Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umělé vepřové, psí, lidské: maso z laboratoře přináší etickou výzvu

Má-li se stát v roce 2018 dostupným umělé maso, nabízí se možnost pěstovat v laboratořích i lidské. „Mohli bychom překonat tabu kanibalismu?“ Onu provokativní otázku předhodil na internetu populární evoluční biolog Richard Dawkins. Nepřímo mu odpovídá australský výzkum. Naznačuje, že lidé nemají zájem o žádné umělé maso.
Vývojáři by to už uměli, a stále levněji. Ale výroba masa v laboratořích však...

Vývojáři by to už uměli, a stále levněji. Ale výroba masa v laboratořích však vázne na tom, že o něj lidé nemají zájem. | foto: Profimedia.cz

Bylo-li cílem twitterové poznámky Richarda Dawkinse vyvolat veřejnou diskuzi, jak později vysvětlil, povedlo se mu to. Maso „zbavené emocí“ totiž klade lidem nové výzvy. V laboratořích vyšlechtěné živočišné bílkoviny například odbourávají základní kritiku vegetariánů a veganů, nelze se u něj totiž pohoršovat nad utrpením zvířat nebo nad negativními důsledky jeho konzumace pro životní prostředí. Přeorientují se tedy odpůrci masné produkce na laboratorní maso? A zbytek společnosti? Prozatímní odpověď říká, že umělé maso neláká nikoho.

Naznačuje to loňský Průzkum potenciálního trhu, který zpracovali Matti Wilksová a Clive Philips z australské Univerzity v Queenslandu. „Mohlo by to být jednoduché řešení, ale není,“ zpochybňují budoucnost masa z laboratoře hned v úvodu své studie.

„Pozitivní vztah ke konzumaci masa zůstává v lidské společnosti stále velmi silný, navzdory důkazům o tom, že škodí životnímu prostředí. Informací o tom, jak může konzumace masa ničit přírodu, přibývá,“ připomínají. Jenže přiznávají, že zájem o maso přesto neklesá.

Pokud se ho tedy lidstvo nechce vzdát, mohlo by být řešením maso pěstované in vitro, v laboratořích. „Jenže jak jsme zjistili, zájem o něj nikdo nemá,“ shrnují výzkumníci.

Vyzkoušet snad, jíst pravidelně nikoliv

Svým dotazníkem oslovili 670 respondentů, muže i ženy, s různým sociálním zázemím, politickým smýšlením, vzděláním i stravovacími návyky. Odpovědět měli na prostou otázku: „Ochutnali by uměle vytvořené maso?“

Reakce byla víceméně totožná napříč spektrem respondentů. „Zhruba dvě třetiny lidí by novinku rádi ochutnaly, ale méně než jedna třetina z nich by chtěla v konzumaci umělého masa pokračovat pravidelně,“ říká Wilksová. Mezi ty, kdo by takové maso vyzkoušel, patřili spíše muži. Postoj žen byl vlažnější. O laboratorní maso měli větší zájem lidé liberálních názorů než ti konzervativního smýšlení.

Vegetariáni a vegani na jedné straně vnímali rozdíl mezi masem umělým a tím z farem silněji, ale jejich ochota vyzkoušet laboratorní maso byla ještě menší než u konzumentů masa.

„Ano, v průměru brali všichni dotázání umělé maso ve srovnání s masem z farmy jako čistší variantu, nezatíženou antibiotiky, chemikáliemi nebo dalšími etickými a environmentálními riziky. Jenže současně je pro všechny méně přirozené, méně chutné a celkově nelákavé,“ dodává Philips. Jako trvalou náhradu za maso z farmy by se pro laboratorní maso rozhodla jen menšina z dotázaných.

Je libo pejska, nebo kočičku?

Výzkumníci z Queenslandu trochu popustili uzdu fantazii a ptali se respondentů i na jejich ochotu ochutnat díky laboratořím netradiční zdroje masa. Například psí, kočičí či koňské.

Ani tohle nebylo lákadlo. Umělou koninu by alespoň jednou rádo ochutnalo pouhých 36 respondentů, žádný z nich však neměl zájem o koninu z řeznictví, a v případě psů a koček by k jednorázovému experimentu s umělým masem bylo svolných jen 21 lidí.

Matti Wilksovou překvapilo, jak silně negativní postoj lidé k umělému masu zaujímají. „Vegetariáni, kteří už maso nejí, se v naší studii počítají mezi ty, kteří by s konzumací umělého masa otáleli nejvíce.“

Autoři výzkumu na závěr konstatují, že zájemců je tak málo, že by se takové maso nevyplatilo ani vyrábět a komerčně nabízet.

A odpovídají vlastně i na Dawkinsovu otázce: „Za podobné situace si lze těžko představit, že by lidé s odporem vůči kanibalismu někdy začali jít lidské maso vyrobené v laboratořích.“

Laboratorní kanibalismus a etika

Owen Schaefer, profesor Centra biomedicínské etiky Národní univerzity v Singapuru, však připomíná, že otázka, kterou si Dawkins položil, není v buněčných laboratořích novinkou. A že představa, že nějaký konceptuální umělec nabídne v budoucnu svůj masitý derivát k ochutnávce, prý není zcela nereálná.

Sám Schaefer si reakcí není jistý. „Máme lidem říkat, že je to špatné a zakazovat jim to?“ ptá se. A nenachází žádný přesvědčivý eticko-filosofický argument. „Nikdo nebyl zabit, ničí tělo nebylo znesvěceno,“ uvádí.

Dodává však i druhou polovinu: „Přesto tu jeden okrajový problém je. Mohl by totiž vzniknout nezdravý posun v lidském myšlení: místo lidských bytostí byste lidi mohli začít vnímat jen jako maso.“

Ochutnali byste lidské maso z laboratoře?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 18. května 2018. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 279
Ne
Ne 205
Autoři:
  • Nejčtenější

Divně zkřížené ruce. Sebevraždu podivínky zavěšené v okně vyloučil až patolog

4. května 2024

Premium Lékařka se skláněla nad drobným tělem staré ženy. „Ne, nevidím nic, co by třeba jen naznačovalo...

Pět cviků na lepší sex. I milování pomůže trénink

6. května 2024

Sex je pohyb. A tomu prospívá cvičení. Čím trénovanější vaše tělo bude, tím lépe vám sex půjde....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z filmů mizí sex. Masivně. Studie vysvětluje proč

5. května 2024

Na plátnech kin a televizních obrazovkách je mnohem méně erotiky. Míra sexuálních scén ve filmech...

Matriarchát neexistoval nikdy a nikde, je to jen romantický blud, říká biolog

6. května 2024

Premium Už před dvěma miliony let míval člověk strach z hadů, mírný sklon k mnohoženství, deprese, chuť na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Další trik, jak vylepšit zdraví. Jednoduše, zadarmo a během dne

3. května 2024

Delší život, snížení rizika infarktu a mrtvice. A potřeba není speciální program ani nástroje,...

Léta zahálení se dají zvrátit. Cvičení pomůže i po čtyřicítce

10. května 2024

Vysoký krevní tlak, ischemická choroba srdeční, cukrovka. Nechceme jen žít dlouho, chceme se též...

Seznamte se, neandrtálka Shanidar Z. Její tvář nebyla až tak odlišná

9. května 2024

Její podobu dávali dohromady dlouho, jen poskládat lebku z dvou stovek kosterních fragmentů zabralo...

Z brutálního vraha celebritou. Mad Frank vozil turisty na místa svých zločinů

8. května 2024

Premium Před deseti lety zemřel jeden z nejslavnějších gangsterů Frankie Fraser. Člen nechvalně proslulého...

SOUTĚŽ: „Věřím v Boha a své pistole.“ Vyhrajte knihu o odbojáři Morávkovi

8. května 2024

Neohrožený, troufalý, až na hranici frajerské drzosti. A přesvědčený o nutnosti boje proti...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...