Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Dotační úřad změní kvůli obviněnému primátorovi Ústí čestné prohlášení

  17:04
Dotační úřad Severozápad změní kvůli obviněnému ústeckému primátorovi Vítu Mandíkovi čestné prohlášení, které se musí přikládat k žádosti o dotaci. Dosud musel statutární zástupce podepsat, že ho nestíhá policie. Úřad vyhoví námitkám Ústí, které za nynějších podmínek nemůže žádat o dotace, a text změní.

Ústecký primátor Vít Mandík | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústecká radnice zaslala dotačnímu úřadu právní rozbor, v němž argumentuje mimo jiné tím, že primátor není statutárním orgánem města.

"S tím lze teoreticky souhlasit. Je složité, kdo je vlastně statutárním orgánem města. U obchodních společností je to jasné, tam je to dáno zákonem o korporacích, u obcí nezná statutární orgán. Ačkoli zastupovat navenek má primátor," řekl předseda výboru Petr Navrátil.

Text prohlášení pochází z počátků regionálních operačních programů (ROP). Texty prohlášení u všech ale nejsou stejné. Například ROP Střední Čechy takové prohlášení podle mluvčí Martiny Semelkové nepožaduje. Mírnější text má i ROP Severovýchod.

"Respektujeme právní řád České republiky a zásady lidských práv a svobod, tudíž ctíme zásadu presumpce neviny. Čestné prohlášení příjemců tak odráží možné pravomocné odsouzení žadatele, jeho statutárního orgánu anebo člena statutárního orgánu," sdělila mluvčí ROP Severovýchod Silvie Špryňarová.

Úředníci připraví novou formulaci

Úředníci dotačního úřadu Severozápad teď připraví novou formulaci prohlášení a o názor požádají Ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud ho odsouhlasí, prohlášení se podle Navrátila změní.

"Je možné prohlášení změnit pro nové výzvy, ne pro stávající," doplnil Navrátil. Stanovisko ministerstva by měl úřad získat v řádu týdnů. Další výzvy přitom vyhlásí zřejmě v červenci a v srpnu.

Ústí nad Labem má teď podle Navrátila několik možností. S podáním žádostí může počkat do letních výzev, nebo může podepsáním čestného prohlášení někoho pověřit.

"Teoreticky je podle právních názorů možné to, že by rada, potažmo zastupitelstvo rozhodlo, kdo ho bude v tomto případě zastupovat, a ten by to podepsal," uvedl Navrátil.

Město žádost o dotace podá řekl Mandík

Primátor Mandík řekl, že město žádosti o dotace podá. "Město Ústí nad Labem na podkladech k žádosti o dotace pracuje, žádosti řádně podá a předpokládám, že je i obdrží," uvedl Mandík.

Ústí nad Labem chce za evropské dotace opravit trolejbusové a autobusové zastávky. Úpravy mají stát 66 milionů korun, dotace může být až 85 procent. Kromě toho město plánuje i rekonstrukci plavecké haly až za 220 milionů korun.

Mandík je společně s dalším radním Josefem Macíkem z ČSSD obviněný ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušování povinností při správě cizího majetku v souvislosti s projektem vítání občánků. Policie chtěla obvinit i poslankyni Zuzanu Kailovou z ČSSD, která byla náměstkyní primátora. Sněmovna ji ale v úterý ke stíhání odmítla vydat (o Kailové zde).

Obvinění Mandíka a Macíka souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore. Podle policie z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch a městu vznikla škoda nejméně milion korun (o obvinění zde).

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Vyměním blinkr za kávu. Lidé si předávají špatně doručené zásilky

Zákazníci chomutovské Zásilkovny v těchto dnech řeší neobvyklou situaci. Na výdejních místech služby a v jejích Z-boxech si sice vyzvednou balík na své jméno, ovšem až poté zjistí, že obsah je jiný,...

24. července 2024  15:06

Stát končí s investicemi do okolí jezera Milada. Města neví, co bude dál

U jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem chybí i devět let po zpřístupněný širší zázemí pro rekreanty, dostatek služeb nebo záchytné parkoviště. A hned tak se to nezmění. Státní podnik Diamo, který...

22. července 2024  9:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hradec - Teplice 1:0, gól hostů v závěru kuriózně neplatil, pak se trefil Spáčil

Devadesát minut nudy, v nastavení pak nevídané drama. Tepličtí fotbalisté v úvodním dějství nového ročníku v Hradci Králové v samém závěru skórovali, ale na doporučení videoasistenta gól kvůli...

21. července 2024  19:40,  aktualizováno  21:55

Na Lounsku se srazil minibus s autem, mezi zraněnými jsou ženy z věznice

Nehoda minibusu a osobního auta u Lubence na Lounsku si dnes odpoledne vyžádala dvanáct zraněných. Čtyři lidi s podezřením na středně vážná až vážná zranění odvezli záchranáři do nemocnice v Mostě. V...

19. července 2024  13:07,  aktualizováno  17:04

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

OBRAZEM: Krásky, rychlé stroje, bouračky i prezident. Superbiky v Mostě bavily

Víkendové mistrovství světa superbiků v Mostě mělo zase šmrnc. Davy fanoušků včetně pochodujících Turků, v paddocku krásné hostesky, na startovním roštu na rozdíl od formule 1 stále grid girls, na...

22. července 2024  12:21

Muž na Děčínsku zemřel po ranách nožem, policie podezřelého obvinila z vraždy

Kriminalisté v Ústeckém kraji vyšetřují vraždu, k níž došlo ve čtvrtek večer na Děčínsku. Podezřelým je jednadvacetiletý muž, který podle serveru CNN Prima News ubodal svého otčíma. Policisté ho...

26. července 2024  9:15,  aktualizováno  14:40

Šestá litvínovská sezona pro Zygmunta: Našel jsem druhý domov

Je mu teprve 24 let, v hokejovém Litvínově však přidá už šestou sezonu. Polský útočník Pawel Zygmunt se dohodl se semifinalistou letošní extraligy na prodloužení kontraktu o další rok.

26. července 2024  14:05

Na Litoměřicku při požáru bytu zemřela seniorka, patrně kouřila v posteli

Při požáru bytu v panelovém domě v Roudnici nad Labem na Litoměřicku ve čtvrtek večer zemřela jeho majitelka. Podle prvotních zjištění žena v důchodovém věku pravděpodobně kouřila v posteli.

26. července 2024  8:59

Hit před bitvou. Kabáti v Teplicích před Spartou představí novou hymnu

Zpívá celý stadion! Na fotbale v Teplicích zazní před sobotním ligovým hitem s mistrovskou Spartou i potenciální hit hudební. Skupina Kabát, která vzešla z lázeňského města na severu Čech a několik...

25. července 2024  19:05,  aktualizováno  26.7 8:42

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....