Čtvrtek 15. dubna 2021, svátek má Anastázie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 15. dubna 2021 Anastázie

Vědci už umí vyrobit maso v laboratořích. Chutná však jinak a je drahé

Není to fikce, vědci již dokážou vyrobit umělé maso. Jenže s bifteky vypěstovanými v inkubačních nádobách se zatím pojí řada potíží. Jejich výroba je nákladná a není nijak etická, protože potřebuje tkáně ze živých zvířat, které by vlastně vysávala zaživa. A nakonec, laboratorní maso jako maso prostě nechutná.

Maso z laboratoře. | foto: Profimedia.cz

„Chovat celé kuře je zbytečné a absurdní. Blíží se doba, kdy si ve vhodném médiu budeme schopni vypěstovat si samotná prsíčka, stehýnka nebo křidýlka.“ Tahle slova zazněla již v roce 1931. A kdo byl autorem oné odvážné vize budoucnosti? Britský politik Winston Churchill.

Na naplnění si však jeho předpověď muselo docela dlouho počkat. První křehká svalová vlákna spatřila v laboratořích světlo světa až o čtyřicet let později a teprve za dalších třicet let NASA poprvé úspěšně vyzkoušela vývoj konzumovatelné buněčné tkáně v praxi. Slibované průmyslové výrobě umělého masa však nejsme o mnoho blíže ani dnes.

Fotogalerie

Komplikace totiž nespočívá jen v technickém řešení produkce, ale u samotných konzumentů. Futuristické maso z bio-inkubátorů zatím totiž nikoho příliš neláká. Ať už svou cenou, původem, nebo chutí.

Maso, které nechutná jako maso

První hamburger vyrobený z vypěstovaného masa připravil v srpnu roku 2013 na londýnské vědecké konferenci šéfkuchař Richard McGeown. Živočišný materiál v podobě narůžovělé hutné kaše mu dodali výzkumníci z Maastrichtské univerzity, jedné ze třiceti vědeckých institucí světa, kde se umělou výrobou masa zabývají. Výsledný propečený pokrm v celozrnné bulce ochutnala i Hanni Ruetzlerová, expertka v oblasti testování kvality potravin. A její verdikt?

Byl velmi rozpačitý: „Je to hamburger a je to maso. Ale nechutná to jako hamburger a vlastně ani jako maso. Má to intenzivní chuť a vůni, ale díky nepřítomnosti tuku téměř žádnou šťávu. Má to opravdu hodně blízko k masu, konzistence je perfektní. Je to opravdu hodně podobné masu.“

Původní nadšení tak záhy vystřídaly rozpaky: umělé maso evidentně nebylo exotickou senzací. Co na tom, že bylo poskládané z totožného materiálu jako živočišný originál nebo že Ruetzlerová prohlásila, že umělé maso by preferovala před sójovou náhražkou? Bylo to prostě maso, které nechutnalo jako maso.

Drahé a s etickými i ekologickými otazníky

Další otřes způsobilo zveřejnění ceny vývoje umělého masa. Onen jediný hamburger, poskládaný z dvaceti tisíc svalových vláken, který vážil v syrovém stavu 141 gramů, přišel na 325 tisíc dolarů. Jeho výroba by nebyla možná bez masivního sponzoringu Sergeje Brina, jednoho ze spoluzakladatelů společnosti Google. Pokud byl však tehdy velkorysý sponzor z výsledku zklamaný, nedal to na sobě znát: „Nevidím důvod, proč by měl být levnější. Pokud díky tomuto objevu jednou dokážeme snížit počty hospodářských zvířat milionkrát, budu šťastný.“ Původní vlna euforie z umělého masa ve světě přesto citelně opadala.

Umělá budoucnost?

Hospodářská zvířata se globálně podílejí na 14,5 % veškerých produkovaných „lidských“ emisí, jejich pastviny a produkce krmiva zabírá 30 procent nezaledněné souše a podílí se jednou třetinou na veškeré spotřebě vody. Nahradit milionová stáda a masivní velkochovy laboratořemi? Pro propagátory umělého masa je to jasná volba.

Vypěstované masité tkáně by navíc byly v maximální kvalitě, zdravé, nezatížené chorobami nebo umělými antibiotiky. Gigantický masokombinát Tyson Foods Inc. má jasno: Do vývoje umělého masa vyživovaného v laboratořích rostlinnými proteiny investoval 150 milionů dolarů. Nakolik to byl dobrý tah, ukáže budoucnost.

Myšlenka průmyslové produkce nenašla zastání ani u vegetariánů a veganů. Proč? I když je to maso, které nemá svůj původ ve velkochovech, ale ve sterilních laboratořích, bez utrpení zvířat se jeho výroba úplně neobejde. Jeho nezbytnou součástí jsou totiž kmenové buňky, které se odebírají živým či čerstvě usmrceným živočichům. Profesor Mark Post, který na Maastrichtské univerzitě vyšlechtil první hamburger, při dalších pokusech o zlepšení chuti masa konkrétně zmiňuje, že tkáňové sérum je odebrané z vepře, kmenové buňky z nenarozeného hříběte.

Průmyslová výroba umělého masa by i tak nadále potřebovala stálý přísun živých zvířat, z nichž by těžila potřebné tkáňové vzorky. A byť by zvířat bylo nesrovnatelně méně, než je jich nyní na pastvinách a farmách, lépe by se rozhodně neměla. Byla by doslova vysávána za živa.

Dál by však platil i tradiční argument odpůrců konzumace masa, který odkazuje na to, kolik je zapotřebí různých zdrojů, jako je voda či krmivo, k získání jednoho bifteku. Za půlkilovým steakem je například pět až deset kilogramů krmiva. Jenže maso vypěstované v laboratořích také potřebuje nejrůznější živné roztoky a předpěstované proteinové kultury na rostlinné bázi, které činí celý proces energeticky velmi náročným. Umělé maso tedy zatím není etičtější, ani ekologičtější volbou.

Zdá se tedy, že budoucnost v umělém mase dnes vidí jen sami inovativně smýšlející vývojáři umělého masa. Například ti ze sanfranciské start-upové společnosti Memphis Meats. „Věříme, že vepřové z našich laboratorních chovů bude na americkém trhu k dostání do pěti let,“ tvrdí ambiciózní vědci.

Pokroky jim upřít nelze. Práce v širším měřítku a s většími bio-reaktory jim umožnila snížit cenu výroby. Maastrichtský hamburger už letos dokážou vyrobit za 11,36 dolaru, tedy třicettisíckrát levněji. Energetické náklady na produkci jednoho umělého bifteku jsou ale pořád čtyřikrát až pětkrát vyšší než u masa z živé krávy.

„Teď vše záleží na veřejné diskuzi,“ říká profesor Mark Post. „Už se nemusíme bavit o tom, že to nejde. Dokázali jsme, že vyrobit umělé maso možné je. Teď se pojďme bavit o tom, zda to opravdu chceme a jestli další vývoj svými prostředky podpoříme.“

  • Nejčtenější

Zrzky mají kouzlo, jsou jedinečné a nejvíc sexy, směje se MOgirl Estelle

Za sebou má vysokou školu v Amsterdamu. Aktuálně žije v Oxfordu, kde studuje mezinárodní obchodní management a...

I děvčička nejmenší musela smilniti aneb jak to chodilo mezi adamity v Táboře

Premium Když církev prohlásila reformátora Jana Husa za zatvrzelého kacíře a odsoudila ho k smrti v plamenech, rozhořelo se...

Škodí. Internetové porno propaguje sexuální násilí, říká studie

V dlouhé debatě o tom, zda je pornografie škodlivá, nebo ne, zazněl silný hlas. Aktuální britská studie je totiž vůbec...

KVÍZ: Mstiví, lstiví, krutí. Jak znáte padouchy z bondovek?

Bývají nebezpečím pro celé lidstvo, jejich bezcitnost je vynalézavá a obvykle mívají bazén se žraloky. Padouši, zloduši...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Supervýkonní predátoři a hypermasožravci. Výzkum popsal lidi doby kamenné

To oni mohli za vymření velkých zvířat, jako byli mamuti. A jen proto poté vzali na milost rostlinnou potravu a začali...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Škodí. Internetové porno propaguje sexuální násilí, říká studie

V dlouhé debatě o tom, zda je pornografie škodlivá, nebo ne, zazněl silný hlas. Aktuální britská studie je totiž vůbec...

VIDEO: Fascinující portréty z bublinek. Výtvarník tvoří obrazy z fólie

Desetitisíce bublin, tisíce injekčních stříkaček. A měsíce práce. Americký výtvarník Bradley Hart vytváří obrazy z...

Lidský penis se zmenšuje, do roku 2045 nebudou spermie, varuje vědkyně

Erektilní dysfunkce, méně spermií, ale i docela očividná změna – menší penisy. To jsou podle uznávané epidemioložky...

Do ran kapali hnis nemocných. V americké občanské válce se vojáci samoočkovali

Premium Bylo to primitivní, necivilizované. Ve snaze zajistit si „očkování“ proti neštovicím si za americké občanské války a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Podstoupím úpravu prsou. Není čas cvičit a chroustat mrkev, říká Kalivodová

Andrea Kalivodová (43) se svěřila s tím, proč se rozhodla podstoupit remodelaci prsou. Operní pěvkyně v rozhovoru pro...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...