Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Trať, kterou v roce 2013 spolu s D8 zavalil sesuv půdy, se dočká opravy

  7:07
Železniční trať vedoucí přes České středohoří, již v roce 2013 zavalil sesuv půdy, se dočká opravy. Náklady na rekonstrukci úseku mezi Radejčínem a Lovosicemi, který je nyní nesjízdný, se odhadují na 463 milionů korun. Zavalený úsek překlene most dlouhý 163 metrů.
Sesuv v roce 2013 zavalil tehdy rozestavěnou dálnici D8 a dvousetmetrový úsek trati.

Sesuv v roce 2013 zavalil tehdy rozestavěnou dálnici D8 a dvousetmetrový úsek trati. | foto: Karel Pešek, MAFRA

„Centrální komise ministerstva dopravy schválila záměr projektu na znovuobnovení provozu na trati, který Správa železnic v únoru předložila k posouzení,“ řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

„Díky souhlasnému stanovisku mohou následně odstartovat práce na projektové dokumentaci a získání územního rozhodnutí a stavebního povolení,“ dodal Friebová.

Sesuv v roce 2013 zavalil tehdy rozestavěnou dálnici D8 a dvousetmetrový úsek trati. Její osud byl od té doby nejasný. Ústecký kraj trval na obnově s tím, že chce nadále objednávat regionální vlakovou dopravu v této oblasti.

V roce 2015 vznikla dokonce petice za opětovné zprovoznění trati, již podepsaly dva tisíce lidí.

„Jsem velice, velice rád, že se tato trať opraví. Byla to nejvyužívanější regionální trať, kvůli velkému zájmu se zde musely turistické vlaky přidávat,“ poznamenal hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

„Jakmile začne znovu fungovat, bude využívaná i pro běžnou dopravu. Je to pozitivní zpráva pro kraj,“ dodal hejtman.

Postavit se musí nový železniční most, který zavalený úsek překlene. Dlouhý by měl být 163 metrů a měl by mít sedm polí. Uvažuje se o ocelobetonové konstrukci a je navrženo 16 pilířů.

„Cílem stavby je obnovení provozu na trati s minimálními investičními náklady. Vypsání výběrového řízení na realizaci stavby je plánováno v roce 2022,“ dodala Friebová. Stavět by se mělo začít v říjnu téhož roku.

Při opravě se počítá i se sanací skalních masivů lemujících trať, vyčištěním propustků a štěrkového lože, výměnou pražců a částí kolejnic, se zlepšením a zabezpečením stávajících přejezdů a celkovým vylepšením stavu trati.

„Původní cena rekonstrukce zhruba 800 milionů vycházela z jiného záměru opravy,“ podotkl Marek Illiaš ze Správy železnic.

Co může za sesuv na D8? Podle odborníků déšť a nezajištěný zářez:

15. července 2019

Další významná rekonstrukce na železnici se chystá už letos ve Šluknovském výběžku. Na trati z Rumburku do německého Sebnitzu je v plánu oprava mostu přes Karolinino údolí ve Vilémově. Správa železnic už podepsala smlouvu se zhotovitelem, obnova má stát 217 milionů.

Most ve Vilémově byl postaven v roce 1904, měří 217,3 metru a má sedm polí. V prvním a sedmém je kamenná klenbová konstrukce, ve druhém až šestém ocelová. V nejvyšším bodě je most vysoký 34 metrů.

„Po 116 letech provozu se zejména jeho ocelové prvky dostaly na konec své životnosti. Proto Správa železnic přistoupila k rekonstrukci, aby trať mohla i nadále sloužit cestám za prací, do škol i na výlety,“ přiblížila Friebová.

„Nový most nijak nezmění krajinný ráz, bude ho tvořit ocelová příhradová svařovaná konstrukce ve stejném tvaru a v obdobných rozměrech, jako jsou ty stávající,“ doplnila Friebová.

Při renovaci mostu se počítá, že žulové zdivo pilířů mostu bude očištěno, přespárováno a posíleno injektážemi, které zajistí další trvanlivost zdiva spodní stavby.

Rekonstrukce pomůže snížení hluku projíždějících souprav

Pro uložení nové ocelové nosné konstrukce budou na pilířích vybudovány železobetonové úložné prahy. Na klenbách bude také osazena železobetonová přechodová deska s římsami, které umožní osazení zábradlí.

„Rekonstrukce si vyžádá nezbytně nutné omezení železničního provozu. Výstavba nových úložných prahů proběhne v rámci dvoudenních výluk naplánovaných na víkendy v období od 16. května do 28. června. Pro výměnu nosné konstrukce mostu pak bude nutná nepřetržitá výluka železničního provozu od 1. září do 30. listopadu,“ upozornila Friebová.

Protože pod částí mostu jsou rodinné domy, bude potřeba podle vilémovského starosty Zdeňka Černého (Nezávislí pro Vilémov – SNK) počítat s nějakým omezením po dobu oprav.

„Občany na tuto akci připravujeme a informujeme je o plánovaném průběhu stavební akce. Osobně vnímám tuto akci jako velmi významnou nejen pro Vilémov, ale široký region, neboť trať, na které se nachází tento most, spojuje přes Německo města Rumburk a Děčín,“ zmínil starosta Černý.

„Zejména v létě je velmi využívaná turisty, kteří míří do národního parku. V rámci rekonstrukce nebude významně pozměněna celková silueta mostu, dojde však k podstatnému snížení hluku projíždějících souprav,“ dodal Černý.

  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....