Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dezinformace kolem Ukrajiny: šíří se falešná videa i proruské narativy

  15:42
Jen několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, se po sociálních sítích začaly šířit dezinformace související s celým konfliktem. Za aktuální jsou vydávána třeba videa, která pochází z ruských vojenských přehlídek. Šíří se také proruské narativy, podle kterých je agresorem Ukrajina. Policie ČR již vyzvala k obezřetnosti.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.czProfimedia.cz

V souvislosti s invazí Ukrajiny se již začaly šířit dezinformace. Na sociálních sítích se objevilo třeba video ruských bombardérů, které vidělo jen na Twitteru na 200 tisíc lidí a podle tvrzení autora příspěvku pochází z Ukrajiny. Ve skutečnosti jde ale o ruskou leteckou přehlídku, která se uskutečnila v roce 2020.

Za aktuální a autentická je vydáváno třeba i video, které ve skutečnosti pochází z počítačové hry War Thunder, nebo video ukazující údajnou záplavu parašutistů nad Ukrajinou. I to ale pochází již z dřívějška.

Šíří se také video ukazující mohutný výbuch, údajně na Ukrajině. Ve skutečnosti jde ale o explozi dusičnanu amonného v bejrútském přístavu, která v roce 2020 zničila část libanonského hlavního města.

Ospravedlňování invaze

Kromě videí, která jsou chybně vydávána za aktuální, se již šíří i proruské dezinformace v tradičním slova smyslu. Upozornilo na to třeba Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra ČR či Policie ČR, která vyzvala k obezřetnosti při šíření zpráv popisujících ukrajinskou realitu.

„Ruská federace tvrdí, že útočí na Ukrajinu, aby zastavila genocidu. Tato lež se šíří i na českých webech a sociálních sítích. OSN i OBSE to ale vyvrací,“ uvedlo centrum s odkazem na monitorovací centra Organizace spojených národů a Organizace pro bezpečnost ve spolupráci v Evropě.

Na zvýšenou aktivitu dezinformátorů v souvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktem upozornili již v uplynulých dnech také Čeští elfové. Podle těch se objevují především narativy, které mají očernit Ukrajinu a které tvrdí, že je země rozpadlý či umělý stát, že provádí genocidu ruskojazyčného obyvatelstva či že je řízená Západem. Rusko zase proruští dezinformátoři rámují jako mírumilovné či tvrdí, že každý jiný by na jeho místě udělal to samé. Nahrazují tak dezinformace týkající se covidu-19.

„Vojsko a techniku k hranicím Ukrajiny přesouvá nikoli Rusko, ale NATO. Ukrajina provádí zvěrstva,“ zní další šířené narativy. Kromě toho očerňují Evropskou unii, apelují na soudržnost slovanů nebo vyvolávají nedůvěru ve vlastní zemi s tím, že česká vláda je jen loutkou v rukou EU.

Ukrajina je ve válce, zaútočilo Rusko i Bělorusko. Kyjev sestřelil šest letadel

„Dezinformační kampaně jsou na základě zkušeností z minulosti očekávané a velmi pravděpodobné. Propagandistické a dezinformační narativy jsou víceméně známé, nečeká se něco zásadně nového, ale vysoce pravděpodobný je nárůst již známých propagandistických tezí a případně jejich nová kombinace,“ uvádí Čeští elfové s tím, že jak bude konflikt eskalovat, dezinformací bude pravděpodobně přibývat.

Mluvčí Českých elfů Vít Kučík uvedl, že existují tři hlavní cíle ruských dezinformačních kampaní v českém kyberprostoru. „Odklon veřejné podpory a sympatií od Ukrajiny, odklon veřejnosti od naší prozápadní orientace a odklon důvěry veřejnosti v naše vlastní reprezentanty, tedy instituce, vládu, naše média. Tyto cíle realizují stovkami variant různých sloganů a narativů, když ale analyzujete vyznění každého z nich, drtivá většina směřuje k jednomu z těchto tří hlavních cílů,“ popsal.

Odborník na dezinformace Jan Cemper ze serveru Manipulátoři.cz uvedl, že velké množství dezinformací se nyní objevuje třeba v diskuzích zpravodajských webů. Zmínil třeba údajná nepodložená svědectví o genocidě Rusů na východě Ukrajiny. „Že se Rusko brání, je ostatně narativ, který se objevuje už několik let,“ popsal.

Během posledních dní se pak podle něj objevují falešné informace, ať už o údajných útocích ukrajinských partyzánů na sklady s chlorem či fiktivních provokacích Ukrajiny na ruském území. „Vždy se ukázalo, že jde o falešnou zprávu,“ řekl.

„Zvýšené množství dezinformací jsme fixovali již několik týdnů před invazí. V rámci hybridního konfliktu se ruská média – státní i nestátní kanály, noviny, facebookové a twitterové účty a trollí farmy soustřeďovaly na vytvoření obrazu Ukrajiny jakožto fašistického státu, který se chystá k útoku na separatistická území. Ukrajina byla vyobrazována a prezentována jako stát, který masivně zbrojí a připravuje se na útok,“ uvedla Roksolana Dryndak, expertka na dezinformace z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Předtočená videa

Již v minulosti se objevily informace, že třeba video, ve kterém šéf separatistické Doněcké lidové republiky Denis Pušilin uvádí, že jeho síly zaznamenaly nárůst počtu ukrajinského vojenského personálu a zbraní podél linie kontaktu, kvůli čemuž nařídil evakuaci žen a dětí do Ruska,  bylo předtočeno již 16. února.

A také Putinův projev, který byl zveřejněn v noci na čtvrtek a v němž ruský prezident informoval o začátku vojenské operace na Ukrajině, byl podle nezávislého ruského portálu Novaja gazeta vytvořen nejpozději v pondělí v sedm hodin večer. Dokládají to podle webu metadata videa, které je volně ke stažení na webu Kremlu.

Cemper nyní uvedl, že aktivita dezinformátorů v českém prostředí jej překvapila. „Po vyhoštění některých pracovníků ruské ambasády loni v červnu se podle dat z analytických nástrojů proruské komentáře v Česku mírnily, počet byl podstatně nižší. Momentálně se ukazuje, že pátá kolona Ruska tady své zástupce má a má jich docela dost,“ řekl. 

Nakolik aktivita dezinformátorů ovlivní veřejné mínění v Česku, podle něj záleží na tom, jak se k celé věci postaví úřady.

„Aktivita dezinformátorů je nyní na nejvyšší úrovni. Její zvýšení bude záležet na aktuálním vývoji konfliktu. Bude se vytvářet a proměňovat v závislosti na chystaných akcích z ruská strany,“ souhlasí Dryndak.

Dezinformační narativy

Podle Roksolany Dryndak se nejvíce šíří následující narativy:

  • Cílem akce je demilitarizace a denacifikace Ukrajiny a ochrana lidí, kteří se brání genocidě ze strany Ukrajiny.
  • Akce byla potřebná, neboť Rusko cítilo ze strany Ukrajiny hrozbu, protože ta usilovala o získání jaderné zbraně.
  • Celá akce má za cíl svrhnout násilnou ukrajinskou juntu a nastolit mír a bezpečí.
  • Ukrajinští vojáci skládají zbraně a vzdávají se.
  • Ukrajinským městům a civilistům nic nehrozí (zabíjení ukrajinských civilistů – žen a dětí by bylo Rusům proti srsti).
  • Ukrajinská pohraniční stráž nekladla odpor.
  • Ukrajina nezničila žádná ruská letadla (fakt: zničila jich už 7).
  • Veškerou krev, která bude v konfliktu prolita, budou mít na svědomí Ukrajinci.
Autor:

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Bílý lev a Bílý kříž. Čaputová s Pavlem si vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

ANALÝZA: EU už ví, jak na migraci. Bude platit flexibilní mechanismus solidarity

16. června 2024

Premium Země evropské sedmadvacítky mají před sebou dlouho diskutovanou dohodu o migraci. A Brusel nyní...

Navrácení dětí a mír se zapojením všech stran, vyzvali lídři na závěr summitu

16. června 2024  14:45,  aktualizováno  14:58

Sledujeme online Účastníci prvního summitu o míru na Ukrajině v závěrečném prohlášení vyzvali k návratu dětí...

Vykoupit se ze zločinu? Absurdní, reaguje Rychetský na ministra Blažka

16. června 2024  14:40

Bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nesouhlasí s tím, aby soudy primárně ukládaly...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  14:35

V islandském Öxnadalu havaroval v pátek autobus s 20 českými turisty a jedním českým průvodcem a...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...