Tři miliony lidí se jsou bez střechy nad hlavou.

Tři miliony lidí se jsou bez střechy nad hlavou. | foto: Reuters

Česko posílá do Pákistánu další letadlo s pomocí

Česko pošle v úterý do Pákistánu další letadlo s lékaři, záchranáři a dvanácti tunami zásob. Nejnovější oficiální údaje uvádějí bilanci 54 tisíc obětí zemětřesení a přes 65 tisíc zraněných. Lékaři varují před vlnou úmrtí zraněných, kteří zůstávají bez pomoci v nedostupných horských vesnicích.

SPECIÁL:
Zemětřesení v jižní Asii
FOTOGRAFIE ZDE
INFOGRAFIKA:
Mapa největších světových zemětřesení

Dva čeští lékaři a skupina záchranářů doplní a částečně vystřídají třiadvacetičlenný tým, který v oblasti už několik dní působí. Obměněná skupina zůstane ve městě Rávalkot na severu země přibližně 14 dnů.

Češi se přitom podle původního předpokladu měli z Pákistánu vrátit po pěti dnech. Záchranáři jsou ale podle zprávy ministerstva vnitra vzhledem k vysokému počtu pacientů značně vytíženi.

Zraněné trápí infekce a podchlazení
Lékaři z brněnské Úrazové nemocnice se svými vojenskými kolegy v mobilní ambulanci v Pákistánu zatím ošetřili přes 50 zraněných a nemocných. Provedli také několik operací.

"Podle informací od kolegů na místě jde hlavně o ´válečnou chirurgii´, která zahrnuje převazy a případně amputace končetin," řekl novinářům Tomáš Pink. Je jedním z lékařů, kteří mají v Pákistánu vystřídat své kolegy.

Nemocnice připravuje dostatek materiálu k fixaci zlomenin. "Podmínky na místě příliš neumožňují operace vyžadující sterilní prostředí, proto se spíše provádí zevní fixace," upřesnil zástupce ředitele Úrazové nemocnice v Brně Petr Svoboda.

Tým pracuje v mobilním operačním sále, který vybudoval ve zpola zbořené místní vojenské nemocnici. "Je třeba přivézt další dva stany, protože v těch rozbořených budovách se nedá operovat," upozornil Svoboda.

Lékaře prý v místě nejvíce trápí chladno a nepříznivé počasí, proto jim kolegové povezou také nepromokavé hasičské kombinézy.

"Pracuje se od nevidím do nevidím, logicky většinou už na zastaralých ranách, zašívá se, ošetřují se infekce i komplikace," dodal Svoboda. Místní lidé si stěžují především na střevní potíže, trpí infekcemi ze zanícených ran, problémy s dýcháním a nemocemi z podchlazení.

Záchranné práce v postižených oblastech o víkendu lékařům a záchranářům komplikoval silný déšť. Vinou špatného počasí se při návratu z himálajské oblasti Kašmíru v sobotu zřítil vrtulník pákistánské armády s šesti členy posádky. Vrtulníky jsou přitom jediné dopravní prostředky schopné dostat pomoc do odlehlých horských oblastí. - více zde

Potřebujeme stany, prosí Pákistán
Česká republika do Asie pošle ještě další humanitární pomoc, která se už nevejde do letadla. Přikrývky, spací pytle, zdravotnický materiál, léky a přípravky na úpravu vody převezou kamiony na americkou základnu Rammstein v Německu. Odtud ji do postižené oblasti dopraví letouny NATO.

"Potřebujeme hlavně stany, všude žádáme, aby nám byly dodány především stany," zdůraznil v sobotu pákistánský prezident Parvíz Mušaraf. S nedostatkem stanů se potýká rovněž Indie.

V celé oblasti se zatím rozdělilo 18 tisíc stanů. Potřeba je ale nejméně sto tisíc dalších. Bez střechy nad hlavou se ocitlo podle odhadů kolem tří milionů lidí.

Tisíce lidí proudí z horských oblastí do údolí a hledají pomoc. Každá rodina podle nich přišla o dva až pět příbuzných. Pákistánská vláda vydala nemocnicím instrukce, které zakazují vydávat děti k adopcím, ujme se sirotků sama. Začala pro ně budovat přístřeší a podle premiéra Azíze se pokusí udělat maximum, aby našla jejich příbuzné.

Zranění umírají bez pomoci

Pátrání po přeživších skončilo v pátek. Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf v sobotu varoval, že počty mrtvých budou ještě stoupat, jak se záchranné týmy budou dostávat do odlehlejších koutů himálajských údolí. Pravděpodobně tam umírají zranění, ke kterým se dosud nedostala pomoc.

Lékař z britské zdravotnické skupiny Merlin Sean Keogh strávil tři dny v údolí Nilum, které zůstává pro záchranáře nedostupné. Armáda sice buduje příjezdovou cestu, ale pomalu.

"Je tam jeden až dva tisíce vážně raněných, kteří potřebují chirurgické ošetření. A nikdo netuší, kolik dalších je na svazích," dodal Keogh. Pacientům se podle něj zaněcují mnohočetné zlomeniny, hrozí jim otrava krve.

"Bojujeme s časem. Potřebujeme více vrtulníků, vody, potravin, léků, stanů a peněz," upozornil koordinátor humanitární pomoci OSN Jan Egeland.

Celkové škody po zemětřesení pákistánská vláda odhaduje na pět miliard dolarů. Zatím má slíbenou pomoc ve výši 500 milionů dolarů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video