Posun o osm míst oproti premiéře. Taschlerovi skončili na ME jedenáctí

  16:04
Sourozenci Natálie a Filip Taschlerovi skončili v kategorii tanců na ledě na krasobruslařském mistrovsví Evropy jedenáctí. Oproti svému debutu na ME před dvěma lety se zlepšili o osm míst. Titul evropských šampionů obhájil v estonském Tallinnu ruský pár Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov.

Taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi při volné jízdě na ME v Tallinu. | foto: TOMS KALNINSProfimedia.cz

Po konci pátečního rytmického tance spokojeně pumpovala rukou, v sobotu se na konci jízdy Natálie Taschlerová rozpačitě usmála.

Vadou na kráse jejich programu bylo drobné klopýtnutí partnerky v krokové sekvenci. Pro oko diváka téměř nepostřehnutelné, pro rozhodčí chyba, kterou potrestali strhnutím více než jednoho bodu. V tancích na ledě, kde často rozhodují desetiny, to rázem znamenalo znatelnou ztrátu.

„Byli jsme moc před hudbou, chvíli jsme na ni čekali, ale byli jsme moc blízko u mantinelu a mně to podjelo,“ vysvětlovala po jízdě Taschlerová.

Ve zbytku jízdy ale předvedl český pár skvělý výkon. V nejvyšší technické náročnosti zvládli sourozenci všechny tři zvedané figury, párovou piruetu i twizzly.

„Zatím jeli nejrychleji ze všech dvojic, jen to svištělo. Bruslili v obrovském nasazení, předvedli nádhernou piruetu, zrovna tak twizzly,“ hodnotila pro ČT Sport bývalá mezinárodní rozhodčí Olga Žáková. „Škoda té chybičky, ale jinak to byl výkon skutečně olympijský.“

Chyba Taschlerové stála sourozence náskok, který měli před volným tancem na ukrajinský pár Nazarovová a Nikitin. Ten se tak v konečném pořadí dostal před ně. Zdálo se, že tím Taschlerovi ztratili 11. místo, které drželi po rytmickém tanci.

Jenže v následující rozjížďce zkazili svůj program Poláci Kaliszeková se Spodyrijevem a propadli se pořadím až hluboko za český pár. Díky tomu Taschlerovi zůstali se 172,39 body na 11. místě. Na desáté místo jim chybělo 1,6 bodu.

„Jsme spokojení, oba tance se nám povedly lépe než v celé dosavadní sezoně,“ pochvalovali si sourozenci.

Při poslední účasti na mistrovství Evropy v roce 2020, která byla zároveň jejich premiérová, skončili devatenáctí. „Je to velký postup na tance, opravdu se obrovsky zlepšili a sjeli,“ chválila je Žáková.

„Je to obrovský posun, jsme z něj nadšení. Na to, jak jsou tance náročné, a navíc jak jsme malá zemička, je to fakt super,“ radoval se Taschler.

Obhajoba bez škobrtnutí

Rusové Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov obhájili titul mistrů Evropy v tancích na ledě.

První místo z rytmického tance bez větších problémů uhájili poslední mistři Evropy ze Štýrského Hradce 2020 Rusové Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov. Za zvuků hudby skladatele Sergeje Rachmaninova předvedli bezchybnou jízdu. V součtu s rytmickým tancem získali dohromady 217,96 bodů.

„Je to nádherný tanec. V něm je tolik maličkostí, které se zdají být jednoduché, ale nejsou. Například twizzly byly rytmizované, což je velmi obtížné. Vše mají promyšlené do posledního detailu,“ hodnotila zlatý program Žáková.

„Tímto programem jsme chtěli vyjádřit náš život, naše pocity,“ svěřila se Sinicinová. „Z našeho výkonu jsme měla velkou radost.“

Nejprve se zdálo, že by obhájce mohl ohrozit další ruský pár Alexandra Stěpanovová a Ivan Bukin. Ti rovněž zabruslili svůj tanec bez zaváhání, v technickém hodnocení jim ale čtyři body na vítěznou dvojici chyběly.

„Mně ten tanec utekl a moc se mi líbil. Oni mají oba úžasný pohybový rozsah, skutečně jezdí spolu a je mezi nimi i společná chemie,“ řekla na adresu vicemistrů Evropy Žáková.

Třetí místo udrželi díky bezchybné a procítěné jízdě Italové Charlene Guignardová a Marco Fabbri. Na bronzovou medaili se očekával útok od průběžně čtvrtého britského páru Fearové s Gibsonem, partner ale zkazil twizzly. 

„V tanečním držení jsou tak neuvěřitelně blízko u sebe. Mají krásný výraz  a neuvěřitelné zvedačky,“ komentovala Žáková. 

Guignardová s Fabbrim po dojetí svého tance bojovali s dojetím. Jedná se pravděpodobně o jejich poslední evropský šampionát a kromě silných soupeřů se museli vypořádat i s absencí své trenérky Barbary Fusar Poliové, která byla pozitivně testována na covid.

A teď olympiáda

Atmosféra blížící se olympiády se vznášela nad tallinnskou krasobruslařskou halou po celou dobu soutěže. Vždyť právě kvůli olympijským hrám vynechali šampionát patrně největší konkurenti staronových mistrů Evropy Francouzi Papadakisová a Cizeron.

K Pekingu směřují veškeré přípravy i sourozenců Taschlerových. Také proto byli se svým vystoupením v Estonsku spokojení.

„Ukázali jsme, že jsme připravení. Všem se programy líbí, chodí za námi, aby je pochválili,“ říkal po závodě Taschler. „Jelo se nám mnohem lépe než v předchozí fázi sezony. Potvrdili jsme si, že trénink zúročujeme.“

Taneční pár @nat_taschlerova a @filip_taschler01 veze z mistrovství Evropy v estonském Tallinnu konečné 11. místo. Se součtem 172, 39 bodů si polepšili o osm příček oproti minulému ME!⛸

#zijemekrasem #zijemekrasemolympijsky #kraso #krasobrusleni #czechfigureskating #figureskating #worldfigure #worldfigureskating #reprezentace #europeanfigureskatingchampionships #europeanfigure #tallinn #estonia #europeanchampionship #natalietaschlerova #filiptaschler

15. ledna 2022 v 16:49, příspěvek archivován: 15. ledna 2022 v 17:22

I když do Číny vyráží už 27. ledna z Prahy letadlem vypraveným olympijským výborem, z Estonska zamíří ještě do Itálie, kde mají tréninkovou základnu u Mattea Zanniho. 

„Mám na sobě tři roušky, snažíme se neustále chránit, dodržujeme rozestupy, všude s sebou nosíme dezinfekci,“ vypočítávala Taschlerová opatření, kterými se chtějí ochránit před nákazou koronavirem. To by znamenalo stopku v jejich cestě na olympiádu.

Pokud nikoho z českých krasobruslařů nominovaných do Pekingu nic podobného nezastihne, budou Taschlerovi součástí premiérové účasti České republiky v krasobruslařské týmové soutěži. 

„Na olympiádu se opravdu těšíme, budeme se snažit si ji co nejvíc užít. Možná připravíme na týmovou soutěž nové kostýmy, abychom to odlišili,“ plánují sourozenci.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Tallinnu

Taneční páry - konečné pořadí: 1. Sinicinová, Kacalapov 217,96, 2. Stěpanovová, Bukin (všichni Rus.) 213,20, 3. Guignardová, Fabbri (It.) 207,97, 4. Smartová, Díaz (Šp.) 196,86, 5. Fearová, Gibbson (Brit.) 196,01, 6. Hurtadová, Khaliavin (Šp.) 191,90, ...11. Taschlerová, Taschler (ČR) 172,39.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Expert Koreis o jedinečnosti kapitána s číslem 10: Kde bychom bez něj byli?

13. května 2024

Premium Než začalo mistrovství světa, četl jsem různé spekulace, jestli trenér Radim Rulík nominací Romana...

Čeští parahokejisté berou v Calgary po výhře nad Čínou opět světový bronz

12. května 2024  23:43,  aktualizováno  23:50

Čeští parahokejisté obhájili bronzové medaile z mistrovství světa. V utkání o třetí místo porazili...

Mbappé se s Paříží rozloučil gólem. PSG ale doma nestačilo na Toulouse

12. května 2024  23:34

Naposledy se představil v Parku Princů. Hvězdný fotbalista Kylian Mbappé v létě opustí Paris St....

Švýcarsko vyhrálo přestřelku, podruhé zvítězila i Kanada. Debakl pro Brity

12. května 2024,  aktualizováno  23:25

Třemi duely pokračoval hokejový šampionát v pražské skupině A. Švýcarsko udolalo Rakousko 6:5, když...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...