Diskuse k článku

Umělé vepřové, psí, lidské: maso z laboratoře přináší etickou výzvu

Má-li se stát v roce 2018 dostupným umělé maso, nabízí se možnost pěstovat v laboratořích i lidské. „Mohli bychom překonat tabu kanibalismu?“ Onu provokativní otázku předhodil na internetu populární evoluční biolog Richard Dawkins. Nepřímo mu odpovídá australský výzkum. Naznačuje, že lidé nemají zájem o žádné umělé maso.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

 0
Jste přihlášen jako


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

Zbývá 2000 znaků nebo 10 odstavců.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J72a47n 23K24r85p94e54c 5666703314472

konske maso z laboratore bych neochutnal, chutna mi to prirodni. a pokud muzu volit, tak radsi osla nez kone. prijde mi takove hutnejsi. k psimu masu mam trochu predsudky, tak ze asi ani z laborky. no a kocka? co vi vite jestli je to kralik... o lidskem masu jsem nikdy neuvazoval a mozna ikdybych nemel jinou volbu. nekdo tady vtipne napsal, ze v pripade nuklearni zimy bude locit vegany. no tak to mu preji hodne stesti, asi si neuvedomil, ze maso je svalovina...

+1/−2
5.5.2018 13:06

W84a25l78t54e34r 58D96i77v82i32š 6907292542972

Koňské maso je výborné, pes žádný zázrak, kočku byste poznal, její maso nestojí za nic. Ono obecně maso šelem není moc chutné, s králíkem se to podle mého názoru (a mé chuti) opravdu nedá splést (mno, i když... pokud se to přetluče kořením, tak potom ano).

S umělým masem bych neměl problém v žádné variantě - svalovina jako svalovina. Otázkou tak spíše je, jestli by to vůbec chutnalo stejně jako svalovina ze zvířete. Na zvířeti je velmi znát, kolik má pohybu a co žere. Jinak chutná kráva, co běhala celoročně na zelené pastvě, jinak kráva, která většinu času byla zavřená a na suchém senu. Jinak chutná domácí králík, jinak divoký. A i u jediného zvířete je strašně znát, jestli jde o svaly používané často a intenzivně nebo méně. Záleží na typu svalových vláken, jejich prokrvenosti, pevnosti celého svalového pletence, míře tuku... To všechno ovlivňuje chuť. Takže mi přijde minimálně zavádějící, jestli chci ochutnat umělou svalovinu třeba z krávy, když netuším, jaká svalovina to je. Obecně chci, ale prostě záleží na tom, jakému svalu by to odpovídalo.

0/0
1.6.2018 17:47

I15v13a 86D48o84l59a37n89s19k21á 2393636140970

>Zhruba dvě třetiny lidí by novinku rádi ochutnaly, ale méně než jedna třetina z nich by chtěla v konzumaci umělého masa pokračovat pravidelně,<

Snad by to zda budou pokracovat pravidelne meli resit az po pozreni ochutnavky, ne?

+2/0
4.5.2018 8:11

P11e65t43r 72K89n68ě53b85o21r20t 3891670

Pochybuju, že by někdo poznal, z čeho ten guláš je.

+3/0
3.5.2018 21:02

J70a68n 90K52r92p24e35c 5806903664282

vzhledem k tomu co vsechno jsou hospodsti vydavat za gulas a lidi jim to s chuti basti, tak mate asi pravdu.

0/0
5.5.2018 13:10

K84a70t19e94ř16i67n25a 69D53r97a75h27o88k28o39u84p54i12l93o92v96á 9806241902453

Já s tím problém nemám ani s "lidským". Samozřejmě pokud bude srovnatelně kvalitní a bude mi chutnat. Jinak kuřecí maso od jisté společnosti již dle "chuti" zřejmě je z laboratoře. Gratuluji k úspěchu, pan premiére bez důvěry. R^

+1/0
3.5.2018 20:02

P46a26v95e13l 82S22o41b82o79t71k62a 5930624

Pokud bude umělé "maso" levné, bude to dobrá šance jak nasytit chudinu.

Hlavně neudělat stejnou chybu jako Hitler, když nutil lidem margarín místo másla násilím.

Pořádně zmasírovat reklamou a ještě si to budou pochvalovat.

+1/0
3.5.2018 19:01

M84i70l50a65n 90M90a52r78k72l 1238176698

když budeme sytit chudinu, tak ta bude jen šostat další chudinu. kdo si na to nevydělá ať nejí

0/0
7.5.2018 14:02

J33a85n 97N68o46v70á79k 9725578894705

V momentě kdy bude uměle vypěstované maso levnější než to z živočišného chovu tak po něm sáhne dostatek zákazníků.

Takže by se pro začátek měli zaměřit na masa s vysokou výrobní cenou a ne na kuřecí nebo vepřové.

+2/0
3.5.2018 16:35

M21i85c41h66a92l 46N27o64v44á32k 9689409521379

na chuti masa se výraznou měrou podepisuje strava daného zvířete. aby "umělé" maso mělo potom nějakou chuť budou do něj stejně cpát kdoví co. tak že ta zdravější varianta asi padá.

+2/−1
3.5.2018 14:08

M16i88r70e21k 72Z33á18v36o79d95n24ý 7722457190908

Tak určitě se jedná o budoucnost. Lidé budou kupovat maso a nikoho nezajímá, jak bylo připraveno (kdyby to věděli, stejně by to současné maso do pusy nikdy nedali). Spíše by mě zajímalo, zda nemůže u takového masa nastat po jeho pozření nějaká mutace genů. Přeci jen, co je umělohmnotné, zavání průšvihem. Na druhou stranu, pokud by to nemělo zdravotní rizika, vůbec bych neměl problém něco takového konzumovat.

+3/−1
3.5.2018 13:43

J88a46n 71N23o58v64á33k 9335978154615

Tady se nejedná o produkt genetické laboratoře, ale jen o umělé pěstování živočišných buněk - svaloviny.

+2/0
3.5.2018 16:31

J18a77r84o10s91l43a69v 61P57o98s67p10í33š80i44l 2401899275936

To riziko je stejné jako když sníte obyčejný stejk. Tedy nulové.

+2/0
4.5.2018 14:35

D56a37v35i74d 97R59i55e81s87z 4138813907645

Klidne nejen z laboratore... az nastane nuklearni zima, budem lovit vegany.

+5/0
3.5.2018 12:09

J59a63k55u33b 36M87a62t53o20u87š 3195322872233

Problém s vegany je že dojdou mnohem dřív než dojdou potraviny. A lovit vegany v době, kdy je ještě dost jídla není moc etické;-D.

+1/0
3.5.2018 18:14

K89a78r27e73l 16B39a50r77t35á42k 3799343542206

Ale bylo by to jisté zpestření a sportovní zážitek ;-D

+1/0
3.5.2018 20:09

J55a66n 79K66r44p17e45c 5776573174522

problem nuklearni zimy je, ze nic takoveho neni neexistuje. byl to fantasmagoricky vyplod par pseudovedcu a nekolikrat spolehlive vyvraceny.

0/0
5.5.2018 13:00

P36e73t82r 68N27o12v85o84t68n75y 1631230961

Tak tomu neříkejme "nukleární". Stačí vetší sopečná erupce a teplota půjde dolů. Je jedno, co ten prach do atmosféry dostane, jestli sopka a nebo jaderné výbuchy.

0/0
5.5.2018 23:37

M51a49r85e34k 31S75a97j81d76a 2175860406308

Kdyz muze byt bezne v prodeji treska a la krab, tak proc ne umely maso? V sekane nebo karbanatku se to nemuze poznat ;-D K tomu "lidskemu"... pochybuju, ze by to chutove bylo mezi tema desitkama jinych druhu neco extra, i ty ostatni "veprovy", "hovezi" apod - to by se stejne vyvijelo, tak by to za chvili s tou svini/kravou stejne melo jen malo spolecneho - az se toho chytnou marketeri, tak bude co pul roku novinka - o 20% hovezejsi chut R^;-D

0/0
3.5.2018 9:54

L74e25n51a 44P42á70t73k47o42v56á 8801603324559

Proč tam tu anketu dáváte, když není funkční. Opravdu je tak těžké takovou chybu odhalit než to vyvěsíte? Takhle jste za kašpary

0/0
3.5.2018 9:24
Foto

P94e64t77r 56P41o68k37o26r57n82ý 2241114586355

Ta anketa je super, nejde na ni kliknout....já bych klidně laboratorní kanibalismus zkusil :)

+2/0
3.5.2018 0:24

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Najdete na iDNES.cz