Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

  9:36aktualizováno  14:36
Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí burger, získala finance na splnění svého dalšího záměru. Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso.

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat. | foto: Mosa Meat

Firmě se podařilo od investorů získat 7,5 milionu eur (194 milionů korun), uvedla agentura AP.

Mezi investory figuruje hlavně investiční firma M Ventures, která patří farmaceutické společnosti Merck, a evropský zpracovatel masa Bell Food Group. Menším investorem je také Glass Wall Syndicate, což je skupina, která podporuje několik společností zaměřených na pěstování masa či masové náhrady.

Mosa Meat v minulosti obdržela také jeden milion eur od spoluzakladatele společnosti Google Sergeye Brina. Firma doufá, že se jí podaří začít prodávat první produkty v roce 2021. První by mohlo být mleté hovězí na burgery. Jejím cílem je dosáhnout výroby masa o dva až tři roky později, přičemž cena jednoho plátku masa na hamburger má činit zhruba jeden dolar (22 korun).

Ekologové však varují, že rostoucí spotřeba masa ve světě, zvláště v rozvíjejících se zemích jako je Čína, není udržitelná. Hovězí, vepřové a drůbeží totiž vyžadují mnohem větší zdroje než rostlinné bílkoviny. Krávy také produkují obrovské množství skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Fotogalerie

Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso je velká výzva. Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. Firma tvrdí, že z jednoho vzorku může vyrobit až 80 tisíc takzvaných čtvrtlibráků, jak se označují hamburgery, které před zpracováním váží čtyři unce (113 gramů).

Spolu s množstvím začínajících i zavedených hráčů v odvětví, kteří chtějí v příštích letech začít vyrábět uměle vypěstované maso ve velkém, se také rozpoutala bitva o termíny, které se používají při popisu těchto produktů. Někteří zastánci tvrdí, že by se měly tyto produkty nazývat čisté maso. Podle odpůrců z tradičního zemědělského sektoru je mnohem vhodnější umělé maso.

Autoři: ,

Nejčtenější

Polovina Čechů nebere důstojnou mzdu, měli by vydělávat zhruba 30 tisíc

Ilustrační snímek

Jakou byste měli mít mzdu, abyste mohli v Česku žít důstojně? Výzkumníci z platformy pro důstojnou mzdu, na jejíž práci...

Dovolené tisíců Čechů v ohrožení, neštěstí Boeingu dopadá na cestovky

Letadlo typu Boeing 737 společnosti Smartwings

Ohrožené dovolené s odletem z menších českých letišť nebo osekaná linka na Kapverdské ostrovy a do sousedního Senegalu....

Přejmenujte 737 MAX, radí Trump Boeingu v krizi. Na sítích se mu už smějí

Boeingy 737 MAX nesmějí už ani do USA, rozhodl prezident Trump

Americký prezident Donald Trump přišel s receptem na řešení krize ve společnosti Boeing. Podle něj by společnosti...

„Rukávky“ překážejí. Vypitá dětská pitíčka nikdo nechce recyklovat

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Až dva tisíce tun vytříděných PET lahví ročně se podle odhadů recykluje složitěji, než by mohlo. Situaci komplikují...

Velké obchody o Velikonocích: v pátek otevřeno, zavřené budou v pondělí

Ilustrační snímek

Na Velký pátek, kdy si křesťané připomínají ukřižování Krista, budou všechny obchody otevřené. Na Velikonoční pondělí...

Další z rubriky

V Berouně se našly padělky stavebnice LEGO, měly hodnotu přes 300 tisíc

Celníci ve skladě v Berouně objevili padělky stavebnice Lego.

Druhý dubnový týden odhalila Celní správa České republiky v Berouně padělky stavebnice LEGO. Jedná se o stavebnice,...

Tisíce míst kvůli svátkům navíc. Dráhy vypravují i velikonoční pendolino

Většina cestujících vlakem od neděle vystupuje v Brně na dolním nádraží.

Zvýšený zájem o cestování během velikonočních svátků plánují dopravci pokrýt přidáním mimořádných posilových vlaků i...

Petka je nepřítel číslo 1. Ale lidé v ní vodu chtějí, říká pan Ondrášovka

Libor Duba, generální ředitel výrobce nápojů Ondrášovka

Libor Duba šéfuje Ondrášovce už desátým rokem. Nejostřeji vystupuje proti poslednímu návrhu jedničky na trhu,...

Najdete na iDNES.cz