Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Násilník z Krupky se zřejmě ukrývá v Anglii, soudce chystá eurozatykač

  9:23
Ústecký krajský soud uvažuje o vydání evropského zatykače na mladšího z dvojice romských útočníků na dvanáctiletého chlapce v Krupce. Násilník dostal nepodmíněný trest za opakované útěky z polepšovny, ale odvolal se, a ke krajskému soudu už nepřišel. Zřejmě je v cizině, kde roky žila jeho matka.

Soud mladíka poslal na rok do vězení a pustil ho z vazby. K odvolacímu řízení už nepřišel | foto: Karel Pešek, MAFRA

"Podle sdělení policie se mladistvý již nezdržuje v místech, která uváděl jako doručovací adresu či aktuální místo pobytu, a patrně odjel za svou rodinou do Velké Británie," uvedl pro MF DNES soudce Jan Chocholatý, který má odvolací řízení na starosti.

Mučení v Krupce

Dva násilníci ve věku 14 a 16 let v dubnu 2010 napadli v Krupce dvanáctiletého chlapce z dětského domova, který šel pěšky za svou matkou.

Donutili ho k orálnímu sexu, když odporoval, štípli ho kleštěmi.

Skopli ho z metr a půl vysokého mostku do potoka, v němž musel dělat jen ve slipech stojky a kliky. Musel se plazit, sám si musel pouštět těžkou dřevěnou desku na hlavu, oni mu podráželi nohy, házeli s ním.

"Víš, co dělal Hitler za války s cikánama v koncentráku? Tak to teď budeme dělat s tebou, protože jsi bílej," řekli mu a kopali ho do hlavy a žeber, bili pěstmi, švihali páskem.

Po čtyřech hodinách skončili jen proto, že je už bolela ruka.

Chlapec s mnoha vnitřními zraněními si zachránil život tím, že se s vypětím posledních sil doplazil na nádraží pro pomoc.

Mladík ke krajskému soudu nepřišel bez omluvy v září. Soudce Chocholatý útěkáře nařídil předvést, ale policie ho nezastihla. Policisté teď budou mladíkovy adresy dál průběžně kontrolovat. Jestli se jim ho nepodaří zadržet, soudce Chocholatý nechá podle svých slov vydat evropský zatykač do Vánoc.

Pokud se agresora nepodaří vypátrat ani v zahraničí, soud proti němu povede odvolací řízení jako proti uprchlému.

Z ústavu utekl jedenáctkrát

Násilník se do polepšovny dostal po rasistickém útoku v Krupce v dubnu 2010. Tehdy mu ještě nebylo čtrnáct let a nebylo ho proto možné poslat do vězení, ve kterém  jeho starší komplic skončil na pět let (rozsudek zde).

Z výchovného ústavu v Boleticích podle jeho ředitele Pavla Bártíka mladík utekl celkem jedenáctkrát. Ve vězení za to byl už jednou, trest mu však v lednu zrušila Klausova amnestie (o amnestii zde).

Naposledy z Boletic utekl letos v červnu, kdy ho po 17 dnech kriminalisté zadrželi u příbuzných v ústecké části Střekov a obvinili z maření výkonu úředního rozhodnutí. Putoval do vazby a děčínský okresní soud mu v srpnu uložil roční vězení. Jako mladistvý víc dostat nemohl.

"Vzhledem k jeho chování jde o trest přiměřený," pronesla soudkyně Iva Najbrtová.

Dál se na něj hledí jako na mladistvého

Mladík se proti rozsudku na místě odvolal, poté se musel vrátit do vazby. Jenže soud nemůže mladistvého v případě méně závažného činu, jakým útěky jsou, držet ve vazbě déle než dva měsíce (o propuštění z vazby zde).

Ještě v srpnu tak putoval zpět do Boletic. V září pak dovršil 18 let, takže z ústavu mohl odejít.

"Pro nás to skončilo tím, že je plnoletý a odešel," uvedl ředitel ústavu Bártík.

Přestože je už mladík plnoletý, podle náhubkového zákona nesmí být v souvislosti s jeho útokem v Krupce nebo útěky z ústavu ani nadále uvedené jeho jméno či fotografie celé tváře.

"Spáchá-li skutek v době, kdy mu ještě nebylo 18 roků, je po celou dobu trestního stíhání, i kdyby bylo skončeno v jeho 30 letech, veden jako mladistvý se všemi důsledky," zdůraznil soudce Chocholatý.

Autor:
  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....