Vegetariánství je moc přísné, světu pomůžeme my, tvrdí reduktariáni

aktualizováno 
Nejíst maso je podle nich skutečný počin. Jíst ho občas, málo, zřídkakdy však není naprosté selhání. Společenství reduktariánů se masu ani mléčným výrobkům nevyhýbá, jen se je snaží jíst co nejméně. S ohledem na klima, práva zvířat, zdraví. Je ztělesněním oportunismu a pragmatismu. Přišlo z Ameriky.

Zakladatel reduktariánského přístupu Brian Kateman se dostal k otázkám ohledně jídelníčku a jeho významu skrze knihu Etika toho, co jíme od Petera Singera a Jima Masona. Zrovna jedl hamburger. A řádky, po nichž jezdil očima, ho ochromily. „Nemohl jsem uvěřit tomu, že průmyslová produkce masa je zodpovědná za klimatickou změnu a ztrátu biodiverzity. Za nelidské zacházení se sedmdesáti miliony zvířat po celém světě, stejně jako za srdeční nemoci, rakovinu nebo obezitu,“ vzpomínal podle listu The Guardian.

Milovník steaků a kuřecích křidélek se pokusil otočit kormidlem svých stravovacích návyků humanističtějším, ohleduplnější směrem. Vegetariánství však pro něj bylo přílišnou výzvou, ukázalo se. Tu a tam si maso dal. Rozhodně nebyl principiální.

Jednou, když si na talíř nechal při Dnu díkůvzdání naložit kousek krocana, se mu za jeho nepevnou vůli a vachrlatý respekt k etice práv zvířat jeho sestra vysmála. „Snažil jsem se jí vysvětlit, že mi nejde o dokonalost, že mým cílem není neposkvrněnost,“ líčí Kateman. Pár soust masa není hřích, hájil se.

Ryzí pragmatismus

Přinejmenším to nebyl jeho poslední přečin proti vegetariánství. Seznal, že životní postoj buď–anebo není pro něj. Ovšemže z pohledu etického vegetariánství nebo veganství, pro které je zabíjení zvířat a jejich produkce pro mléko nebo vejce morálně nepřijatelné, je jeho přístup cynismem, oportunismem. Nedůsledností. Vypočítavostí. Americký pragmatismus si však s Katemanovou cestou rozumí.

Svým způsobem je to samozřejmě nepoctivé, polovičaté. Buď kouříte, nebo ne, buď pijete alkohol, nebo ne, buď považujete průmyslovou produkci zvířat za zločin a jatka za vraždu, nebo ne. Nejde být poloviční kuřák ani poloviční abstinent, ale Kateman se snaží vymyslet kategorii polovičního vegetariána. Light verzi vegetariánství a veganství.

Snaží se z toho vybruslit tím, že mu jde o výsledky. O to, aby se zkrátka zabíjelo méně zvířat. „Když věci postavíme stylem ‚všechno, nebo nic‘, najde se spousta lidí, kteří rozhodí ruce a řeknou, že teda radši neudělají absolutně nic,“ uvedl Kateman, aby svou cestu vysvětlil serveru Gizmodo. Lidem, kteří nemají vůli nebo důvod si konzumaci masa, mléka či vajec odepřít úplně, se snaží nabídnout životní přístup a komunitu, aby ony produkty jedli co nejméně.

Troufale dokonce logiku obrací a tvrdí, že vegetariáni a vegani jsou též reduktariáni. Jen prý omezili spotřebu zvířat tak úspěšně, že nejedí maso, mléko ani vejce vůbec. Spolu s reduktariány však podle něj patří do téhož proudu. Jsme jeden tým, tvrdí.

Jeho knih Reduktariánské řešení je sbírkou esejů od vědců, odborníků z mnoha oborů i aktivistických autorů. Zabývá se antropologií, historií jedení masa, jeho zdravotními následky, triky a strategiemi, jak konzumaci živočišných výrobků zredukovat. Navrch samozřejmě představuje recepty.

Nápad označit sníženou konzumaci masa a živočišných produktů termínem „reduktariánství“ dostal v roce 2014 a jeho přístup se ve Spojených státech uchytil. Letos se v San Francisku konal již čtvrtý reduktariánský summit, přičemž třídenní konference uvítala na stovku řečníků z řad nutričních expertů, odborníků na životní styl, obhájců zvířecích práv i environmentalistů.

„Vzdáváme hold každému, kdo se rozhodne snížit množství živočišných produktů, které jí. A na motivaci nezáleží,“ říká Kateman. Možná, že je jeho směr alibistickým azylem pro vegetariány a vegany bez vůle. Jeho odpovědí je, že jeho „terčem“ je průměrný Američan, který spořádá za rok téměř 140 kilogramů masa. Ne nedůsledný vegetarián, který si čas od času dopřeje plátek slaniny.

Autoři:
  • Nejčtenější
Premium

Vémoly je mi líto. Bez něj bychom O2 arenu nevyprodali, říká šéf Oktagonu

Karlos Vémola a Attila Végh. První jmenovaný po dvou minutách padá v Oktagonu k zemi a píše tím další část příběhu,...

Dušené maso podle Babylóňanů. Vědci oživili čtyři tisíce let starý recept

Nejsou příliš konkrétní a detailní, ale svědčí o tom, že už babylónskému starověku záleželo na pestrých,...

Krajinu drtíme tanky i offroady. Pomáhá to přírodě, říká ochranář

Ochranu přírody si představujeme jinak. Jenže stepním krajinám v Česku pomáhá i jejich pustošení tanky, offroady,...

Inspirovala mě anglická divoká mládež, říká stavitel custom motorek

Vystudoval scénografii a animaci, propadl však světu custom motorek. Upravuje staré stroje, vdechuje jim nový život....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství božího bojovníka. Mniši měli Žižku za ďábla, říká historik

Jaký byl člověk, před nímž se třáslo půl Evropy a který dodnes vzbuzuje obrovské emoce? Je jednou z nejvýznamnějších...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

Archeologie jako horor. Nalezená nemluvňata chránily helmy z lebek

Je to archeologická záhada. A děsuplná. Naznačuje, že ekvádorská guangalská kultura pohřbívala nemluvňata v helmách z...

KVÍZ: Na palubě s piráty: Co o nich víte?

Psal se rok 1718 a svět se probouzel do nového dne s datem 22. listopadu. Jistý Edward Teach, přezdívaný Černovous,...

Cestu na olympiádu zaplatili strážníkovi kolegové, z Ameriky přivezl zlato

Byl to jeho velký sen, peníze na jeho splnění však neměl ani stát, ani sportovní organizace. Nakonec se strážníkovi...

Krajinu drtíme tanky i offroady. Pomáhá to přírodě, říká ochranář

Ochranu přírody si představujeme jinak. Jenže stepním krajinám v Česku pomáhá i jejich pustošení tanky, offroady,...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.

Najdete na iDNES.cz