Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

DOKUMENT: Odposlechy na tiskové konferenci vlády

  18:44
Přinášíme doslovný přepis části tiskové konference, na které vládní politici vystoupili s podezřením, že ČSSD mohla využívat policii k odposlechu novinářů a politiků.

Mirek Topolánek - Premiér uspořádal zvláštní tiskovou konferenci na téma svého podnikání ve firmě VAE. (13.9.2006) | foto: Dan MaternaMF DNES

Jan Hrbáček, Český rozhlas: Já mám dotaz nejspíš na pana ministra vnitra. Pane ministře, můžete, prosím pěkně, vyvrátit nebo potvrdit tu informaci, že v souvislosti s vyšetřováním úniku tzv. Kubiceho zprávy do médií je mi odposloucháván vaší inspekcí telefon? Chtěl bych se zeptat, jestli o tom máte nějaké informace, popřípadě, chtěl bych se zeptat, jestli proti tomuto podivnému způsobu fízlování nějakým způsobem zasáhnete, protože monitoring kontaktů novinářů mně přijde tedy dost estébácký. Dokládá to paní Vesecká ve své zprávě předchozímu kabinetu, kde naznačuje, že bylo využito i operativní techniky při shromažďování důkazů.

Ivan Langer, ministr vnitra a ministr informatiky: Já bych chtěl předeslat, že nepochybně platí, že v demokratickém právním státě jsme si všichni rovni ve svých právech a povinnostech, a platí to jak pro novináře, tak pro ústavní činitele, platí to ale úplně stejně i pro policisty, státní zástupce a soudce. V tomto smyslu budu zastávat, a vždy jsem zastával, jasné stanovisko rovného a stejného metru pro všechny, stejná práva, stejné povinnosti. Pokud existuje relevantní důvod pro to, aby bylo použito při šetření orgánů činných v trestním řízení ustanovení § 88 písmena a, trestního řádu, potom předpokládám, že to tak bylo učiněno na základě konzultace se státním zástupcem, souhlasu státního zástupce, a konečné rozhodnutí nepochybně podléhá soudu, který takovýto návrh může buď zamítnout nebo potvrdit. O tom, že jste vy odposloucháván mojí inspekcí, nevím. Nicméně, platí, že dnešního dne jsem i já obdržel informaci, že v souvislosti s tzv. únikem Kubiceho zprávy může být odposloucháváno zhruba 20 ústavních činitelů a novinářů, že v rámci vyšetřování úniku tzv. Kubiceho zprávy mohou být odposlouchávány také některé prostory, a to prostory v Poslanecké sněmovně, prostory v jiných budovách v Praze, nevylučuji Českého rozhlasu, prostory nevylučuji na ministerstvu vnitra, a nevylučuji také, že soukromé prostory. V tuto chvíli se velmi omlouvám, ale nemohu vám odpovědět na otázku, jestli to je standardní, nebo není standardní, je to velmi čerstvá informace. Musím ji prověřit a pokud v tuto chvíli platí, že vy to víte, a tím pádem to ví všichni.

Jan Hrbáček: To je ze zprávy paní státní zástupkyně, kde to jednoznačně naznačuje.

Ivan Langer: Prosím, nechte mě domluvit. Pokud platí, že vy to víte, a teď už to tedy ví všichni na základě této tiskové konference, pak padá jakýkoli důvod pro to, aby v těchto odposleších, pokud existují, se i nadále pokračovalo. Potom jsou nelogické, a předpokládám, že budou ukončeny, protože to všichni ví. A já bych ale považoval za nemožné, aby tato kauza skončila jenom tímto vyřčeným podezřením nebo sdělením této informace, a budu muset asi trvat na tom, aby veškeré detaily, které se toho týkají, včetně těch prostor, těch osob, byly zveřejněny tak, aby bylo v této věci jasno.

Mirek Topolánek, premiér: Já do toho vstoupím, pane redaktore, protože paradoxně na vaší straně i na této straně sedí oběti tohoto fízlování, takže rozčilujete se na současného ministra vnitra zbytečně. To je samozřejmě "dračí vejce" té minulé vlády, minulého ministra vnitra, a já chci říci, že Ivan Langer má pravdu v tom, jestli mě necháte domluvit, prosím vás, děkuji. Ivan Langer má samozřejmě pravdu v tom, že to je v pravomoci soudce, že to je v pravomoci státního zástupce, nicméně, to, že je tady fízlována celá řada novinářů a politiků, je určitě s podivem, a od toho je tady sedmá velmoc, aby na tu věc upozornila. My samozřejmě můžeme dělat jenom to, co nám umožňuje zákon.

Jan Hrbáček: Já se jenom ptám, protože ty informace, které policie získá vlastně mohou odejít ještě do politického sektoru trochu jiného a mohou být docela dost intenzivně zneužívány. Toho se nejvíc bojím.

Petr Nečas, místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí: Ano, my můžeme potvrdit své vážné obavy, že se jedná o záminku uskutečnění odposlechu, tzv. únik Kubiceho zprávy, který si mohl každý přečíst, a kde velmi těžko se vypátrá, jak skutečně unikla, že se jedná o záminku k odposlechům bývalé vládě nepohodlných novinářů, případně i ústavních činitelů. A pokud se náhodou prokáže, že ten seznam odposlouchávaných ústavních činitelů je jednobarevný, tak podle mého názoru půjde evidentně o způsob, jak získat záminku k odposlechům nepohodlných lidí. Nepohodlných bývalé vládě.

Ivan Langer: Já vám v tuto chvíli mohu slíbit jedno - vzhledem k tomu, že teď už není co utajovat, tak nezbývá, pokud chceme hrát mezi sebou fér, a chceme hrát fér také s občany, než zveřejnit ten seznam, zveřejnit i ten případný okruh prostor, které byly odposlouchávány a udělat na základě těchto otevřených a férových informací, které budou mít k dispozici všichni, nějaké rozhodnutí. Jaké rozhodnutí to bude, to vám doopravdy teď říci nemohu, protože více informací nemám. V každém případě se chci setkat s panem ministrem spravedlnosti a projednat s ním tento další postup, a v tuto chvíli to vypadá tak, že neodletím do Tampere, ale budu dnes i zítra doma v ČR řešit toto vážné podezření na skandál, který, obávám se, nemá v novodobých dějinách ČR obdobu.

Mirek Topolánek: Já bych dodal jenom, že na vlastním příkladě bych mohl dokladovat, kdy sice se jednalo o, z hlediska zákona, legální, nicméně, podle mě neoprávněný odposlech mé osoby, který nikdo nikdy nepřiznal. A my jsme navrhovali, právě v souvislosti s tímto odposlechem a s průnikem do bankovního tajemství, novelu zákona, která měla speciálně oblast odposlechu a celé této oblasti upravovat. Mimo jiné, pokud nevede odposlech obviněných, měl ten, kdo byl odposloucháván dostat informaci o tom, že byl odposloucháván, proč byl odposloucháván, měly mu být dány k dispozici veškeré ty odposlechy. Tuto novelu zákonu socialisti s komunisty v Poslanecké sněmovně tehdy zamítli. Já si myslím, že je znovu čas jí otevřít, protože pokud se opravdu potvrdí ty obavy, které máte, tak se jedná o naprosto nevybíravý způsob, jakým bývalá vláda kontrolu vládu novou.

Ivan Langer: Ještě poslední osobní poznámku. Já jsem opakovaně jednoznačně prohlásil, že nejsem osobou, která je odpovědná za zveřejnění tzv. Kubiceho zprávy. Říkám to znovu, říkám to zcela jednoznačně, a v kontextu toho, co řekl pan premiér Topolánek budu chtít znát odpověď na otázku, jaké že to byly vážné důvody, které mohly vést k tomu, že policejní orgán, ať už tedy inspekce ministra vnitra nebo jiný požádal o odposlouchávání telefonu ministra vnitra nebo prostor, ve kterých se pohybuje ministr vnitra, platí, že jsem občan jako každý jiný, to je nepochybné. Nicméně, určitě budu chtít znát ty důvody, a myslím si, že je v zájmu všech občanů ČR vědět jasnou informaci, jestli to, co jste tady říkal, tak je pravda nebo ne, a koho se to týkalo.

Mirek Topolánek: Já se teď omluvím svým kolegům, oni vám na všechny zbývající dotazy odpoví. Já mám bohužel už od 13 hodin jiný program, a už jsem měl být někde jinde. Takže, mí kolegové mě zastoupí, děkuji.

Radek Bartoníček, zpravodajství iDNES.cz: Pane ministře, já bych se ještě zeptal pana ministra vnitra, pokud jde o to, kde jste tu informaci získal. Vy jste říkal, že jste se to dnes dozvěděl, jestli to bylo spíš od policie, od inspekce, nebo prostě z neoficiálních, řekněme, míst. Děkuji.

Ivan Langer: Já jsem se to dozvěděl z neoficiálních míst, z okruhu novinářů. Předesílám, že zdrojem nebyl pan redaktor Hrbáček, který už asi odešel. A byla to informace, se kterou jsem nehodlal nijak pracovat, protože jsem si ji nemohl ověřit, aniž bych byl podezřelý z toho, že bych zasahoval do vyšetřování a do činnosti orgánů činných v trestním řízení. Dostal-li jsem jasnou otázku od pana redaktora Hrbáčka, tak jsem na ni odpověděl, a v tuto chvíli je to informace veřejná, a tam potom platí to, co jsem vám pověděl. Jediný možný postup, který já vidím, tak je konzultace s ministrem spravedlnosti, a máme-li hrát fér mezi sebou, tak jediný možný závěr vidím zveřejnění přesného seznamu těch odposlouchávaných osob, protože teď už nemá smysl je odposlouchávat, a říci, kdo dal k tomu pokyn, proč dal k tomu pokyn, a jestli to považujeme za normální.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Summit EU pokračuje. Na programu je prosperita unie či digitální technologie

18. dubna 2024  9:38,  aktualizováno  18:05

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie se ve čtvrtek v závěrečný den dvoudenního...

Polsko dopadlo muže, jenž pomáhal Rusům s atentátem na Zelenského

18. dubna 2024

Aktualizujeme V Polsku byl zadržen muž, který se údajně snažil ruské vojenské rozvědce GRU pomáhat s přípravou...

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53

Aktualizujeme Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se dnes odpoledne...

Lidovci válčí s ODS. Dokud budou ve vládě, nedovolí výpověď bez důvodu

18. dubna 2024  17:42

ODS navzdory odporu v koalici Spolu chce při diskusi o novele zákoníku práce ve Sněmovně jednat o...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...