Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dám šéfovi VZP ještě šanci, říká Heger v souvislosti s kauzou IZIP

  14:39
Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny pád projektu IZIP přežije. Alespoň prozatím. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se ho nyní odvolat nechystá. "Dáme ale VZP jasné podmínky a pokud je nesplní, budeme uvažovat o výměně vedení," říká Heger v rozhovoru pro iDNES.cz.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Proč jste se rozhodli projekt IZIP ukončit?
Blíží se doba, kdy má být předložen konečný výsledek pilotního projektu, který jsme žádali po správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP je nyní majoritním akcionářem společnosti IZIP, která stejnojmenný projekt provozuje, pozn. red.). Chtěli jsme vědět, jestli tento projekt funguje. Zatím to tak ale nevypadá. Definitivní vypořádání s IZIP je ale až v červnu, takže teoreticky není vyloučeno, že ještě přijde nějaká zpráva, která by prokázala jasnou výhodnost toho projektu.

Myslíte, že se IZIP ještě může obhájit?
Z toho, co máme k dispozici, se to nezdá. Jako ministerstvo zdravotnictví máme snahu, aby se nejen v tomto projektu chovala VZP naprosto transparentně. Ohlasy na IZIP, které byly v posledním půl roce - golfové turnaje, vysoké odměny členům IZIPu a podobně - dávají dost velké podezření, že se tam děje něco nejasného. Nejasná byla i struktura akcionářů, fungovaly tam akcie na majitele... To není podnik, ke kterému by se ministerstvo dobrovolně hlásilo. Není do něj vidět. A veřejné peníze by měly téci tam, kde vidět je. Zvláště když taková podezření vznikají, tak se měli akcionáři daleko více snažit prokázat jako funkčnost, tak transparentnost.

Zdravotní knížky IZIP

Začaly fungovat v únoru roku 2001. Tedy za vlády kabinetu Miloše Zemana. V křesle ministra zdravotnictví tehdy seděl lékař Bohumil Fišer. Všeobecnou zdravotní pojišťovnu vedla Jiřina Musílková. Firmu, která IZIP provozuje, spoluzakládali tehdejší posalnci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Třetím byl lékař Pavel Hronek. Cabrnoch v té době seděl také ve správní radě VZP. V roce 2001 v ní byli také mimo jiné současný poslanec KSČM Stanislav Grospič, současný šéf odboru posudkové služby na ministerstvu práce a bývalý poslanec za ČSSD Rostislav Čevela nebo partnerka expremiéra Mirka Topolánka Lucie Talmanová. IZIP dokázal přežít sedm premiérů a osm ministrů zdravotnictví.

O celé záležitosti jste jednal s premiérem. Hledal jste u něj podporu pro konec IZIP na celovládní úrovni?
Ne, myslím si, že prohlášení o definitivním konci IZIP vydat nemohu a nemá na to nárok ani vláda. Definitivní rozhodnutí je v pravomoci správní rady VZP. To, co my můžeme udělat přes členy správní rady VZP, kteří jsou nominováni za vládu, je jakýsi politický apel a ten jsme vytvořili tím, že jsme vyjádřili vůli, že bychom byli rádi, kdyby projekt IZIP směřoval ke konci

Pokud jste se pod konec IZIP "podepsal" vy i pan premiér, tak to přece znamená, že síla politického rozhodnutí je tak velká, že si to prostřednictvím správní rady prosadíte.
No, to budeme moci říci až po jejím jednání. Ale já doufám, že ano. Počet členů správní rady, na které může mít politický vliv pan premiér a já jako ministr zdravotnictví, je dostatečný.

Bylo to rozhodnutí o konci IZIP okamžité nebo dlouhodobě připravované?
V posledním roce jsem byl pod tlakem, aby se IZIP zrušil. Musel jsem se k tomu seriózně postavit, proto jsem dal žádost správní radě, aby projekt prozkoumala. Jsem rád, že pilotní projekt půl roku běžel v Karlových Varech a na Vysočině. Ze všech indícií, které zatím já mám, se zdá, že se jednoznačně neprokáže, že by to opravdu fungovalo jako užitečná dokumentace pro lékaře. Oni to nepoužívají a říkali nám to už před půl rokem.

Než jste se rozhodli projekt ukončit, nechali jste si vypracovat právní či jinou analýzu, jaké bude mít odstoupení od IZIP dopady?
Právní věci si nechala posoudit už správní rada při klíčovém rozhodování o přikoupení dalších akcií společnosti IZIP. Tehdy se rozhodla, že při hrozbě ukončení projektu je lepší být jeho součástí a moci lépe ovlivňovat další osud s tím, že je to právně choulostivé.

Jsou smlouvy s IZIP vypověditelné?
Pokud vím, tak nakonec se dosáhlo toho, že byly podepsány smlouvy, na základě kterých bude možné projekt ukončit. Smluvně by tam tedy de facto měla být volnost, zda v projektu pokračovat, či ne.

Není tedy možné, aby se někdo soudil za zmařenou investici?
Nemyslím, že by tu bylo riziko arbitráží. Když vám prostě končí smlouva, tak se v projektu nemůže pokračovat.

Znamená vypovězení smluv utnutí finančního toku do IZIP, nebo bude potřeba vyrovnat ještě nějaké závazky?
Na detaily neumím odpovědět. Ale myslím, že pokud se smlouvy neprodlouží, závazky tam nebudou.

Projekt stál více než dvě miliardy korun, nyní jej stát nechce. Kdo za neúspěch projektu a utracené peníze ponese odpovědnost?
Myslím, že odpovědnost nese vedení VZP a její správní rada a možná i zakladatelé projektu. Jejich odpovědnost ale bude velmi, velmi složité řešit, protože po desetiletí se ve vedení VZP i správních radách vystřídaly desítky lidí. Zda někoho zavřou, nebo ne, to je jistě zajímavé, ale pro mě je daleko zajímavější, jestli VZP bude fungovat čistě a transparentně.

Mělo by skončit vedení VZP, případně její současná správní rada?
Prioritou je, aby se vyřešily záležitosti s IZIP. Z dlouhodobého výhledu tvoříme věcný návrh zákona o zdravotních pojišťovnách, který přinese odpolitizování vlivu na zdravotní pojišťovny (více o změnách ve správní radě VZP čtěte zde). Jestli se nám to podaří cestou zákona, bude to rok trvat. Mezitím už tlačíme na pojišťovny, aby se chovaly racionálně, snažily se kultivovat svoji síť a smluvní politiku ve prospěch zdravotnického systému, aby byly transparentní a zveřejňovaly smlouvy, dodávaly nám data, která potřebujeme ke kontrole systému. Když toto začnou pojišťovny včetně VZP dělat, nebude se muset mluvit o žádných výměnách.

Dobře, ale zákon správní radu VZP změní až za čas. Nyní budete ve správní radě prosazovat odchod ředitele pojišťovny Pavla Horáka?
V řádu týdnů naformulujeme zcela jednoznačně naše požadavky, které na VZP máme, a budeme se je snažit prosadit. Pokud nám vedení VZP nevyhoví, pak je možno uvažovat o rekonstrukci správní rady a výměně vedení. Pro nás je prioritní, abychom dostávali data od pojišťoven a z nich mohli vytvářet důležité informace pro řízení systému. Je pro nás důležité, aby se postupně přešlo na otevřenost smluvní politiky, aby se zveřejňovali smlouvy, protože jsou to veřejné peníze. Musí být jasné komu a jak VZP platí, aby nebyla podezření, že někomu platí víc a někomu méně, aniž by to dokázala zdůvodnit.

Můžete část ze dvou miliard nalitých do IZIP získat zpět?
To je velmi obtížné. IZIP byl dělán na základě smluv, které někdy byly soutěžené a někdy ne. Ale byly to řádné smlouvy a peníze tekly podle nich. Ty smlouvy byly dlouho nevypověditelné, teď jestli se je podaří vypovědět, to ale nebude znamenat, že by se něco mělo vracet. Dle mého to nebude možné. Ale je rozdíl mezi tím, zda peníze byly vyplácené neoprávněné, protože nebyly řádně nasmlouvané, což v případě IZIP bylo, nebo zda byly promarněné, protože systém nefunguje.

Pokud máte podezření, že tady byly vyplaceny peníze neoprávněně, podáte trestní oznámení?
To se stane, až se systém IZIP ukončí a dostaneme od správní rady všechny informace, které jsou k tomu potřeba. Pak se dá uvažovat o dalších krocích. Zatím je pro nás prioritní ukončení a nastolení režimu průhlednosti.

Jakým způsobem bude elektronizace zdravotních knížek pokračovat? Povede ji stát, VZP nebo bude opět delegována na soukromou firmu?
Bude to otázka toho, jestli se systém zdravotních knížek zredukuje na minimální verzi typu Karta života (elektronické zdravotní knížky, které používá například pojišťovna ministerstva vnitra, pozn. red.), kterou dnes některé pojišťovny provozují ze zcela jiného zdroje a dokázaly si ji vytvořit daleko levněji. O konvertování IZIP na takový systém se asi bude mluvit. Ale je potřeba do toho vidět a ministerstvo momentálně detailní informace nemá, aby o pokračování elektronizace zdravotních knížek mohlo rozhodovat. Hlavním aktérem bude správní rada VZP.

Budete kroky ohledně IZIP i nadále projednávat s panem premiérem?
Řekli jsme si, že na definitivní rozhodnutí si dáváme termín do konce června, takže si nemyslím, že bych o tom měl každý týden s panem premiérem jednat. Ale koncem června o tom rozhodně mluvit budeme. Ten signál, který jsme vyslali, je jasný a vzájemně jsme se domluvili, že budeme celou věc koordinovat. Takže až bude konec IZIP definitivně na správní radě uzavřen a bude k dispozici definitivní posudek, tak se nad ním s panem premiérem jistě sejdeme.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...