Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vládo, konej, vyzvali odboráři. Strop na energie jim proti zdražování nestačí

  7:00aktualizováno  13:38
Hodinu a půl trvala na Václavském náměstí v Praze demonstrace odborů s názvem Pět minut po dvanácté. Lídr ČMKOS Josef Středula v sobotu řekl, že akce má dát vládě najevo, že je potřeba pomáhat lidem a firmám. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása varoval, že inflace dopadá i na ceny zdravotnických pomůcek. „Vládo, konej!“ vyzvala odborářka zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Na demonstraci měly podle organizátorů dorazit desítky tisíc lidí z různých koutů Česka. Policie však účast odhadla na jednotky tisíc. Předseda odborů Josef Středula na začátku demonstrace uvedl, že se neschází proto, že nemají co na práci. K lidem poté citoval Václava Havla. „Jsme tady proto, abychom dali vládě najevo, že je potřeba pomáhat lidem i firmám,“ řekl k davu.

„Není správné, aby si lidé museli hledat druhou nebo dokonce třetí práci. Chceme důstojnou práci, život i mzdu,“ vyjádřil se dále Středula a vyzval, aby vláda okamžitě zvedla minimální mzdu na 18 200 korun.

Demonstrace odborů na Václavském náměstí

Vedoucí odborových svazů zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, která si po něm vzala slovo, zdůraznila, že třeba máslo před půl rokem stálo 30 korun. Nyní stojí 80 korun. „Kolik bude stát na Vánoce olej?“ ptala se davu, který ji podpořil potleskem a pískáním.

„Dnešní demonstrací chceme docílit toho, aby lidé, kteří mají konat, tak konali. Tedy vláda a Senát. Hypotéky narostly do obrovských rozměrů. Mladí dneska nemají kde bydlet,“ vyjmenovala problémy. „Vládo, konej!“ vyzvala Žitníková.

Ministr mi řekl, ať mu o inflaci nepovídám

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása zdůraznil, že drahota dopadá i na lidi, kteří jsou závislí na pomoci druhých. „Nedávno mi psala jedna stará paní. Pomozte mi, mám kyslíkový přístroj, který je na elektřinu a já ho nemohu zaplatit. Nemohu ale bez něj žít,“ citoval příběh Krása.

Ten také varoval, že dochází ke zdražování zdravotnických potřeb: „Když jsem byl nedávno za ministrem zdravotnictví, tak mi řekl, ať mu o inflaci nepovídám, že to není jeho téma.“

Máte potíže s placením svých účtů a nákupů kvůli zdražování?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 15. října 2022. Anketa je uzavřena.

Svou zástupkyni mají na demonstraci i odbory České pošty. Jejich předsedkyně Jindřiška Budweiserová zdůraznila, že poště chybí peníze na lepší mzdy. „Chceme, aby poštovní služby byly dostupné. Protože na venkově je to často poslední dotek státní správy,“ řekla Budweiserová, která také připomněla, že právě poštovní doručovatelé jsou mnohdy pro lidi na venkově jediným sociálním kontaktem.

Česko rozděluje vláda, a to na bohaté a chudé

Předseda odborových svazů KOVO Roman Ďurčo opět zdůraznil, že situace je vážná. „Ceny potravin v Česku rostou téměř nejrychleji v EU. Co na to vláda? Rozdává almužny,“ uvedl ve svém projevu.

Podle něj lidé pořád slyší, že si mají utáhnout opasky. „Teď si máme opasek utáhnout několikrát silněji a dát si na sebe svetr. To je pro nás nepřijatelné,“ řekl do davu, který mu za slova tleskal. Ekonomika se podle jeho slov začíná hroutit.

„Dnešní akce nemusí být poslední a může být i tvrdší,“ varoval. Po něm si vzal opět slovo Středula. „Vládo, prosím, uvědom si, že ti, co demonstrují, tak Česko nerozdělují. To rozdělujete vy, na bohaté a chudé,“ pronesl šéf odborů.

Podle něj od letošního ledna vláda udělala extrémně málo kroků. „Proč ještě nedávno říkala, že stropovat ceny nebude? Pak před volbami názor změnila. Je to náhoda, nebo neschopnost?“ dodal Středula. Po hodině a půl sobotní demonstraci zakončila hymna.

„Zdražování cítíme všichni“

Středula ještě před začátkem demonstrace pro iDNES.cz řekl, že přijdou ti, co mohou. Kolik lidí však dorazí, si netroufl odhadovat. „V odhadech jsem byl vždycky střízlivý. Každopádně, kdyby to bylo v řádech tisíců nebo desetitisíců, tak i to je hodně,“ uvedl Středula. Ten také poznamenal, že právě tohle je demokracie.

Kandidát na prezidenta za KSČM Josef Skála na demonstraci shání podpisy. | foto: Klára Fořtová

„Doporučoval bych, aby na to (demonstraci pozn. red.) odezva byla,“ komentoval dále šéf odborů. Ten také zdůraznil, že v rámci svého zaměstnání chrání lidi. „Vystupuji tady jako předseda odborů. Nebude tady nic v prezidentském smyslu,“ doplnil a opakovaně poté odmítl, že by na demonstraci sbíral právě podpisy na kandidaturu.

Naopak podpisy na místě sbírá kandidát KSČM Josef Skála, který má na místě i malý stánek. Na akci se sešla také skupinka s vlajkami KSČM. Mladý komunista reportérce iDNES.cz řekl, že přišel, protože ho se*e pravicová vláda, která nic nedělá pro lidi. „Omezují svobodu. Už dva roky jsem dospělý, platím plné jízdenky, a ty ceny jsou neskutečný,“ řekl asi 20letý muž, který dorazil ze západních Čech.

Lidé, kteří dorazili na demonstraci, se již postupně z hlavního nádraží přesunuli na Václavské náměstí. Například paní Lenka ze svazu potravinářů ještě před začátkem akce pro iDNES.cz zdůraznila, že krize se dotýká každého. „Zdražování cítíme všichni,“ uvedla při přípravě transparentu u hlavního nádraží.

Co nás přivedlo? Ceny, nejistota, zdražování a důchod, říkají demonstranti

„Jsme tu proto, aby to nebylo horší, než už to je. Určitě se nám to nelíbí, vláda měla konat něco ohledně cen, nejen energií,“ doplnila paní Lenka. K ní se přidal i Jiří Duben, který rovněž patří do svazu potravinářů. Na akci to neměl daleko, je totiž z Prahy.

„Nevíme, kolik nás bude. Samozřejmě jsme dali lidem echo, aby přišli. Chceme ukázat, že máme zájem na řešení. Nejde jen o zaměstnance, ale i firmy,“ komentoval pan Jiří. Podle něj vláda mluví o zastropování pro lidi, ale na firmy vůbec nemyslí.

Autoři: , ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy separatisty je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...