Démare má první vítězství v sezoně, López na Giru udržel růžový dres

  11:30aktualizováno  16:44
Od začátku února čekal Arnaud Démare na vítězství v této sezoně. Dočkal se při páté etapě Gira v Messině, kde francouzský cyklista týmu Grupama-FDJ ovládl hromadný dojezd také před dvěma lety. Do spurtu se nezapojili velcí favorité dne Mark Cavendish s Calebem Ewanem, kteří nezvládli přejezd přes jediné stoupání dne. Růžový dres pro lídra závodu bez problému udržel Španěl Juan Pedro López.
Francouzský cyklista Arnaud Démare vítězí v páté etapě Gira.

Francouzský cyklista Arnaud Démare vítězí v páté etapě Gira. | foto: Reuters

Také Arnaud Démare ve stoupání na Portella Mandrazzi trpěl, také on nevydržel tempo rozjeté týmem Alpecin-Fénix na čele pelotonu. Stejně jako Mark Cavendish a Caleb Ewan, jeho největší konkurenti.

Na rozdíl od Cavendishe s Ewanem se však Démarovi a jeho kolegům podařilo vzniklou ztrátu v následném sjezdu zacelit, načež se jezdci FDJ sami na vysokém tempu podíleli. Vše proto, aby jejich lídr mohl konečně slavit vítězství.

V neděli při prvním hromadném dojezdu Gira se ocitl Démare se svými spolupracovníky na čele příliš brzy, tentokrát byl trpělivější a naplno se do spurtu pustili až 800 metrů před cílem. Vyčkával za svým rozjížděčem, než se sám přesunul na první pozici, ze které ho už nikdo ze zbývajících soupeřů nesesadil.

„Byl to pro mě perfektní spurt, chlapci odvedli skvělou práci,“ rozplýval se v cíli. „Jsem opravdu šťastný. Věděli jsme, že máme na to vyhrát.“

Středečním vítězstvím se také posunul do čela bodovací soutěže a pojede ve čtvrtek ve fialové.

Pátá etapa Gira

online reportáž

Poklidný den v pelotonu prožil lídr celkového pořadí Juan Pedro López, který poveze růžový dres i ve čtvrtek. „Život v maglia rosa je neuvěřitelný. Spousta jezdců mi dnes během etapy gratulovala,“ popisoval svůj den.

Český závodník Jan Hirt se rovněž vyhnul všem komplikacím, do cíle dorazil bez ztráty na vítěze v pelotonu na 70. místě a dál zůstává na 24. příčce celkové klasifikace.

Jak se vše odehrálo

Brzký start. Kvůli večernímu přesunu na pevninskou Itálii začínala středeční etapa v Catanii už v 11:30, a to pod dohledem ústřední postavy předešlého dne – Etny.

Cyklisté se vydávají na trasu páté etapy Gira z Catanie do Messiny. Ve fialové Mathieu van der Poel, v růžové Juan Pedro López.

Už jsme tady zas. Po dni stráveném v pelotonu se do úniku opět vydali uprchličtí nezmaři Filippo Tagliani a Mattia Bais z týmu Adroni Giocattoli, kteří strávili den na čele už v pátek a v neděli. Tentokrát se k nim přidali Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Mirco Maestri (Eolo-Kometa) a Jaakko Hänninen (AG2R).

Jen si jeďte. I když se o únik pár kilometrů bojovalo, s odskočenou pěticí nakonec neměl peloton problém a její náskok rychle stoupal až ke čtyřem minutám.

Tady je Žralokovo. Středeční putování po Sicílii vedlo závodníky až do Messiny, rodiště Vincenza Nibaliho přezdívaného Žralok z Messiny. Fanoušci u trati tak podporovali především svého slavného krajana, který v cíli etapy potvrdil, že po sezoně ukončí svou bohatou kariéru.

Sprinterská prémie. Mezi uprchlíky si pro nejvíce bodů dojel Tagliani, na kterého ve sprinterském souboji nestačil Hänninen. Prvního z pelotonu čekaly tři body. Zcela v poklidu je získal Biniam Girmay, týmový kolega Jana Hirta.

Nepříjemnost pro favority dne. Hned po sprinterské prémii následoval výjezd na vrchařskou prémii druhé kategorie Portella Mandrazzi. Dvacetikilometrové konstantní stoupání nesli těžce spurteři, z hlavního balíku odpadli Caleb Ewan i Mark Cavendish. Ten měl ale u sebe na rozdíl od Ewana pět týmových kolegů, kteří se snažili držet ztrátu kolem minuty. Tempu dočasně nestačil ani Arnaud Démare, ke kterému se sjel celý jeho tým Grupama-FDJ.

Ještě vám to zkomplikujeme. Trápení protivníků se rozhodl prohloubit tým Alpecin-Fenix s lídrem bodovací soutěže Mathieuem van der Poelem. Rozjel na čele balíku vysoké tempo, takže ztráta Cavendishe i Ewana narůstala.

Rychlý sešup. V následném sjezdu využili příležitost jezdci sestavy Intermarché-Wanty, jejichž spurterovi Biniamu Girmayovi odpadnutí soupeřů hrálo do karet. Dál pokračovali ve zběsilém tempu a návrat Cavendishe s Ewanem tím ještě zkomplikovali. Kvůli tomu rychle padal náskok uprchlíků, kteří byli na konci klesání dojeti.

Ztracené šance? Kvůli vysokému tempu na čele se ani Cavendishově, ani Ewanově skupině nepodařilo smazat mnoho ze ztráty, kterou během stoupání nabraly. K Ewanovi se postupně stáhl celý tým Lotto Soudal, přesto však na metě 62 kilometrů do cíle ztrácel přes čtyři minuty. Cavendishova ztráta byla o dvě minuty menší.

Konec snažení. Zhruba padesát kilometrů zbývalo do Messiny, když Cavendishovi kolegové přestali s vyčerpávající snahou dojet uhánějící hlavní pole. V něm se na čele točili jezdci týmů, jejichž spurteři stoupání přečkali v hlavním pelotonu. Démarovi se podařilo do balíku vrátit, jezdci FDJ se tak do tahání vysokého tempa zakrátko rovněž připojili.

Vyplnění predikcí – téměř. Předzávodní analýzy předpovídaly hromadný dojezd a k němu také došlo, i když bez největších favoritů Cavendishe s Ewanem. Jejich absenci nakonec nejlépe využil Arnaud Démare.

Giro d’Italia – 5. etapa (Catania - Messina, 174 km)

1. Démare (Fr./Groupama-FDJ) 4:03:56 2. Gaviria (Kol./SAE Team Emirates), 3. Nizzolo (It./Israel-Premier Tech), 4. Ballerini (It./Quick-Step-Alpha Vinyl), 5. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty-Gobert), 6. Bauhaus (Něm./Bahrajn Victorious), 7. Dainese (It./DSM), 8. Tesfatsion (Erit./Drone Hopper-Androni Giocattoli), 9. Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 10. Consonni (It./Cofidis), ...70. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. López (Šp./Trek-Segafredo) 18:21:03, 2. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) -39, 3. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -58, 4. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -1:42, 5. Vansevenant (Belg./Quick-Step-Alpha Vinyl) -1:47, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:55, 7. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -1:58, 8. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -2:00, 9. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -2:04, 10. Bardet (Fr./DSM) -2:06, ...24. Hirt -3:16.

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi mají dvě výhry, čekají je Švýcaři

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  12.5 19:04

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem. V pondělí od...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbabělé, je jako neřízená střela. Finové tepou Gudase, atmosféru naopak chválí

11. května 2024  10:29

Ví se o něm, že hraje na hraně pravidel. Občas si počíná i lehce za ní. Radko Gudas je zkrátka na...

Expert Koreis o jedinečnosti kapitána s číslem 10: Kde bychom bez něj byli?

13. května 2024

Premium Než začalo mistrovství světa, četl jsem různé spekulace, jestli trenér Radim Rulík nominací Romana...

Čeští parahokejisté berou v Calgary po výhře nad Čínou opět světový bronz

12. května 2024  23:43,  aktualizováno  23:50

Čeští parahokejisté obhájili bronzové medaile z mistrovství světa. V utkání o třetí místo porazili...

Mbappé se s Paříží rozloučil gólem. PSG ale doma nestačilo na Toulouse

12. května 2024  23:34

Naposledy se představil v Parku Princů. Hvězdný fotbalista Kylian Mbappé v létě opustí Paris St....

Švýcarsko vyhrálo přestřelku, podruhé zvítězila i Kanada. Debakl pro Brity

12. května 2024,  aktualizováno  23:25

Třemi duely pokračoval hokejový šampionát v pražské skupině A. Švýcarsko udolalo Rakousko 6:5, když...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...