Vondroušová míří do osmifinále US Open, bolestivý konec pro Bouzkovou

  20:15aktualizováno  3. září 8:45
Program šestého dne tenisového US Open okusily dvě české zástupkyně. Markéta Vondroušová přejela Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou za pouhých 57 minut 6:2, 6:1 a podruhé v New Yorku postoupila do osmifinále. Marie Bouzková dohrála duel třetího kola i přes velké bolesti, se světovou pětkou Uns Džábirovou padla 7:5, 6:7 (5:7) a 3:6. Dál jdou světová jednička Carlos Alcaraz či ženská dvojka Aryna Sabalenková.
Markéta Vondroušová slaví postup do osmifinále US Open.

Markéta Vondroušová slaví postup do osmifinále US Open. | foto: AP

Jako favoritka do utkání nastupovala, jako vítězka z něj vyšla. Vondroušová nasázela 13 vítězných míčů, čerpala však především z nevynucených chyb soupeřky. Alexandrovová získala jen jedno své podání, Češka ji porazila hladce 6:2, 6:1 a podruhé v kariéře postoupila do osmifinále US Open.

Alexandrovová vs. Vondroušová

Podrobná reportáž

„Cítila jsem se dobře. Dlouho jsme na náš zápas čekaly, nikdy jsem tady tak pozdě nehrála. Děkuju všem, kteří zůstali a podporovali nás,“ vzkázala Vondroušová po utkání divákům v narážce na pozdní začátek duelu až kolem půl dvanácté večer místního času.

Češka s přehledem uhájila první servis zápasu, o čtyři roky starší soupeřku během returnu několikrát vyškolila parádními kraťasy. Díky nim a povedenému bekhendovému lobu rychle získala brejk, který však při následujícím podání ztratila.

Sokolovský expres pádí dál, nestavěl ani v newyorské noci. A teď do postele!

Levoruká tenistka poté donutila Rusku k sérii chyb, na příjmu si vytvořila slibný náskok 40:0 a díky přetaženému úderu soupeřky opět odskočila do dvougamového vedení. Ještě ho navýšila na 4:1, když ve vyrovnané výměně sledovala, jak Alexandrovová pálí do sítě.

Kiksy ruské hráčky se kupily, nevynucených chyb natropila v prvním setu hned 13, a právě kvůli nim přišla už o třetí servis. Podařilo se jí sice snížit na returnu, Vondroušová si ale vzápětí čistou hrou došla pro vítězství 6:2 v prvním setu.

Markéta Vondroušová dobíhá míček ve třetím kole US Open.

Úvod druhé sady kopíroval tu první. Česká tenistka zvládla vlastní podání a ovládla i soupeřčino. Tentokrát však brejk potvrdila a po deseti minutách vedla už 3:0. Na rozdíl od Alexandrovové si držela dobrý výkon a rychle mířila za vítězstvím.

Ztratila sice jednu hru, na její dominanci to ale nic nezměnilo. S přehledem vyhrála druhý set 6:1, na kurtu se dohromady zdržela jen 56 minut. Do osmifinále US Open se vrátila po pěti letech, letos v něm má příznivý los: narazí na domácí Peyton Stearnsovou, 59. hráčku světa.

Bouzková sahala po skalpu světové pětky

Do utkání vstoupila Bouzková aktivně, hned od prvních minut na Džábirovou tlačila a dělala minimum chyb. Zaslouženě získala první set, ve druhém ji ovšem zastihla nepříjemná bolest nohy. Dlouho si ji nechala ošetřovat, na kurtu pak v slzách hrdinně bojovala. Druhou sadu i přes trable dotáhla do tiebreaku, ve kterém navzdory náskoku neuspěla. Přemožitelce Lindy Noskové nakonec podlehla 7:5, 6:7 (5:7) a 3:6.

Džábirová vs. Bouzková

Podrobná reportáž

„Neskutečně bojovala, není hezké, že jsem ji tak trápila kraťasy, když nemohla běhat, ale chtěla jsem vyhrát. Chvíli jsem si říkala, jestli je vůbec zraněná, protože zvládala neskutečné věci,“ chválila vítězka Bouzkovou.

Proti obhájkyni loňského finále a současné světové pětce uzmula česká tenistka jako první brejk a odskočila do vedení 3:1. Výhodu potvrdila, pak se hlasitě radovala, když přes stav 0:30 uhájila další servis. První setbol si vybojovala už na returnu, Džábirová však úderem k základní lajně prohru v první sadě oddálila.

Bouzková za stavu 5:4 zvedla nejednoho diváka, když složitě doběhla míček a odvážně Tunisanku prohodila. K zisku setu jí však vítězný úder nepomohl, naopak poprvé v zápase darovala podání soupeřce. Džábirová poté čistou hrou srovnala na 5:5, stejně odpověděla i Češka.

Až do konce! Zraněná Bouzková se nevzdala. Džábirová se omluvila za taktiku

Do tiebreaku se tenistky nakonec nedostaly, Tunisanka totiž odevzdala Bouzkové první sadu dvojchybou.

Ve druhém dějství se z brejku jako první radovala Džábirová. Vytvořila si dvougamový náskok, Bouzková se po snížení na 3:4 odebrala do útrob stadionu, kde se nechávala dlouhou dobu ošetřovat. Na kurt se vrátila za potlesku fanoušků, statečně se v slzách prala s bolestí nohy, ale pohyb byl pro ni stále těžší.

I přesto Tunisance vzdorovala, odmítla se vzdát a díky soupeřčiným chybám srovnala na 5:5. Druhé dějství nakonec rozhodovala zkrácená hra, v níž si česká tenistka držela slibný náskok 3:0 a 4:2. V defenzivní pozici však sadu ztratila.

Marie Bouzková bojuje ve třetím kole US Open.

Ani neúspěch Bouzkovou od pokračování v zápase neodradil. Tunisanka využívala její omezené pohyblivosti a hru často zkracovala, čímž ve třetím dějství získala brejk. Bojovná Češka nepolevila a podání si vzala zpět. Navíc ukázala Džábirové, že rozhodně není na pokraji sil, když fantasticky doběhla další ze zákeřných kraťasů.

Bojovala, ale nakonec na Tunisanku nestačila. Rázem prohrávala 3:5 a čelila rozhodujícímu servisu. Džábirová si přichystala dva mečboly, i po téměř třech hodinách měla Bouzková dostatek energie k jejich likvidaci. Třetí byl však nad její možnosti, a tak se s letošním US Open rozloučila po hrdinském výkonu ve třetím kole.

Alcaraz poprvé přišel o set

Obhájce titulu Alcaraz poprvé na turnaji ztratil set, přesto po výhře nad Danielem Evansem 6:2, 6:3, 4:6 a 6:3 prošel do osmifinále. Turnajová jednička zvládla utkání s 28. hráčem světa za tři hodiny a 13 minut. Dalším Španělovým soupeřem bude Ital Matteo Arnaldi.

Dvacetiletý Alcaraz zdolal o 13 let staršího Evanse i ve třetím vzájemném utkání. Brita předčil v poměru vítězných míčů 61:28. Španěl získal první dva sety díky pěti brejkům, ve třetí sadě se však Evans na servisu zlepšil a snížil. Ve čtvrtém setu už ale Alcaraz nenabídl soupeři jediný brejkbol, v šesté hře prolomil znovu jeho podání a utkání dovedl k postupu.

„Myslím, že to byl hezký zápas. Měli jsme hodně skvělých výměn, které nás oba rozesmály,“ řekl v rozhovoru na kurtu Alcaraz.

Carlos Alcaraz se raduje ze získaného bodu ve třetím kole US Open.

Bez ztráty setu uspěl předloňský šampion turnaje Rus Daniil Medveděv, jenž vyřadil Argentince Sebastiana Báeze 6:2, 6:2, 7:6, čímž ukončil jeho sérii dvanácti výher.

Dvaadvacetiletý Argentinec před US Open ovládl turnaje v Kitzbühelu a Winston-Salemu, kde porazil ve finále Jiřího Lehečku, Medveděv mu však nedal v prvních dvou setech šanci a pětkrát mu sebral podání. Ve třetím setu se Báez pokusil zápas zdramatizovat, nevyužil ale vedení 5:2 a ve zkrácené hře prohrál navzdory třem odvráceným mečbolům 6:8. Medveděva příště vyzve Australan Alex de Minaur.

Do osmifinále prošla bez potíží ženská světová dvojka Sabalenková z Běloruska. Přemožitelku Karolíny Plíškové Francouzku Claru Burelovou porazila jasně dvakrát 6:1, na kurtu se zdržela pouhých 61 minut.

Stejně jako loni povolila Francouzce ve třetím kole US Open pouhé dva gamy, zaznamenala 22 vítězných míčů, Burelová jich zahrála šest.

Běloruska Aryna Sabalenková se hecuje ve třetím kole US Open.

„Mám hroznou radost. Myslím, že jsem hrála hodně dobrý tenis,“ uvedla. Vítězka letošního Australian Open, která usiluje také o post světové jedničky, zatím nepřišla v New Yorku o jediný set. Semifinalistka posledních dvou ročníků ztratila ve třech zápasech jen dvanáct gamů a zaznamenala už 47. výhru v sezoně, čímž si vylepšila osobní maximum.

V boji o čtvrtfinále narazí na Rusku Darju Kasatkinovou, jež vyřadila Belgičanku Greet Minnenovou poměrem 6:3, 6:4. „Proti ní jsou to vždy nepříjemné zápasy. Hraje skvěle a výborně se pohybuje. Budu muset být koncentrovaná a nesnažit se věci uspěchat. Musím čekat na svou šanci a využít ji,“ dodala Sabalenková.

Světová trojka Jessica Pegulaová zvládla ve třetím kole třísetový souboj s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a zvítězila za necelé dvě hodiny 6:4, 4:6 a 6:2. Američanka zdolala 26. hráčku světa počtvrté za sebou. „Vždycky jsou to s ní těsné zápasy, které jsou o pár brejcích. Je to těžká soupeřka. Ze začátku jsme ani jedna nehrály skvěle, chtěly jsme se dostat do dalšího kola, ale poté se mi podařilo zlepšit,“ řekla Pegulaová.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku

tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů

Muži
Dvouhra - 3. kolo

Alcaraz (1-Šp.) - Evans (26-Brit.) 6:2, 6:3, 4:6, 6:3
Medveděv (3-Rus.) - Báez (Arg.) 6:2, 6:2, 7:6 (8:6)
Sinner (6-It.) - Wawrinka (Švýc.) 6:3, 2:6, 6:4, 6:2
Rubljov (8-Rus.) - Rinderknech (Fr.) 3:6, 6:3, 6:1, 7:5
Zverev (12-Něm.) - Dimitrov (19-Bulh.) 6:7 (2:7), 7:6 (10:8), 6:1, 6:1
De Minaur (13-Austr.) - Jarry (23-Chile) 6:1, 6:3, 6:2
Arnaldi (It.) - Norrie (16-Brit.) 6:3, 6:4, 6:3
Draper (Brit.) - Mmoh (USA) 6:4, 6:2, 3:6, 6:3

Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
Vondroušová (9-ČR) - Alexandrovová (22-Rus.) 6:2, 6:1
Džábirová (5-Tun.) - Bouzková (31-ČR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3
Sabalenková (2-Běl.) - Burelová (Fr.) 6:1, 6:1
Pegulaová (3-USA) - Svitolinová (26-Ukr.) 6:4, 4:6, 6:2
Kasatkinová (13-Rus.) - Minnenová (Belg.) 6:3, 6:4
Keysová (17-USA) - Samsonovová (14-Rus.) 5:7, 6:2, 6:2
Čeng Čchin-wen (23-Čína) - Bronzettiová (It.) 6:3, 4:6, 6:4
Stearnsová (USA) - Boulterová (Brit.) 6:4, 6:3

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Strýcová, González (ČR/Mex.) - Jang Čao-süan, Krawietz (8-Čína/Něm.) 6:2, 6:2

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Muhamad Salah jen...

Dál neporažený. Leverkusen už měl namále, vyrovnal v šesté minutě nastavení

27. dubna 2024  19:13,  aktualizováno  20:34

Už jistý německý šampion Leverkusen ve šlágru 31. kola bundesligy se třetím Stuttgartem prohrával...

West Ham sebral body Liverpoolu, ztratili i United, Sheffield už sestoupil

27. dubna 2024  13:25,  aktualizováno 

Aktualizujeme Fotbalisté West Hamu promluvili do boje o titul v Premier League. V utkání 35. kola anglické ligy...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...