Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Demisi, demisi, volali demonstranti. Převezmeme tuto zemi, vyhlásil Vrabel

  8:00aktualizováno  17:29
K demonstraci proti vládě Petra Fialy, za předčasné volby a za jednání s Ruskem kvůli dodávkám plynu se v centru Prahy sešli lidé podporující iniciativu Česká republika na 1. místě. „Demisi, demisi,“ skandovali. „Toto je nové národní obrození a jeho cílem je, aby byla Česká republika samostatná. Když vidím plné náměstí, tohle už nikdo nezastaví,“ řekl organizátor Ladislav Vrabel.

Podle policie se sešly nižší desítky tisíc lidí, tedy o něco méně, než při předchozích dvou akcích iniciativy Česko na 1. místě 3. a 28. září, kdy na Václavák dorazilo 70 až 100 tisíc lidí.

„Je tu více lidí, než tu bylo 3. a 28. září,“ oponoval odhadu policie Vrabel. „My převezmeme tuto zemi,“ vyhlásil na demonstraci.

„Přijeli jsem sem vlakem z Uherského Hradiště i se sousedy, celkem osm lidí. Válka je hnus, umírají lidé, musí to skončit. Měly by být také zastropované ceny potravin. Moje maminka má 18 tisíc důchod a má platit 14 tisíc za energie. Vláda by měla skončit a měly být předčasné volby“ řekla reportérovi iDNES.cz paní, která dorazila na demonstraci Česko na první místě a o sobě prozradila, že se třicet dva let stará o mentálně postižené.

Celý záznam protivládní demonstrace na Václavském náměstí:

„Chceme, aby se Česká republika vrátila do českých rukou,“ řekl Vrabel. Padala i slova, že Česko není ve válce a že nepřítelem není Rusko, ale vláda válečných štváčů.

„My Češi přejeme lásku a mír celému světu,“ zaznělo na demonstraci a symbolicky byla také vypuštěna holubice míru.

Jděte laskavě do řiti a nechte nás, řekl Vyskočil

„Kdyby tady fungovala justice, tak pan Fiala jde dávno sedět. Když tvrdí, že jsme ve válce, tak je hlavní dezinformátor,“ řekl herec Ivan Vyskočil. Podivoval se nad tím, že na Národním muzeu visí ukrajinská vlajka. „Ve Strakově akademii sedí ta nejlepší vláda, jakou kdy Ukrajina měla,“ tvrdil Vyskočil. Kdo chce mír, neposílá podle něj zbraně. „Jděte laskavě do řiti a nechte nás. Nejsou všichni umělci ku*vy, jak jsem tu také slyšel,“ zakončil své vystoupení a měl velký aplaus.

„Každý má právo jít demonstrovat, vyjádřit tímto způsobem svůj názor. Tyto názory slyšíme a nebereme je na lehkou váhu. Na druhé straně je také potřeba, aby každý uvažoval nad tím, kdo demonstraci svolává a za jakým cílem,“ řekl k páteční demonstraci premiér Petr Fiala.

O práci přijdou statisíce lidí, varoval Paroubek

Jako jeden z prvních řečníků na demonstraci vystoupil bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek. Kritizoval třeba, že si politici od ledna přidají na platech desítky tisíc korun, zatímco na občany drtivě dopadá ekonomická situace.

„Kvůli pádící inflaci se naše životní úroveň propadá, ale obávám se, že to je začátek,“ řekl Paroubek. Varoval před tím, že zkrachuje velké množství firem a na dlažbě se bez práce ocitnou statisíce lidí. „Klíčem je ukončení války na Ukrajině,“ prohlásil Paroubek.

U muzea několik desítek lidí vyjadřovalo nesouhlas s demonstrací. Měli ukrajinské vlajky, vlajky EU a drželi velký transparent Sláva Ukrajině. Hlídalo je několik policistů. „Nebojím se, když jsem tady demonstrovala v roce 1989, bála jsem se víc,“ řekla Lenka, která držela jeden z transparentů.

Jsem tady, máma dole. Postoj k Rusku na Václavském náměstí rozdělil rodiny

Radikální odpůrci vlády sbírali na Václavském náměstí podpisy pod petici požadující, aby vládu prezident republiky Miloš Zeman odvolal. Opírají se o to, že v Ústavě je v článku 62 napsáno: „Prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.“

„Prezident sice nemůže odvolat vládu, pokud by to výklad ústavy nedovoloval, protože jeho čin by znamenal hrubé porušení ústavy, ústavního pořádku a demokratického řádu, jenže protože vláda jedná proti svrchovanosti a celistvosti republiky, má na její odvolání dle článku 62, bodu a plné právo, bez ohledu na takzvané ústavní zvyklosti,“ tvrdí Jiří Havel, jeden z představitelů iniciativy Česká republika na 1. místě, který shromažďuje podpisy pod petici za odvolání vlády.

Prezident Zeman při své nedávné návštěvě Děčína řekl, že by měl někdy chuť vládu odvolat, ale porušil by zákon. Prohlásil, že by musel být diktátor, aby mohl vládu odvolat. „Přiznávám se, že já jsem vládní strany také nevolil, a je to poprvé, co to říkám. Ale respektuji výsledky voleb a respektuji právo většiny sestavit vládu,“ řekl Zeman.

Pozvali i zájemce o volbu na Hrad

Na demonstraci s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě organizátoři pozvali i lidi, kteří mají ambici kandidovat na prezidenta.

Chceme mír a demisi vlády. Na Zelném trhu se sešli demonstranti

„Fialovej hnus,“ burcoval v narážce na premiéra Petra Fialu účastníky demonstrace bývalý místopředseda KSČM Josef Skála, jehož uvedla šéfka strany Kateřina Konečná. Jen demonstracemi to podle Skály nemůže skončit. Cílem je podle něj nenásilná revoluce.

Slovo dostal i europoslanec za SPD Hynek Blaško. SPD se ale rozhodla nominovat poslance Jaroslava Baštu, a tak to Blaško zkouší na vlastní pěst.

Původně měla dorazit i bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, kterou jako kandidátku na prezidenta podpořil už dříve současný prezident Miloš Zeman. Aspoň to avizoval Vrabel. Vitásková je přesvědčena, že se jí podaří sesbírat podpisy 100 tisíc občanů. Již v létě oznámila, že jich má 51 tisíc, což ke kandidatuře stačí.

28. říjen: protesty proti vládě, noví generálové i poslední Zemanova vyznamenání

Podle Vrabela jsou vhodnými kandidáty do boje o Hrad i Skála a profesor na lékařské fakultě Univerzity Palackého a Fakultě chemie na brněnském VUT Jaroslav Turánek, který se v době covidové epidemie profiloval jako odpůrce očkování.

Miroslav Suchopár sbíral v průběhu demonstrace na Václavském náměstí podpisy na podporu kandidatury Skály. I Suchopár byl již při předchozích protestech. „Za jednu demonstraci jsme nasbírali asi 2 500 podpisů. V kampani hlavně musí být slušnost, ať každý podporuje, koho si přeje, ale hlavně slušně a bez vulgarit,“ řekl iDNES.cz Suchopár.

Státní svátek 28. října 2022

K petičními stánku Skály dorazila paní sbírající podpisy pro kandidaturu Jaroslava Turánka na Hrad, a tak se u jednoho petičního stánku kuriózně sbíraly hlasy pro dva různé kandidáty.

Chtějí o plynu uzavřít smlouvy přímo s Ruskem

Již na první demonstraci začátkem září iniciativa Česko na 1. místě zveřejnila své požadavky a zopakovala je v pátek znovu. Žádá mimo jiné uzavření smluv na plyn přímo s Ruskem, vystoupení z NATO i z Evropské unie, OSN a Světové zdravotnické organizace (WHO) i ukončení „plánovaného ředění národa ukrajinskými uprchlíky“. Požaduje také stop dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Na demonstraci na Václavské náměstí s českou vlajkou přišla i žena, která tvrdí, že je Ukrajinka a v Česku žije dvacet pět let. „Jsem z Donbasu, vím, jak to doopravdy je. Bombardují to tam Ukrajinci. Ať tam česká vláda neposílá zbraně, umírají tam civilisté. Mám tam maminku, a ta mi říkala, že kdyby ty rakety Rusové nesestřelovali, tak město už není,“ řekla reportérce iDNES.cz.

Největší bouři nevole demonstrantů vyvolalo, když v závěru demonstrace četl vzkaz exposlankyně za ANO Jany Lorencové, že vrátí medaili Za zásluhy, protože nejvyšší státní vyznamenání letos od prezidenta Miloše Zemana obdrží prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj. Demonstranti na to reagovali pískotem a voláním hanba, hanba. Jasně tak dali najevo, na čí straně stojí ve válce, kterou rozpoutalo Rusko proti Ukrajině.

17. listopadu se podporovatelé iniciativy Česko na 1. místě sejdou znovu a chtějí jít protestovat před Českou televizi.

28. září 2022

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Sobotní teploty v Česku dosahovaly až 34 stupňů. Na rekord to ale nestačilo

Až na skoro 34 stupňů Celsia v sobotu odpoledne vystoupaly teploty v Česku. Na překonání rekordů to však kvůli extrémním teplotám z minulosti nestačilo. Vyplývá to z informací Českého...

27. července 2024  17:06

Američané se zhlédli v řepce. Jejich plány může zhatit Trumpův volební triumf

Čím dál více amerických firem sází na produkci řepky olejky. Kromě využití v gastronomii totiž roste globální význam této suroviny i na trhu s pohonnými hmotami. Další rozmach plodiny však momentálně...

27. července 2024

Černochová navštívila Ukrajinu. Uctila památku československých legionářů

Ministryně obrany Jana Černochová na Ukrajině uctila památku československých legionářů a vojáků druhé světové války. Připomněla si také oběti vojáků z českých zemí bojujících v řadách...

27. července 2024

Olympijská babička. Číňanka v barvách Chile debutovala na hrách v 58 letech

Paříž (Od našeho zpravodaje) Vzhledem k jejímu úctyhodnému věku je pochopitelné, že si vysloužila právě tuto přezdívku. Zeng Zhiying, 58leté rodačce z Číny reprezentující Chile, říkají „olympijská babička“. Na hrách v Paříži...

27. července 2024  16:58

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....