Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: V největší české nemocnici vozí jídlo pacientům „želvy“

  13:20
Fakultní nemocnice Motol je největší nemocnice v České republice. Denně tu kuchařky připravují stravu pro více než 1 700 pacientů. Zřejmě i proto zdejší kuchyně hodně připomíná moderní výrobní halu v továrně. A to jak důrazem na čistotu, tak i zařízeními, která se tu používají. Neodmyslitelnými pomocníky jsou zdejší roboti.

Sice se jim v Motole říká želvy, ale opravdové želvy by jim rychlost mohly závidět. Oceloví roboti si přezdívku vyfasovali zřejmě spíše kvůli tvaru a tichému pohybu. Zadání mají jasné - dopravit co nejrychleji jídlo k pacientům na určené oddělení. 

„Máme jich tady asi pětatřicet a jezdí permanentně. V tuto chvíli obstarávají i všechno ostatní - prádelnu, sterilku..., ale jakmile bude čas výdeje jídla, tak má kuchyň prioritu. Pak vozí jenom jídlo, aby se co nejrychleji dostalo na oddělení,“ vysvětluje v dalším díle seriálu Jídlo v nemocnicích zdejší nutriční terapeutka Ludmila Sladká, která tu pracuje už sedmnáct let.

V kuchyni na želvy naloží vyhřívané skříně s pokrmy, zadají cílovou adresu a roboti už bez asistence vyrazí tunely pod nemocnicí na oddělení. Kolize nehrozí. V zatáčkách sami zpomalí, před překážkou zastaví, umí i bez asistence najet do výtahu. A když pacienti dojedí, odvezou želvy špinavé nádobí zpět do kuchyně.

V Motole mají pacienti na výběr ze dvou jídel

Ovšem bez lidské síly se motolská kuchyně samozřejmě neobejde. Každý den tu zaměstnanci musí zpracovat sto dvacet kilogramů masa, případně stejné množství zeleniny, a k tomu zhruba dvě stě padesát kilogramů brambor.

Pracuje se tu na dvě směny, dlouhý a krátký týden, a na každé směně je deset kuchařů. Další desítky lidí z externí firmy všude kolem pomáhají s pomocnými pracemi. „Na kuchyni začínají v půl šesté. Převezmou vyfasované zboží z předešlého dne a dofasují si maso. Založí si jednotlivé pokrmy a pak je v půl sedmé snídaně. Ta je za hodinu vydaná a do deseti hodin se dovařují pokrmy, smaží se, krájí se, vše co je na oběd potřeba,“ popisuje dopolední režim nutriční terapeutka Ludmila Sladká.

Podobně jako ve většině nemocnic, i tady musí celodenní jídlo pro pacienta uvařit za cenu do 69 korun. V čem se ale Motol naopak od ostatních špitálů liší, je to, že dává pacientům na výběr. Přes obědy a večeře si už čtyři roky můžou volit ze dvou jídel. Motol tím však sleduje stejný cíl, kterého se snaží dosáhnout i jinde - aby co nejvíce pacientů svůj pokrm snědlo.

Talíře v nemocnici zrušili. Z kuchyně k pacientům je to totiž do kopce

„Právě proto máme vždy jedno jídlo klasické a druhé takové zdravější. Například pohanku, jáhly a tak podobě. A lidé si skutečně i ty zdravější pokrmy vybírají. Pravda ale je, že nejoblíbenější je stále řízek, co si budeme povídat,“ říká Sladká. Z šesti set pacientů, kteří mají racionální dietu a tudíž se jich možnost výběru týká, si běžně zdravější jídlo dá asi tak třetina. Podle Sladké jde většinou o mladší pacienty.

„Už proto bych se v případě, že bychom podávali jen jedno jídlo, neodvážila například jáhly nebo kuskus do jídelníčku dát. Minimálně bych si to hodně rozmýšlela a podobné jídlo by tam bylo třeba jen jednou týdně,“ vysvětluje obtíže při přípravě jídelníčku Sladká. Přiznává, že příprava dvou jídel je náročnější, ale pacienti si to velmi pochvalují.

Jídlo v nemocnicích

Proč v nemocnicích dostáváme k jídlu právě to, co dostáváme? Jak pacientům chutná? Proč strava v nemocnicích vždy neodpovídá doporučením zdravé výživy? Jak nutriční specialisté odůvodňují třeba smažená jídla pro pacienty? Kolik peněz strava stojí? 

Odpovědi na tyto a další otázky hledáme v seriálu iDNES.cz Jídlo v nemocnicích. Navštívili jsme nemocniční kuchyně, mluvili s řadou odborníků. Přečtěte si, co vše jsme o nemocničním stravování zjistili.

Nadstandard si platí málokdo

Krom toho v Motole nabízejí pacientům nadstandardní menu. V něm si mohou vybírat u každého ze čtyř chodů z nabídky pěti jídel. Za to si ale pacienti samozřejmě musí připlatit, denně vyjde na dvě stě korun.

Překvapivě si však nadstandard z 1 700 pacientů příliš mnoho lidí neobjednává. „Dnes děláme nadstandardů pět, jinde deset až patnáct,“ říká Sladká. Zdali je to tím, že zdejší kuchyně vaří dobře i běžné menu, nebo spíše tím, že pacienti za jídlo nechtějí platit, si nutriční specialistka netroufala odhadnout. „Ráda bych si myslela, že je správně ta první možnost,“ dodala.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Střelec na předměstí Detroitu zranil devět lidí, poté spáchal sebevraždu

16. června 2024  7:11,  aktualizováno  7:21

Devět lidí, včetně nejméně dvou dětí, utrpělo zranění při střelbě na předměstí Detroitu Rochester...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...