Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stovky tisíc nakažených a plné nemocnice. Přesto se v Indii koná obří festival

  22:01
Indie se momentálně potýká s druhou vlnou koronaviru. Za poslední tři dny v zemi každý den přibylo přes 200 tisíc nemocných. I přesto se v Indii miliony věřících v rámci náboženského festivalu koupou v řece Ganze, aby se očistily od svých hříchů. Masivní počet hinduistů bez roušek se schází v okamžiku, kdy na mnoha místech v zemi docházejí lůžka a kyslík v nemocnicích.

Jedna z vlivných hinduistických skupin se proto rozhodla z festivalu Kumbhaméla odhlásit. „ Kumbhaméla pro nás skončil,“ uvedla tajemnice skupiny Niranjani Akhada pro místní média. Rozhodli se tak den poté, co jeden z vedoucích další významné skupiny zemřel poté, co mu byla diagnostikována nemoc covid-19, píše web BBC

Indická vláda v současné době čelí stále hlasitější kritice kvůli tomu, jak se potýká s nynější hlubokou zdravotní krizi. V sobotu přibylo v Indii rekordních 261 500 případů koronaviru. Od začátku pandemie se v Indii infikovalo téměř 14,8 milionu lidí, což je nejvíce po Spojených státech amerických. V přepočtu na obyvatele zase Indie provedla od začátku pandemie téměř osmkrát méně testů, než bylo provedeno v Česku.

V Indii mají dvojitou mutaci koronaviru, může se víc šířit i odolat vakcíně

Kritika se v posledních dnech snesla také na britského premiéra Borise Johnsona. Ten má na konci dubna v plánu první oficiální návštěvu Indie právě i navzdory rostoucím případům koronavirů v zemi a nové mutace, která se zde na začátku měsíce objevila. Podle vládní agentury Public Health England se v Anglii již objevilo 73 případů této mutace a další čtyři ve Skotsku. 

Podle předního vědce by proto měla být Indie uvedena seznamu zemí s koronavirem uvedena jako „červená“, což by znamenalo, že z ní mohou zpět do Spojeného království pouze Britové, píše The Guardian. Ti by navíc při příjezdu museli podstoupit 10denní karanténu v hotelu. Kvůli masivnímu šíření nákazy se miliardová Indie momentálně stává ideálním prostředím právě pro vznik nových variant koronaviru.

V metropoli Dillí ze soboty na neděli navíc začala víkendová uzávěra. Zavřená zůstanou nákupní centra, tělocvičny, restaurace či některá tržiště. Naopak základní služby budou dále otevřené. Povolené jsou dále i svatby až pro 50 lidí. Dvacet lidí se může zúčastnit pohřbu. I přesto se podél břehů řeky Gangy v posledních dnech sešly stovky tisíc lidí na Kumbhaméla .

Není zřejmé, kolik lidí se při Kumbhaméla nakazilo od 11. března, kdy festival začal. Podle lékaře z Haridwaru bylo od 10. do 14. dubna mezi věřícími potvrzeno více než 1 600 případů nákazy. Počet případů však bude zřejmě ještě vyšší.

Nechat vše na bohovi

V lednu a únoru došlo sice v Indii k prudkému poklesu počtu případů, ale s nárůstem případů a úmrtí nyní nemocnice v celé zemi hlásí nedostatek lůžek, kyslíkových lahví a léků. Špatná situace v zemi však od každoročních oslav věrné neodradila. Ujwal Puri, 34letý podnikatel, přijel do Haridwaru se zásobami dezinfekce a roušek. Podnikatel očekával přísné bezpečnostní kontroly a testy na přítomnost covidu. Žádné kontroly však neviděl, ani na nejbližším letišti u města, ani přímo na místě slavnosti.

Premiér Indie Naréndra Módi poutníky v sobotu vyzval, aby shromáždění drželi na „symbolické“ rovině. Sám je však kritizován za předvolební shromáždění, které se ve městech v současné době konají. 

Jeden z místních náboženských vůdců následně účastníky pobídl, aby se neshromažďovali ve velkých počtech. „Na místě nikdo rozestupy nedodržoval,“ řekl Puri. On sám na festivalu zůstal tři dny, přičemž si na veřejnosti sundal roušku pouze jednou. „Nechal jsem v tu chvíli všechno na Bohu,“ řekl pro BBC. Ne každý však dodržoval pravidla tak, jako Puri. Na mnoha fotografiích z festivalu je naopak vidět, že lidé roušku nenosí a když už ji mají, většinou ji mají stáhnutou dolů k bradě.

„ Kumbhaméla má poskytnout mír vnitřnímu já. Jak by měl člověk najít vnitřní mír, kdyby byl váš milovaný infikován covidem?“ řekl k události historik Gopal Bhardwaj. Jeden z mluvčí festivalu nicméně uvedl, že festival bude pokračovat až do května. Uvedl, že covid-19 „je přírodní neštěstí a každý jednou musí zemřít“. 

Tristní stav covidového centra

Shiv Bhatt byl součástí oficiálního výboru jmenovaného soudem, který v březnu navštívil město Haridwar, aby zkontroloval přípravy na fesival. Bhatt uvedl, že nemocnicím, včetně místního covidového centra, chybělo základní vybavení. „Toalety a oddělení byly ve špatném stavu. Chyběly tam koše, nefungoval ani výtah,“ řekl.

Lidé na festivalu se však pandemickou situací většinou nezabývají. Jak řekl jeden z účastníků, malíř Sandeep Shinde. „Neslyšel jsem, že by někdo kolem mě mluvil o koronaviru. Nikdo o žádném viru,“ řekl malíř, podle kterého jde o jedinečný a krásný zážitek.

16. dubna 2021

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...