Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká napěněná loupež. Miliony od pivovarů mizely ve skomírajících putykách

  0:01
Trojice mužů z Mostu je obviněna, že prostřednictvím „bílých koňů“ pronajímala skomírající hospody, aby vymámila peníze od pivovarů. S milionovými dotacemi pak zmizeli a nastrčené hospodské nechali ve štychu. Jedná se přitom o muže, kteří stáli na počátku kauzy manipulací s eurodotacemi z ROP Severozápad.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Když se mimořádně dařilo, venku bylo teplo a hosté měli žízeň, vytočil se v restauraci Frito v severočeských Teplicích za den padesátilitrový sud piva. Sto piv.

Pak přišla trojice mužů z Mostu, na čas si Frito pronajala a přitom přesvědčila pivovary, že bez problémů budou prodávat o čtyři sta piv víc. Každý den, pět let. Přitom na konzumaci takového množství by bylo zapotřebí mnohem víc pijáků, než kolik se do hospůdky vejde.

„Čtyři sta šedesát piv? Tolik se tady nikdy nevytočilo,“ reagovala pobaveně manželka nynějšího provozovatele Frita.

Podle vyšetřovatelů to dobře věděla i ona trojice z Mostu. Roman Švec, Václav Poláček a Vladyslav Ivanovič Hleba. Přesto pivovarům namluvili, že tolik vytočí. Proč? Zneužívali toho, že pivovary v boji o zákazníka nabízely hospodským dotace na opravu nebo vybavení podniku, když se zavážou, že budou odebírat jejich produkt. A čím větší závazek, tím vyšší dotace. Za Frito dostali 1,2 milionu korun.

Podle policie měli jednoduchý plán: pronajmout hospodu, zaplatit zálohu, najít „bílého koně“, který na své jméno uzavře smlouvu s pivovarem, a oni zinkasují dotaci.

Jedním z fiktivních hospodských byl třeba Petr Š. Policistům vypověděl, že se s trojicí seznámil v restauraci, kde jako nezaměstnaný vypomáhal s drobnými stavebními pracemi. Za to dostával „nějaké peníze, oběd a pivo“. Pak mu obvinění nabídli do pronájmu litvínovskou hospodu Calypso. Nájemní smlouvu podepsal s vietnamským majitelem a zněla na deset tisíc za měsíc.

Měl jsem jen pozdravit a mlčet

S ústeckým pivovarem posléze na své jméno uzavřel smlouvu na 2 700 hektolitrů piv Krušovice a Zlatopramen, za to jeho šéfové dostali od pivovaru 899 640 korun. Místo tisíců hektolitrů ale odebral jen pět. A skončil.

Další nastrčený hospodský popsal, že si od jednoho z obviněných půjčoval peníze. Nejprve je vracel, když už to ale nezvládal, nabídli mu, že na něj papírově přepíší hospodu a zařídí dotaci. „Při vyjednávání za mě mluvili oni, já jsem měl při příchodu a odchodu jen pozdravit,“ řekl. Přiznal, že se měl za nájemce pouze vydávat a na provozu restaurace se nijak nepodílel. Dostal deset tisíc na ruku a dalších sto tisíc padlo na exekuci. „Pak se to nějak zvrtlo a začaly chodit dopisy, že neplním podmínky dotace,“ řekl.

Podobným způsobem obvinění zařídili pronájem dvanácti hospod na Mostecku, Chomutovsku a Teplicku a se třemi pivovarnickými skupinami uzavřeli smlouvy o odběru deseti druhů piv. Celkem obrali pivovary o 10,6 milionů korun. Když se zalekli, že by neodebrané pivo jedné z restaurací mohlo ohrozit pivovarnickou dotaci 1,9 milionu, učinil Václav Poláček, jeden z trojice obviněných, nabídku obchodnímu zástupci pivovaru: „Máte u mě pětičku na kafíčko.“

Obchodní zástupce neodmítl, do firemního systému zapsal, že garantované množství piva bylo odebrané, ačkoli to nebyla pravda, a dotace byla vyplacena. Zaměstnanec pivovaru byl obviněn z přijetí úplatku, Poláček z uplácení a spolu s ostatními také z podvodu.

Muži z Mostu při výsleších tvrdili, že nic nefingovali. „Tyto restaurace fungovaly dlouho, a pokud se s pivovary jednalo o dotacích, vycházelo se z předchozích výtočí,“ tvrdil Švec. Smlouvy podle něj byly domluveny na takové množství piva, které se před tím běžně v restauracích prodávalo. Jenže podle některých majitelů domů se trojice na výtoč piva ani neptala.

Odhaleni kvůli eurodotacím

Obvinění policistům tvrdili, že hospody přenechávali jiným lidem proto, že měli připravovat stavbu hotelu za sto milionů korun a investor údajně chtěl, aby přestali provozovat vlastní restaurace a starali se pouze o hotel. Z jeho stavby však nakonec sešlo.

Do problémů se podle nich restaurace dostaly jen proto, že všichni tři šli do vazby kvůli jinému případu. Bylo to v roce 2011, kdy je policie odposlouchávala, jak se domlouvají se svým kamarádem Petrem Kušnierzem o eurodotacích z ROP Severozápad. Kušnierz nejprve jako hodnotitel žádostí o eurodotace, později jako ředitel dotačního úřadu, tvrdil, že za úplatek umí zařídit, aby uspěl „správný“ projekt.

Kušnierz se Švecem, Poláčkem a Hlebou byli v roce 2012 odsouzeni, vyšetřování ale pokračovalo a postupně pohltilo i krajské politiky, podnikatele a regionální kmotry. Nyní policie shromažďuje důkazy po třetí vlně zatýkání lidí podezřelých z dalších machinací.

Odhalení podvodů s pivem tak bylo vedlejším produktem vyšetřování. Švec s Hlebou (a uplaceným obchodním zástupcem pivovaru) stanou před soudem, Poláček se soudního líčení nedožil.

Dotace za odebrané množství piv se vyplácí dodnes. Pivovary už jsou ale obezřetnější a obvykle žádají záruky – ručitele či zástavu majetku, nebo zkušenosti v oboru.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...