Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Soud v Plzni zrušil omezení svéprávnosti Redlovi z korupční kauzy Dozimetr

  16:01aktualizováno  18:41
Soud v Plzni zrušil omezení svéprávnosti podnikateli Michalu Redlovi, který je stíhaný v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku s policejním názvem Dozimetr. „Krajský soud v Plzni zrušil omezení svéprávnosti v neveřejném zasedání 14. září 2022,“ řekla v pátek portálu iDNES.cz mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová. Doplnila, že odůvodnění rozhodnutí nebude prozatím soud sdělovat, čeká se na doručení rozhodnutí všem účastníkům řízení.
Michal Redl (17. června 2022)

Michal Redl (17. června 2022) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

„K odůvodnění rozhodnutí sděluji, že vzhledem k tomu, že o věci bylo
rozhodnuto v neveřejném zasedání, nebudou ze strany zdejšího soudu
podávány další informace k důvodům rozhodnutí, neboť účastníci jako
první mají právo dozvědět se důvody, pro které bylo příslušným senátem
takto rozhodnuto,“ řekla mluvčí Rubášová.

Dodala, že je nutné vyčkat, až budou daná rozhodnutí doručena
všem účastníkům řízení. „Doručení rozhodnutí bude provedeno
prostřednictvím soudu prvního stupně,“ vysvětlila mluvčí.

Podnikatel Redl z kauzy Dozimetr je na svobodě, ven se dostal na kauci

Redl je podle kriminalistů jednou z hlav celé kauzy Dozimetr, čelil trestnímu stíhání již v minulosti, a to v souvislosti s případem daňových úniků jihlavské firmy M5, ve kterém byl odsouzen i Radovan Krejčíř. Redl však tehdy trestu unikl. Soudu předložil lékařský posudek, podle kterého je vážně psychicky nemocný a částečně je dokonce omezena jeho svéprávnost.

Okresní soud v Plzni přitom zrovna letos v polovině května rozhodl, že Redl může být dál nesvéprávný, a to s platností na dalších pět let. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek ale v posledních dnech poslal podle Seznam zpráv pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové dopis, který mimo jiné obsahuje i podnět, aby Redlovo stíhání v této kauze znovu pokračovalo.

Z kontextu Blažkova dopisu na pražské vrchní státní zastupitelství podle serveru vyplývá, že ministr není přesvědčen o přetrvávajících psychických problémech zlínského podnikatele, které by měly bránit v jeho stíhání. Blažek poukazuje na možnost, že se Redlův zdravotní stav zlepšuje. „Zlepšující se zdravotní stav v rámci jednání před soudem konstatoval i sám obviněný, jeho partnerka a přizvaná znalkyně,“ citoval z ministrova dopisu server.

Redl je spolu s dalšími dvanácti lidmi včetně bývalého pražského náměstka Petra Hlubučka stíhaný v případu ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku. Za založení zločinecké skupiny mu hrozí až 12 let vězení.

Je Redl dál nesvéprávný, jak naznačil soud? Policie chce dokázat opak

Vyšetřovatelé letos v červnu, kdy vyšlo najevo, že Okresní soud v Plzni Redlovi potvrdil potvrzení o nesvéprávnosti, uvedli, že chtějí soudu dokázat opak. Podle nich se totiž chová a jedná jako běžný člověk.

„Fakticky vykonával podnikatelskou činnost spojenou s nákupem a prodejem nemovitostí v řádech desítek až stovek milionů korun. V této souvislosti komunikoval s advokáty, bankéři či vrcholnými zástupci nadnárodních společností. Žádná z osob, se kterými Michal Redl jednal, neprojevila pochybnosti ohledně jeho duševního stavu,“ uvedli kriminalisté v dokumentu, který má redakce iDNES.cz k dispozici. Podle policie Redl přes další osoby nakupoval luxusní dovolené, byty, vozidla či hodinky.

Série rezignací

V kauze Dozimetr policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Kvůli kauze odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti Redlem v hnutí pozastavil členství. S mužem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek, který následně také rezignoval. Odstoupila i místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová. Byla terčem kritiky kvůli tomu, že svědkem jejího muže na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl Nemrah.

Shrnutí kauzy Dozimetr

  • Podnikatel a lobbista Michal Redl (48) byl jedním ze zadržených a obviněných v kauze podezření na zmanipulované zakázky v pražském dopravním podniku (DPP). Podle policejních dokumentů byl Redl hlavou celé skupiny. V kauze Dozimetr je obviněna víc než desítka lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.
  • Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali v polovině června na několika místech v Praze, mezi jinými i v kanceláři tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), který je mezi obviněnými. Hlubuček pak opustil všechny stranické funkce, včetně pozice na kandidátce STAN pro volby do pražského zastupitelstva, pozastaveno mu bylo i členství v hnutí.
  • Kvůli kontaktům s Redlem rezignovali nebo oznámili odstoupení postupně například ministr školství Petr Gazdík (STAN), který skončil i jako místopředseda hnutí STAN, generální ředitel České pošty Roman Knap nebo nový šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti Redlem v hnutí pozastavil členství.
  • Pozornost v souvislosti s kauzou kolem DPP vyvolalo i to, že Michal Redl měl řadu let omezenou svéprávnost a kvůli potvrzení o psychickém onemocnění se v minulosti vyhnul trestu v případu podvodů organizovaných Radovanem Krejčířem. O omezení svéprávnosti Michala Redla rozhodoval plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008. Hospodářské noviny v červnu uvedly, že podle rozsudku z letošního 13. května je Redlovo onemocnění trvalého rázu a nelze jej vyléčit. Měsíčně může samostatně nakládat s částkou do 100.000 korun. Koncem června se Okresní státní zastupitelství Plzeň-město odvolalo proti rozhodnutí plzeňského okresního soudu prodloužit Redlovi omezení svéprávnosti. Z vazby byl Redl propuštěn na kauci 15. září. Dnes podle serveru Novinky.cz Krajský soud v Plzni zrušil v odvolacím řízení Redlovi omezení svéprávnosti.
  • Zlínský podnikatel Redl podle Zlínského deníku údajně pomáhal uprchlému podnikateli Radovanu Krejčířovi s tunelováním České spořitelny. Byl i stíhán, soudu ale unikl díky zdravotnímu posudku dokládajícímu velmi vážnou duševní chorobu. Redl podle policie v roce 2002 přes úvěr poskytnutý firmě Technology Leasing tuneloval s Krejčířem Českou spořitelnu. Podílel se údajně i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5. „Dvacet let říkám pořád dokola, co je Redl zač, a dvacet let to nikdo nechtěl poslouchat,“ řekl serveru Seznam Zprávy bývalý policejní detektiv Karel Tichý.
  • Tento měsíc ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle serveru Seznam Zprávy kvůli Redlovi zaslal žalobcům podnět, aby pokračovali v přerušeném stíhání Redla v případu firmy M5. Redlovo stíhání bylo v roce 2007 zastaveno kvůli potvrzení o vážné duševní nemoci. Někteří policisté to tehdy považovali za účelovou výmluvu z trestního stíhání.
  • Napojení hnutí STAN na Redla se řešilo již v roce 2017, kdy vazby na Redla připustili podle Radiožurnálu, který o kontaktech informoval, tehdejší šéf hnutí Petr Gazdík, zlínský primátor Miroslav Adámek, jeho náměstek Ondřej Běták a europoslanec Stanislav Polčák. Právě Polčák Redlovi v září 2016 přeposlal e-mail, ve kterém ho jeho kolegové z pražské organizace STAN žádali o doporučení k nominacím na důležitá místa v pražských firmách a na magistrátu. „Petr Redl byl, stejně jako jiní podporovatelé hnutí z řad expertů, prostřednictvím svého syna Michala pouze požádán o konzultaci, zda nezná odborníky v oblasti energetiky či vodárenství. Ani Petr Redl, ani jeho syn Michal Redl v žádném případě neurčují politiku STAN,“ sdělil tehdy ČTK mluvčí STAN Karel Kreml.


Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Nepoučíme se. Základem zdraví má být životní styl, ne léky, říká Špičák

27. května 2024  14:22

Pandemie plně odhalila křehkost a zranitelnost moderní civilizace, přesto se Češi zdravějšímu...

KOMENTÁŘ: Zachrání Zaorálek sociální demokracii?

27. května 2024  14:20

Je to překvapivé i paradoxní, když politická pravice a jí blízcí komentátoři volají po posílení...

Muže viní, že spolubydlícímu rozmlátil hlavu a bodal ho. Je to absurdní, tvrdí

27. května 2024  14:14

Třináct let vězení požaduje státní zástupce pro Martina Krutého obžalovaného z předloňské vraždy...

Nemáme na život, říkají zaměstnanci soudů a jdou do stávky. Co vše se omezí?

27. května 2024  14:10

Uzavření informačních center a podatelen soudů, odročení některých jednání, žádná možnost nahlížet...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...