Pondělí 30. listopadu 2020, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. listopadu 2020 Ondřej

Mileniálové se bojí sahat na maso. Obchody to stojí víc obalů

Ať se zvířata zabíjí, porcují, ať se kusy jejich těl prodávají. Jen ať to nepřipomíná maso. A hlavně abychom se toho nemuseli dotýkat jinak než vidličkou a nožem. Mileniálové představují pro obchodníky výzvu. Bojí se totiž sahat na maso. Prodejci jim proto musejí dodávat bezdotykovou variantu.

Mladá generace si podle průzkumů britského obchodního řetězce nechce přiznávat, že maso pochází ze zabitých zvířat. | foto: Profimedia.cz

„Zákazníci, a to především ti mladší generace, se bojí sahat na syrové maso. Cítí se z tohoto kontaktu znechucení,“ vysvětluje Katherine Hallová, která odpovídá za vývoj produktů v Sainsbury´s, druhém největším britském obchodním řetězci. „Naše společnost si je toho vědoma, a proto připravila nový koncept bezdotykové manipulace s čerstvými výrobky z ryb, drůbeže a vepřového či hovězího masa,“ dodává.

Podstatou velmi diskutované změny je taková úprava masných produktů a balení, která v zásadě umožní zákazníkům zakoupené maso doma jen vyklopit na pánev, aniž by se ho museli nějak dotýkat.

Řeznický obchod, ve kterém maso neuvidíte

Na pultech řeznictví v Sainsbury´s se objevily dokonale opracované filety zbavené šupin, kůže a kostí, steaky bez šlach nebo fragmentů kostí a pečlivě nakrájené kostky svaloviny k vaření. Vše úhledně zabalené v plastových dózách a miskách. 

V případě jejich zakoupení se zákazníci nemusejí o nic starat, produkt je připraven k okamžitému kuchyňskému použití. Odpadla fronta u řeznického pultu, výběr vhodného kusu flákoty a pohled na její vážení či porcování. A samozřejmě i tolik zneklidňující pohled na vyrovnané maso za sklem chladicích boxů.

Právě z toho jímá podle průzkumu obchodního řetězce nakupující pod 35 let věku úzkost a neklid. „Až 37 procent našich mladších zákazníků nemá manipulaci se syrovým masem rádo. Tato nová balení umožní zvláště těm, kteří žijí v konstantní časové tísni, aby jen odtrhli fólii vakuového balení a maso hned vložili na pánev,“ pochvaluje si Hallová. 

Syrová realita syrového masa

Harry Wallop, komentátor Sunday Times, zareagoval na netradiční model nemasitých řeznictví a poplašených mileniálů mezi prvními: „Mladší generaci, kterou eufemisticky nazýváme ´snowflakes´, tedy ´sněhové vločky´, už bylo vytknuto, že má problém se silným alkoholem, Shakespearovskými tragédiemi nebo mírnou kritikou. Evidentně se však nedokáže vyrovnat ani s těmi opravdu fundamentálními aspekty všedního života. Tedy se syrovou realitou syrového masa.“

Podobně to vnímá i Ruth Masonová, mluvčí Národní zemědělské unie. „Často se tu mluví o poklesu prodeje masných produktů, o velkém tlaku na farmáře, protože stále větší procento mladších zákazníků si už nepřipravuje jídlo doma, ale raději večeří v restauracích nebo přechází na etickou veganskou či vegetariánskou dietu. Pravda je taková, že mladí lidé vylučují maso ze svého jídelníčku, protože se štítí s ním fyzicky manipulovat,“ soudí.

Proč jíme vepřové a ne prase?

Jestli předchystané balené maso zvýší tržby řeznictví v Sainsbury´s, ukáže čas. Na nedostatek mediální pozornosti si teď kvůli svému novému obchodnímu modelu rozhodně stěžovat nemůže. Byť jsou reakce převážně negativní.

„Zatímco se jiné řetězce snaží pod tlakem veřejnosti snižovat podíl produkovaných odpadů, zakazovat jednorázové balení, zpoplatňovat sáčky a tašky, Sainsbury´s zaplaví zákazníky dalšími plastovými krabičkami?“ popisuje své rozhořčení jeden z diskutujících na Twitteru. „Pokud se někdo bojí dotknout syrového masa, tak by ho spíš neměl jíst,“ dodává. Ochránci přírody, kteří se bouří proti přemíře zbytečných plastových obalů, však nejsou jediní, kterým nová praxe obchodního řetězce vadí.

Ozývají se i psychologové, kteří v obchodním modelu Sainsbury´s vidí pokračování takzvaného masitého paradoxu. „Rádi jíme maso, ale nechceme přitom slyšet, že pojídáme zvířata,“ psal už v roce 2016 Jonas R. Kunst z Univerzity v Oslu. „Proto říkáme, že jíme vepřové a hovězí, a nikoliv prase nebo krávu. Pokud bychom akceptovali skutečný původ masa, výrazně by nám to snížilo apetit.“ Anonymní balíčky bezdotykového masa tak propast mezi etickou konzumací a realitou živočišných chovů ještě rozšiřují.

Hnusí se vám dotýkat syrového masa?

celkem hlasů: 6198

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 30. června 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 5082
Ano, proto ho nejím 853
Ano, proto bych bezdotykové maso uvítal 263
Autoři:
  • Nejčtenější

Mívám silné sny. A přání se mi plní, říká MOgirl Ria

Chtěla být ajťačkou a díky úsilí si onu profesi i osvojila. „Pak jsem měla ještě malý, druhý sen stát před objektivem...

Sex je fajn. Nejčastější důvod milování se s expartnerem je prostý

Udržet vztah, užít si, vypořádat se s emocemi. To jsou tři skupiny důvodů, pro něž bývalí partneři vstupují na tenký...

Kalendář Pirelli: od odhaleného ňadra po hold ženě. Dražte na iDNES.cz

Nabídl nejkrásnější ženy a nejvyšší fotografické umění. Pulsoval v otevřeně sexualizovaných rytmech, vyspěl však až ke...

Zbavte mě vytetovaného pravítka u rozkroku, žádal mladík

Na začátku bylo bratrské soupeření, na konci strašlivý nápad. A Nick si pro jeho realizaci doběhl do tetovacího studia...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nelogické sny mají význam. Podle nové hypotézy brání přeučení mozku

Jejich úkol je vlastně docela podlý, zákeřný. Mají nás rozhodit, vyvést ze stereotypu. Mají narušit, jak chápeme...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

  • Další z rubriky

Mívám silné sny. A přání se mi plní, říká MOgirl Ria

Chtěla být ajťačkou a díky úsilí si onu profesi i osvojila. „Pak jsem měla ještě malý, druhý sen stát před objektivem...

Žena nelhala. Když policie dorazila, obávaný učitel ležel v kaluži krve

Premium Onen idylický obrázek českého školství, ten, který známe z filmů pro pamětníky, se po přečtení tohoto příběhu záhy...

FEJETON: Peklo v podobě domácí výuky. Strašák pro děti i rodiče

Premium Nejdřív se nám při covidu doporučovalo, abychom byli co nejvíc doma. Tak jsem byl co nejvíc doma a nikam nechodil. Ale...

Nelogické sny mají význam. Podle nové hypotézy brání přeučení mozku

Jejich úkol je vlastně docela podlý, zákeřný. Mají nás rozhodit, vyvést ze stereotypu. Mají narušit, jak chápeme...

SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker
SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker

Kdo by neměl rád puding? Chutná skvěle samostatně, se šlehačkou a čerstvým ovocem, ale i jako náplň do dortů. Navíc je přirozeně bezlepkový. Nyní...

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...