ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Praha má první případ indické mutace koronaviru. Dovezl ji člověk z Indie

  • 670
Pražští hygienici vystopovali indickou mutaci v české metropoli, zavlekl ji člověk z Indie. Nyní se zjišťuje, zda stihl nakazit další lidi. Další případy zatím známy nejsou. Zjištění přichází pouhé dva dny poté, co vláda zakázala cestování mezi Indií a Českem.

„Hygienická stanice hlavního města Prahy zaznamenala na území Prahy první případ onemocnění covid-19 ve verzi označované jako B.1.617, takzvané indické mutace. Případ se týká fyzické osoby z Indie,“ uvedla stanice na své webové stránce.

Člověk, u kterého se indická mutace potvrdila, měl zvýšenou teplotu, bolesti svalů a hlavy. Jiné zdravotní obtíže nebyly zjištěny, uvedli hygienici.

Stanice vede nyní detailní epidemiologické šetření a dohledává eventuální rizikové kontakty tak, aby nedošlo k přenosu mutace na další lidi. Zatím další případy této mutace v Praze neeviduje.

Doporučuje nicméně veřejnosti, aby nadále dodržovala potřebná preventivní opatření v podobě adekvátní ochrany dýchacích cest, pravidelného mytí rukou a dodržování rozestupů ve vzdálenostech alespoň dvou metrů.

Cesty do Indie Česko zakázalo

Česká vláda zařadila Indii na seznam zemí s extrémním rizikem v úterý. Cesty jsou do země zakázané, a to právě kvůli extrémnímu riziku šíření nových mutací koronaviru, které se v Indii šíří. Zpřísnily se i podmínky návratu do Česka.

Rozdíly v mutacích. Britská je nakažlivější, indická zatím neznámá

Do České republiky se z Indie nyní mohou vracet pouze Češi a rezidenti žijící v Česku. Před odletem z Indie musejí na PCR test. Do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Budou muset absolvovat i třetí PCR test, a to mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

Vláda tak učinila poté, co se už vyskytl případ indické mutace v Královéhradeckém kraji.  Podle mluvčí krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí byl případ s podezřením na indickou mutaci nahlášen v pátek 16. dubna. Arenberger řekl Právu, že mutaci přivezla zřejmě indická studentka.  V izolaci jsou dva lidé, další rizikové kontakty pak v karanténě.

Proti Indii přitvrzuje i EU

Podle zveřejněného stanoviska Světové zdravotnické organizace (WHO) z tohoto týdne zatím o tzv. indické mutaci covidu-19 nejsou k dispozici bližší podrobnosti, WHO nicméně mutaci detailně sleduje a průběžně vyhodnocuje. Na základě současných poznatků se nepředpokládá, že by se měl průběh onemocnění s tzv. indickou mutací výrazně odlišovat od klasického průběhu.

Projevem onemocnění u jmenované osoby byla zvýšená teplota, bolesti svalů a hlavy. Jiné zdravotní obtíže nebyly zjištěny.

Zákaz vstupu pro většinu cestujících z Indie zařazují další státy Evropské unie. V pátek na seznam červených zemí zařadila Indii Británie. S přísnějšími podmínkami pro cestování přišly také Izrael, Kanada a USA.

Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza již v neděli oznámil zákaz vstupu do země pro všechny, kteří v posledních 14 dnech v Indii. Povinnou karanténu po příletu z Indie zavedlo také Švýcarsko.

V Indii nyní přibývají nakažení koronavirem rekordním tempem. Za poslední den mělo v zemi pozitivní test skoro 380 000 lidí, což je znovu nejvyšší denní bilance na světě od začátku pandemie. Celkový počet případů nákazy v Indii překročil hranici 18 milionů. Indie, kde žije víc než 1,3 miliardy lidí, jen za duben ohlásila více než šest milionů nově nakažených, uvedla agentura AFP.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video