Mimo svoji domovskou kuchyň v pražském hotelu Alcron skoro nevaří. Kuchař Roman Paulus, který pro hotel získal michelinskou hvězdu, ale nyní udělal výjimku a přijede na říjnový gastrofestival do Velkých Karlovic.
„V tak velkém rozsahu s vícechodovým menu, jako tomu bude na Karlovském gastrofestivalu, hostujeme maximálně dvakrát do roka,“ zdůraznil Paulus, který pro hosty na Valašsku chystá průřez nejoblíbenějšími pokrmy z jídelního lístku Alcronu.
Držitelé michelinské hvězdy ve Velkých Karlovicích |
Gastrofestival je letos naplánovaný na první říjnový víkend, od 3. do 5. října. Paulusovi bude patřit sobotní večer, kdy připraví pro zájemce slavnostní galavečeři o šesti chodech.
Michelinský šéfkuchař si s sebou přiveze další dva kuchaře ze svého týmu, spolupracovat s nimi budou i lidé z kuchyně hotelu Lanterna.
„Den před galavečeří budeme potřebovat pomoc dvou kolegů, v sobotu při výdeji pokrmů ještě dalších pěti,“ popsal Paulus.
Co se bude podávat, zůstává tajemstvím. Menu je sestavené z výběru jídel, která jsou mezi hosty hotelu Alcron nejpopulárnější.
„Některé pokrmy k sobě vážou i zajímavosti či celé historky, které si ale nechám jako tajemství pro návštěvníky,“ naznačil Paulus.
Karlovský gastrofestival
|
Vyprávět je bude během večeře při představování jednotlivých chodů. Podle zkušeností z minulých ročníků je vhodné zajistit si místo u stolu v předstihu. Při sobotní galavečeři se počítá s celkem šedesáti místy.
Festival nabídne valašské speciality na 14 stanovištích
Galavečeře jsou naplánované na každý z večerů a jejich ceny se pohybují od 1 000 do 2 500 korun.
V pátek a v neděli bude vařit šéfkuchař hotelu Lanterna Pavel Václavík a při závěrečné galavečeři představí vítěze soutěže Resortu Valachy o nejlepší valašský recept.
Možnost zúčastnit se jí už skončila, momentálně se vybrané recepty zkoušejí, a to i za účasti hotelových hostů.
„Soutěžní pokrmy jsou v nabídce bufetových večeří. Už v minulosti nám hosté pomohli rozhodnout,“ uvedla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.
Letos se soutěž týkala bylinek, které na Valašsku rostou ať už na zahradách či volně v přírodě. Vítězný pokrm tak může vonět třeba po medvědím česneku nebo kopřivách.
Možnost ochutnat, jak vaří michelinský kuchař, který hvězdu nejen získal, ale už dvakrát po sobě také obhájil, budou mít návštěvníci festivalu také v neděli v poledne.
Program festivalu slibuje několik novinek, jednou z nich je soutěž o nejlepší klobásu či představení nového regionálního piva.
Z osvědčených věcí nabídne mezinárodní farmářský trh, kuchařské show a ochutnávky valašských specialit na 14 různých stanovištích. Ty jsou rozmístěné po celém údolí Léskové. Chybět nebude ani tradiční klání o nejlepší frgál.