Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Česko posílá do Pákistánu další letadlo s pomocí

  10:50aktualizováno  12:22
Česko pošle v úterý do Pákistánu další letadlo s lékaři, záchranáři a dvanácti tunami zásob. Nejnovější oficiální údaje uvádějí bilanci 54 tisíc obětí zemětřesení a přes 65 tisíc zraněných. Lékaři varují před vlnou úmrtí zraněných, kteří zůstávají bez pomoci v nedostupných horských vesnicích.

Tři miliony lidí se jsou bez střechy nad hlavou. | foto: Reuters

SPECIÁL:
Zemětřesení v jižní Asii
FOTOGRAFIE ZDE
INFOGRAFIKA:
Mapa největších světových zemětřesení

Dva čeští lékaři a skupina záchranářů doplní a částečně vystřídají třiadvacetičlenný tým, který v oblasti už několik dní působí. Obměněná skupina zůstane ve městě Rávalkot na severu země přibližně 14 dnů.

Češi se přitom podle původního předpokladu měli z Pákistánu vrátit po pěti dnech. Záchranáři jsou ale podle zprávy ministerstva vnitra vzhledem k vysokému počtu pacientů značně vytíženi.

Zraněné trápí infekce a podchlazení
Lékaři z brněnské Úrazové nemocnice se svými vojenskými kolegy v mobilní ambulanci v Pákistánu zatím ošetřili přes 50 zraněných a nemocných. Provedli také několik operací.

"Podle informací od kolegů na místě jde hlavně o ´válečnou chirurgii´, která zahrnuje převazy a případně amputace končetin," řekl novinářům Tomáš Pink. Je jedním z lékařů, kteří mají v Pákistánu vystřídat své kolegy.

Nemocnice připravuje dostatek materiálu k fixaci zlomenin. "Podmínky na místě příliš neumožňují operace vyžadující sterilní prostředí, proto se spíše provádí zevní fixace," upřesnil zástupce ředitele Úrazové nemocnice v Brně Petr Svoboda.

Tým pracuje v mobilním operačním sále, který vybudoval ve zpola zbořené místní vojenské nemocnici. "Je třeba přivézt další dva stany, protože v těch rozbořených budovách se nedá operovat," upozornil Svoboda.

Lékaře prý v místě nejvíce trápí chladno a nepříznivé počasí, proto jim kolegové povezou také nepromokavé hasičské kombinézy.

"Pracuje se od nevidím do nevidím, logicky většinou už na zastaralých ranách, zašívá se, ošetřují se infekce i komplikace," dodal Svoboda. Místní lidé si stěžují především na střevní potíže, trpí infekcemi ze zanícených ran, problémy s dýcháním a nemocemi z podchlazení.

Záchranné práce v postižených oblastech o víkendu lékařům a záchranářům komplikoval silný déšť. Vinou špatného počasí se při návratu z himálajské oblasti Kašmíru v sobotu zřítil vrtulník pákistánské armády s šesti členy posádky. Vrtulníky jsou přitom jediné dopravní prostředky schopné dostat pomoc do odlehlých horských oblastí. - více zde

Potřebujeme stany, prosí Pákistán
Česká republika do Asie pošle ještě další humanitární pomoc, která se už nevejde do letadla. Přikrývky, spací pytle, zdravotnický materiál, léky a přípravky na úpravu vody převezou kamiony na americkou základnu Rammstein v Německu. Odtud ji do postižené oblasti dopraví letouny NATO.

"Potřebujeme hlavně stany, všude žádáme, aby nám byly dodány především stany," zdůraznil v sobotu pákistánský prezident Parvíz Mušaraf. S nedostatkem stanů se potýká rovněž Indie.

V celé oblasti se zatím rozdělilo 18 tisíc stanů. Potřeba je ale nejméně sto tisíc dalších. Bez střechy nad hlavou se ocitlo podle odhadů kolem tří milionů lidí.

Tisíce lidí proudí z horských oblastí do údolí a hledají pomoc. Každá rodina podle nich přišla o dva až pět příbuzných. Pákistánská vláda vydala nemocnicím instrukce, které zakazují vydávat děti k adopcím, ujme se sirotků sama. Začala pro ně budovat přístřeší a podle premiéra Azíze se pokusí udělat maximum, aby našla jejich příbuzné.

Zranění umírají bez pomoci

Pátrání po přeživších skončilo v pátek. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf v sobotu varoval, že počty mrtvých budou ještě stoupat, jak se záchranné týmy budou dostávat do odlehlejších koutů himálajských údolí. Pravděpodobně tam umírají zranění, ke kterým se dosud nedostala pomoc.

Lékař z britské zdravotnické skupiny Merlin Sean Keogh strávil tři dny v údolí Nilum, které zůstává pro záchranáře nedostupné. Armáda sice buduje příjezdovou cestu, ale pomalu.

"Je tam jeden až dva tisíce vážně raněných, kteří potřebují chirurgické ošetření. A nikdo netuší, kolik dalších je na svazích," dodal Keogh. Pacientům se podle něj zaněcují mnohočetné zlomeniny, hrozí jim otrava krve.

"Bojujeme s časem. Potřebujeme více vrtulníků, vody, potravin, léků, stanů a peněz," upozornil koordinátor humanitární pomoci OSN Jan Egeland.

Celkové škody po zemětřesení pákistánská vláda odhaduje na pět miliard dolarů. Zatím má slíbenou pomoc ve výši 500 milionů dolarů.

Autoři: ,

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos na řeckém ostrově Mykonos. Nedaleko kotvící výletní loď totiž vyslala směrem k pláži tak velké...

23. července 2024  9:29

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale nebyl tento problém nikdy větší. V průměru tyto země na splácení závazků vůči věřitelům alokují skoro...

27. července 2024

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí zmrzlinu ve statisících litrech ročně a dodávají ji nejen po Česku, ale i sousedních zemí. Rodinná firma...

27. července 2024

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější hvězdou byl stejně jako v předchozích letech sám hostitel, který v květnu oslavil dvaaosmdesátiny....

27. července 2024

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....