Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bouřky znovu udeřily. Blesk zapálil zásobník plynu na Hodonínsku

  18:35aktualizováno  22:30
Varování meteorologů se vyplnilo, na Česko znovu udeřily bouřky. Nejprve se přehnaly přes jižní Čechy. Na východě Čech narazil vlak InterCity Praha-Zlín do stromu. Bouřky zasáhly i jiná místa v Česku. Na Hodonínsku způsobil blesk požár. Festival Rock for People v Hradci Králové už pokračuje.

"Silné bouřky se v přecházejících hodinách vyskytovaly především v oblasti Šumavy. Udržovaly se na jihu a jihozápadě Čech téměř bez postupu a byly doprovázené intenzivními srážkami. V zasažených oblastech jižně od Českých Budějovic, Českého Krumlova, Prachatic a Sušice mohlo podle odhadu z radarových odrazů napršet ojediněle kolem 60 milimetrů srážek," uvedl v půl sedmé Pavel Borovička z ČHMÚ.

V tu chvíli už se bouřka stočila nad Jindřichohradecko a postupovala směrem na Pelhřimov. "V bouřkách se vyskytují velmi silné nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu a také kroupy," řekl iDNES.cz meteorolog.

Počasí narušilo hudební festivaly

Hrozící bouřka opět narušila i program festivalu Rock for People. "Byl přerušen program hlavního pódia a čeká se, co bude. V hangárech se zatím dál hraje," informoval před devátou hodinou večer z místa redaktor MF DNES. Přesun je preventivní, pořadatelé chtějí dostat co nejvíc lidí do krytých prostor. Před desátou pořadatelé oznámili, že program bude pokračovat. Bouřka areál minula. "Kromě Irie Revoltes budou hrát všechny kapely, program má jen skluz," uvedl ve 22:24 dramaturg festivalu Petr Fořt.

Ve čtvrtek musely před deštěm a vichrem na Rock for People utéct tisíce hudebních fanoušků. Živel roztrhal stánky s občerstvením i větší stany pro posezení.

Na festivalu Smetanova Litomyšl muselo být kolem deváté hodiny večer kvůli dešti přerušeno představení opery Jakobín v podání Národního divadla.

Po 19. hodině meteorologové doplnili výstrahu i pro další území České republiky. "Přes okresy Brno Venkov, Brno a Vyškov postupuje pás bouřek, doprovázený ojediněle kroupami, nárazy větru kolem 90 km/hod a přívalovými srážkami do 30 milimetrů. Při postupu na sever budou zasaženy v nejbližších hodinách okresy Blansko, Prostějov a Svitavy," sdělil před půl osmou Borovička. 

Večer bouřky zasáhly jižní Moravu. Na Hodonínsku blesk před 19. hodinou udeřil do zásobníku plynu. "Požár hasila obsluha dusíkem ještě před příjezdem hasičů. Ti následně dvěma vodními proudy sestřelili plamen," řekl iDNES.cz jejich mluvčí Jaroslav Haid. Plameny šlehaly do výšky pěti metrů. Na místě zasahovalo deset jednotek.

Na Olomoucku způsobil úder blesku požár ve  střeše rodinného domu, hasiči ho stihli včas uhasit. "Další požár zřejmě po úderu blesku likvidovali hasiči ve městě Přerov. Hasiči po dohašení provedou zároveň pokácení stromu," uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Před půl desátou večer se objevila výstraha pro Zlínsko a Vsetínsko. Bouřky se tam přesouvaly ze Slovenska. Meteorologové čekali, že přinesou kroupy a silný vítr.

Další pás silných bouřek se v podvečer udržoval v severozápadních Čechách. Týká se to především okresů Karlovy Vary, Sokolov a Chomutov. Ojediněle se zde vyskytují i kroupy a přívalové srážky. Spadnout by přitom mohlo až 70 milimetrů srážek.

Velké problémy v dopravě mají v Pardubickém kraji. Popadané kmeny jsou hlášeny na státní silnice I/2 u Přelouče, na silnici 322 u obce Chvaletice a na silnici 3227 u Kladrub nad Labem. Překážka na trati blokuje průjezd vlaků v úseku Řečany nad Labem - Přelouč. "Ve 20:12 narazil vlak Intercity Praha - Zlín do stromu spadlého na trať, při nehodě se zranil strojvedoucí," řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Doprava bude podle něj obnovena zhruba ve 22:30, zatím jsou vlaky odkloněny nebo jezdí náhradní autobusová doprava. Bouřka zmařila i první promítání letního kina v Pardubicích. Silný vítr roztrhl plátno a pořadatelé i kvůli dešti představení zrušili.

V Hradci Králové museli hasiči dnes večer vyjíždět zhruba na 80 míst, zejména kvůli popadaným stromům.

V půl deváté se velmi silné bouřky dostaly i do středních a východních Čech. "Postupují přes okresy Kutná Hora, Chrudim a Svitavy zvolna k severu a v následujících hodinách zasáhnou okresy Kolín, Nymburk, Mladá Boleslav, dále Hradec Králové a Jičín, Rychnov nad Kněžnou a Ústí nad Orlicí," stojí ve výstraze meteorologů.

Vítr vyvracel stromy, voda zaplavila koleje

Na jihu Čech vítr vyvracel stromy, silný déšť zase zaplavil železniční trať mezi Vyšším Brodem klášterem a Rybníkem. Stejné místo bylo neprůjezdné ve středu, a to 17 hodin, přívalový déšť tam tehdy strhl na trať kamení. Podle mluvčího policie Milana Bajcury jsou dopravní komplikace také na silnici mezi obcemi Kunžak a Studená. Na vozovce leží popadané stromy a policie odklání dopravu.

Bouřka byla v pátek odpoledne i na Klatovsku, hasiči tam vyjížděli i k dvěma požárům od blesků. "Celkem jsme vyjížděli k sedmi případům. Požáry od blesků se ale buď nepotvrdily, nebo je majitelé domů včas uhasili vlastními silami," řekl ČTK řídící důstojník hasičů. Ti zasahovali při čerpání vody nebo odklízení stromů v Klatovech, Janovicích nebo Nýrsku.

Na Vysočině, kam se bouře přesunuly z jihu Čech, hasiči začali odstraňovat popadané stromy po sedmé hodině večer. Nejvíce bylo vichřicí zasaženo Havlíčkobrodsko, kde hasiči jen mezi 19. a 21. hodinou zasahovali u 21 případů. Odklízeli padlé stromy u Mírovky, Herálce, Dlouhé Vsi nebo Žižkova Pole.

Desítku případů řešili hasiči v těchto dvou hodinách také na Třebíčsku, kde byly popadané stromy u Trnavy, Výčap a Hostákova. Ve Zhoři na Jihlavsku hořel izolátor na sloupu vysokého napětí. Všechny události se obešly bez zranění, uvedla po 21. hodině mluvčí hasičů Petra Musilová.

Na Moravě byla situace odpoledne úplně jiná, padaly tam teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu naměřila Strážnice na Moravě (35,7 °C), čímž padl rekord z roku 1999. Celkem maxima přepsali na asi dvacítce stanic.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...