Těžký duel s vítězným koncem. Muchová se probila do čtvrtfinále US Open

  17:00aktualizováno  4. září 7:36
Grandslamový turnaj US Open je v polovině. Karolína Muchová si jako první z tenistek vybojovala místenku ve čtvrtfinále, když ve více než dvě a půl hodiny dlouhé bitvě plné brejků zdolala Číňanku Wang Sin-jü 6:3, 5:7 a 6:1. V dalším kole se utká s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Postup mezi nejlepších osm slaví také Srb Novak Djokovič, naopak překvapivě končí obhájkyně titulu Polka Iga Šwiateková.

Devátá výhra z deseti zápasů a vylepšené osobní maximum na US Open. Muchová zvládla náročný duel, v němž se s Wang Sin-jü dlouho přetahovaly o skóre, a poprvé v kariéře postoupila v New Yorku mezi nejlepší osmičku.

Muchová vs. Wang Sin-jü

Podrobná reportáž

Soupeřka zahájila utkání rychlou a čistou hrou, ovšem byl to paradoxně právě servis, kvůli čemu 21letá Číňanka nakonec první set ztratila. Zbylá čtyři podání totiž neudržela.

Muchová projevila kvalitu na příjmu, dokázala se dostávat do šancí a ty následně ihned využívat. To bylo pro Češku důležité, neboť ani ona nebyla stoprocentní v gamech, kdy posílala balonek do kurtu. Nakonec set plný brejků získala výsledkem 6:3 a po čtyřiceti minutách se ujala vedení v zápase.

Také ve druhém dějství to dlouho vypadalo, že servis je pro hráčky spíše nevýhodou. O první hru se při podání Muchové tenistky přetahovaly více než čtvrt hodiny, a když ji Wang Sin-jü nakonec získala, zahájila tím sérii pěti gamů zakončených brejkem.

Stejně tak to byla Číňanka, kdo dlouhou šňůru později ukončil. Muchová v tu chvíli ztrácela 2:4, a třebaže výborně zareagovala a otočila na 5:4, závěr sady jí nevyšel. Wang Sin-jü opět odskočila a nakonec také zlomila houževnatý odpor Češky, která v poslední hře zvládla odvrátit pět setbolů.

Zavařená Muchová: V horku na kurtu přestanu myslet. Musela jsem se převléct

Muchová musela poprvé na turnaji jít do třetího setu, navíc se tak stalo po nepříliš vydařené pasáži utkání. Dokázala se ale dobře zkoncentrovat a s postupujícím časem získala nad rozhodující sadou kontrolu.

„Ve třetím setu jsem se vrátila k tomu, co jsem chtěla předvádět. Dokázala jsem měnit rytmus hry a hrála jsem více slicy. To byl klíč k úspěchu,“ hodnotila Češka v rozhovoru na kurtu.

US Open 2023

příloha iDNES.cz

Muchová přestala tolik chybovat a hlavně se na rozdíl od soupeřky zlepšila na podání. Zatímco v první a druhé sadě tenistky ztratily svůj servis dohromady třináctkrát, v té třetí o něj Wang Sin-jü přišla „jen“ dvakrát a Muchová ani jednou. I díky tomu dovedla Češka utkání do vítězství 6:3, 5:7 a 6:1.

„Jsem velmi ráda, že jsem to dnes zvládla. Je fakt vedro, co? Vždycky říkám, že se nikoho nebojím, ale všechny soupeřky tady jsou těžké. S Wang Sin-jü jsem nikdy nehrála, je mladá a předvádí neuvěřitelný tenis,“ pravila desátá hráčka světa.

Muchová postupem mezi nejlepších osm zároveň zkompletovala zajímavou osobní sbírku, US Open je totiž posledním grandslamem, na němž si dosud nezahrála čtvrtfinále. To se nyní změní, její další soupeřkou bude světová třicítka Cirsteaová.

Šwiateková dohrála a přijde o post jedničky

Už v osmifinále nečekaně vypadla Polka Šwiateková. Obhájkyně titulu a čtyřnásobná grandslamová šampionka podlehla Lotyšce Jeleně Ostapenkové 6:3, 3:6 a 1:6. Dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy tak po turnaji přijde o post světové jedničky, vystřídá ji Běloruska Aryna Sabalenková.

Vítězka letošního Roland Garros Šwiateková nedotáhla proti útočně hrající Ostapenkové nadějný náskok a utkání ztratila za hodinu a 49 minut. O čtyři roky starší Lotyšce podlehla i počtvrté v kariéře. Rodačka z Rigy předčila polskou soupeřku v poměru vítězných míčků 30:18.

Lotyšská tenistka Jelena Ostapenková mává divákům po vítězství v osmifinále US...
Iga Šwiateková z Polska v osmifinále US Open.

„Proti Ize očekávám vždycky tvrdý boj. Věděla jsem, že musím hrát svou hru a být agresivní, protože to je to, co jí vůbec nesedí. Musela jsem bojovat do posledního bodu,“ řekla v rozhovoru na kurtu Ostapenková.

Dál si vylepšuje osobní maximum na newyorském grandslamu, dosud zde byla nejlépe ve třetím kole. V boji o semifinále vyzve domácí Američanku Cori Gauffovou.

Turnajová šestka Gauffová vyřadila bývalou světovou jedničku Dánku Caroline Wozniackou 6:3, 3:6 a 6:1 a natáhla svou aktuální neporazitelnost na devět zápasů. Před US Open vyhrála turnaj v Cincinnati, kde porazila ve finále Muchovou. Celkem ovládla posledních 15 ze 16 utkání.

Američanka Coco Gauffová se raduje z vítězného míče během osmifinále US Open.

Wozniacká se vrátila na kurty minulý měsíc po více než tříleté pauze. Vítězka Australian Open z roku 2018 vyřadila například Petru Kvitovou či domácí Jennifer Bradyovou. Proti o 14 let mladší Gauffové však nasbírala jen 14 vítězných míčů, finalistka loňského Roland Garros jich měla 33.

„Chtěla jsem vidět, jak na tom po přestávce jsem tenisově a fyzicky. A jsem přesně tam, kde chci být. Ještě zbývá pár věcí, na kterých chci zapracovat, ale obecně je to dost pozitivní,“ hodnotila Wozniacká.

Ve čtyřhře žen skončila Karolína Plíšková ve dvojici s Chorvatkou Donnou Vekičovou. V osmifinále nestačily na kanadsko-americké duo Leylah Fernandezová, Taylor Townsendová 6:7 a 1:6.

Djokovič postoupil hladce ve třech setech

Do čtvrtfinále mužů postoupil srbský tenista Djokovič, který tak udělal další krok za možným 24. grandslamovým titulem. Trojnásobný vítěz turnaje porazil Chorvata Bornu Goja 6:2, 7:5, 6:4 a příště vyzve Taylora Fritze z USA.

Zkušený matador Djokovič nechal zapomenout na předchozí pětisetový souboj s krajanem Laslem Djerem, kdy otáčel ze stavu 0:2 na sety. Přemožitele Jiřího Veselého Goja vyřadil bez větších potíží za přibližně dvě a půl hodiny.

„Viděl jsem jeho zápasy z kvalifikace a z tohoto týdne. Je velmi silný a tvrdě podává. Musel jsem proto jeho servis eliminovat,“ hodnotil v rozhovoru na kurtu druhý hráč světa Djokovič.

Srb Novak Djokovič a Chorvat Borna Gojo si podávají ruce u sítě po skončení...

Bělehradský rodák se dostal do čtvrtfinále US Open potřinácté v kariéře, čímž vyrovnal počin Američana Andreho Agassiho a Švýcara Rogera Federera. O semifinále si zahraje s Fritzem, který po Jakubu Menšíkovi vyřadil dalšího kvalifikanta Dominica Strickera ze Švýcarska 7:6, 6:4 a 6:4.

Pětadvacetiletý Fritz postoupil do grandslamového čtvrtfinále teprve podruhé, v New Yorku je mezi nejlepší osmičkou poprvé. „Už několik let je hráčem první desítky. Bude to ještě těžší zápas, ale jsem připravený,“ uvedl Djokovič.

Další čtvrtfinálovou dvojici v mužské části pavouka tvoří Američané Frances Tiafoe a Ben Shelton. Loňský semifinalista a nasazená desítka Tiafoe vyřadil Australana Rinkyho Hijikatu 6:4, 6:1 a 6:4, dvacetiletý Shelton porazil krajana a turnajovou čtrnáctku Tommyho Paula 6:4, 6:3, 4:6 a 6:4.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži:
Dvouhra - 4. kolo:

Djokovič (2-Srb.) - Gojo (Chorv.) 6:2, 7:5, 6:4
Fritz (9-USA) - Stricker (Švýc.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4
Tiafoe (10-USA) - Hijikata (Austr.) 6:4, 6:1, 6:4
Shelton (USA) - Paul (14-USA) 6:4, 6:3, 4:6, 6:4

Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:

Muchová (10-ČR) - Wang Sin-jü (Čína) 6:3, 5:7, 6:1
Ostapenková (20-Lot.) - Šwiateková (1-Pol.) 3:6, 6:3, 6:1
Gauffová (6-USA) - Wozniacká (Dán.) 6:3, 3:6, 6:1
Cirsteaová (30-Rum.) - Bencicová (15-Švýc.) 6:3, 6:3

Čtyřhra - 3. kolo:
Townsendová, Fernandezová (6-USA/Kan.) - Karolína Plíšková, Vekičová (ČR/Chorv.) 7:6 (7:3), 6:1

Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Mrva (ČR) - Ji (USA) 3:6, 7:5, 6:3
Hrazdil (ČR) - Melero (16-Šp.) 3:6, 6:3, 6:4
Bondioli (It.) - Filip (ČR) 3:6, 6:3, 6:2

Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:

Bartůňková (ČR) - Munková Mortensenová (Dán.) 6:4, 3:6, 6:1
Valentová (9-ČR) - Taylorová (Austr.) 6:0, 6:3
Samsonovová (10-ČR) - Lamová (USA) 6:3, 4:6, 7:5
Kovačková (13-ČR) - Gaeová 7:5, 6:2

Pondělní program tenisového US Open

(začátky v 17:00 SELČ)

Kurt Arthura Ashe (18:00): Keysová (17-USA) - Pegulaová (3-USA), Alcaraz (1-Šp.) - Arnaldi (It.), 01:00 Kasatkinová (13-Rus.) - Sabalenková (2-Běl.), Zverev (12-Něm.) - Sinner (6-It.).

Kurt Louise Armstronga: Stearnsová (USA) - Vondroušová (9-ČR), Draper (Brit.) - Rubljov (8-Rus.), Džábirová (5-Tun.) - Čeng Čchin-wen (23-Čína), Medveděv (3-Rus.) - De Minaur (13-Austr.)

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Opavští basketbalisté titul neobhájí, ve čtvrtfinále je přehrála Ostrava

28. dubna 2024  21:33,  aktualizováno  23:55

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále play off je vyřadila Ostrava, která...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...