Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

  9:36aktualizováno  14:36
Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí burger, získala finance na splnění svého dalšího záměru. Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso.

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat. | foto: Mosa Meat

Firmě se podařilo od investorů získat 7,5 milionu eur (194 milionů korun), uvedla agentura AP.

Mezi investory figuruje hlavně investiční firma M Ventures, která patří farmaceutické společnosti Merck, a evropský zpracovatel masa Bell Food Group. Menším investorem je také Glass Wall Syndicate, což je skupina, která podporuje několik společností zaměřených na pěstování masa či masové náhrady.

Mosa Meat v minulosti obdržela také jeden milion eur od spoluzakladatele společnosti Google Sergeye Brina. Firma doufá, že se jí podaří začít prodávat první produkty v roce 2021. První by mohlo být mleté hovězí na burgery. Jejím cílem je dosáhnout výroby masa o dva až tři roky později, přičemž cena jednoho plátku masa na hamburger má činit zhruba jeden dolar (22 korun).

Ekologové však varují, že rostoucí spotřeba masa ve světě, zvláště v rozvíjejících se zemích jako je Čína, není udržitelná. Hovězí, vepřové a drůbeží totiž vyžadují mnohem větší zdroje než rostlinné bílkoviny. Krávy také produkují obrovské množství skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Fotogalerie

Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso je velká výzva. Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly a vytvořila se z nich vlákna svalové tkáně. Firma tvrdí, že z jednoho vzorku může vyrobit až 80 tisíc takzvaných čtvrtlibráků, jak se označují hamburgery, které před zpracováním váží čtyři unce (113 gramů).

Spolu s množstvím začínajících i zavedených hráčů v odvětví, kteří chtějí v příštích letech začít vyrábět uměle vypěstované maso ve velkém, se také rozpoutala bitva o termíny, které se používají při popisu těchto produktů. Někteří zastánci tvrdí, že by se měly tyto produkty nazývat čisté maso. Podle odpůrců z tradičního zemědělského sektoru je mnohem vhodnější umělé maso.

Autoři: ,

Nejčtenější

ANALÝZA: Auta zdraží, hrozí kolaps trhu. Poděkujte Bruselu

Nová platforma koncernu Volkswagen pro elektrická auta

Volkswagen řekl, co se ostatní bojí říct nahlas: Kvůli přísnějším limitům CO2 auta výrazně podraží. Automobilky jsou...

Češi usilovně třídí, recyklaci PET lahví však bojkotuje „rukávek“

Smršťovací fólie na PET lahvích obsahuje chlor. Proto bez odstranění takzvaného...

Češi patří v Evropě v třídění PET lahví mezi lepší spotřebitele, zpět se těchto lahví vybere osm z deseti. Některé...

VIDEO: Semafory k WC, pohyby jako robot. Jak to chodí v českém Amazonu

Lidé s vozíky projíždějí labyrintem uliček, kde je v regálech naskladněno 20...

Distribuční centrum Amazonu v Praze působilo dosud spíš jako nedobytný hrad. Jak to uvnitř chodí, se veřejnost...

Do obchodu s vlastní taškou. Zvyk ze socialismu se vrací

Svoje příznivce má síťovka i v éře igelitových tašek.

Síťovka byla v dobách socialismu nejlepším přítelem člověka, který šel do samoobsluhy. Teď v dobách konzumu a zároveň...

S klidem půjčují lidem. Bankám ještě zatopíme, tvrdí šéf Zonky

Pavel Novák, šéf Zonky

Vzít si půjčku v bance byl ještě před pár lety proces na několik dní. Technologie pustily do finančního světa další...

Další z rubriky

Pražské letiště mělo rekordní rok. Odbavilo přes 16 milionů cestujících

Vstup do letové haly letiště Václava Havla v Praze

Pražské Letiště Václava Havla v loňském roce odbavilo rekordních 16,8 milionu cestujících, což je meziročně o devět...

Krúpa pošilhává po lithiu v Česku. Chce koupit firmu Geomet, majitel odmítl

Slovenský finančník Pavol Krúpa vlastnil společnost Serbina Consulting do...

Společnost České lithium, která je součástí investiční skupiny Krupa Global Investments slovenského podnikatele Pavola...

Každá čtvrtá restaurace použila přepálený fritovací olej, tvrdí inspektoři

Každá čtvrtá kontrolovaná restaurace používala podle výsledků SZPI nevhodné...

Více jak čtvrtina kontrolovaných restaurací používala přepálené fritovací oleje. Státní zemědělská inspekce provedla...

Najdete na iDNES.cz