Němec Kämna vládl na Etně, Španěl López je růžový. Hirt se držel hvězd

  12:30aktualizováno  19:02
Předloni ovládl etapu na Tour, loni Kolem Katalánska, letos Kolem Alp. A teď slaví 25letý německý cyklista Lennard Kämna prestižní etapové prvenství v horské etapě Gira, ze skupiny uprchlíků byl nejlepší na Etně. Do růžového trikotu se převléká Juan Pedro López, Španěl ze stáje Trek, jenž doposud nikdy nevyhrál profesionální závod, přesto nyní dosáhl na tolik ceněný maglia rosa.
Německý cyklista Lennard Kämna slaví etapové prvenství na Giru.

Německý cyklista Lennard Kämna slaví etapové prvenství na Giru. | foto: Reuters

V pravou chvíli se Lennard Kämna odhodlal na svazích Etny k nástupu, aby necelé dva kilometry před cílem dojel unikajícího Lópeze.

Odměna byla pro jezdce stáje Bora exkluzivní. V cíli předlouhého 22kilometrového stoupání na sicilskou sopku oslavoval jeden z největších úspěchů kariéry.

„Byl to tvrdý den,“ svěřoval se Kämna. „Když už měl López k dobru 30 sekund, obával jsem se, že ho nesjedu. Ale povedlo se.“

V první ze dvou sicilských etap se tak naplnil scénář, že největší kandidáti na titul z letošního Gira přenechají souboj o tuto etapu i o růžový dres uprchlíkům. Původně čtrnáctičlenné partě dovolili během dne až jedenáctiminutový náskok, který posléze stahovali.

Skupina favoritů pak projela cílem za šesti „přeživšími“ uprchlíky se ztrátou 2:37 minuty, když její tempo na svazích Etny usilovně dirigovala stáj Ineos. 

Velmi dlouho se s největšími vrchařskými esy pelotonu držel také Jan Hirt a až v závěrečných pasážích stoupání nabral mírnou ztrátu. S týmovým kolegou Pozzovivem dorazili nedlouho za Carapazem, Yatesem, Almeidou a spol. 

V etapě klasifikovali českého cyklistu na 26. místě s odstupem 2:58 minuty na Kämnu. 

Zvládl tak Etnu rozhodně lépe než při předchozích pokusech v letech 2017 a 2018. Po březnovém onemocnění a dubnovém vysokohorském kempu dodal svému sebevědomí potřebný impulz.

FAVORITÉ GIRA. Richard Carapaz z Ineosu přivádí do cíle skupinu favoritů.

Giro přišlo v úterý na Sicílii o prvního z top favoritů. Miguel Angel López, lídr stáje Astana je mimo hru. Třetí muž Gira i Vuelty 2018 si z Maďarska přivezl zranění kyčle, od startu čtvrté etapy s ním bojoval a záhy své snažení ukončil.

ONLINE

4. etapu jsme sledovali v podrobné reportáži

Poté, co Kolumbijec ještě v dresu stáje Movistar za velmi rozporuplných okolností ukončil své působení na loňské Vueltě (nesouhlasil tehdy s týmovou strategií v předposlední etapě a vzdal), nedokončil ani další závod Grand Tour.

Zlý den prožili rovněž dva bývalí šampioni Gira. Tom Dumoulin z Jumba, premiant ročníku 2017, odpadl ze skupiny favoritů už osm kilometrů pod vrcholem a jeho ztráta postupně nabobtnala až na devět minut.

Sicilský rodák Vincenzo Nibali, vítěz z let 2013 a 2016, se neudržel Carapazovy skupiny šest kilometrů před cílovou metou a dorazil s mankem 4:52 minuty.

Ztrátu nabrali také Guillaume Martin, Sam Oomen nebo James Knox.

Dosavadní lídr závodu Mathieu van der Poel podle očekávání nevyvinul v koncovce etapy žádné úsilí na obranu růžového dresu a na 97. místě přijel o 22 minut později než Kämna.

Celkově nyní vede Juan Pedro López o 39 sekund před Kämnou, o 58 sekund před dalším úspěšným uprchlíkem Reinem Taaramäem z Hirtovy stáje Intermarché (třetím v etapě) a o 1:42 minuty před Simonem Yatesem z Bike Exchange.

LÍDR. Do růžového trikotu se po čtvrté etapě Gira převlékl Juan Pedro López.

„Já mám růžový dres!“ jásal López, když v něm sestoupil z pódia. „Nechtěl jsem uvěřit, že se něco takového děje. Budu si užívat každou chvíli, kdy ho budu mít na sobě.“

Jan Hirt si polepšil z 55. na 24. místo.

Jak se vše odehrálo

Směr Etna. Poosmé v historii se slavná sopka stala součástí programu Gira. Premiérově figurovala v itineráři ročníku 1967, kdy na ní triumfoval italský vrchař Franco Bitossi. Na 22,8 kilometrů dlouhém stoupání letos čekalo na jezdce průměrné převýšení 5,9 procenta a maximální 14 procent.

Brzký pád. Řidič jedné z doprovodných motorek neudržel po kontaktu s retardérem rovnováhu a při pádu srazil Rogera Klugeho z Lotta Soudal. Ten s sebou krátce po startu vzal na zem i další jezdce, včetně druhého muže průběžné klasifikace Simona Yatese. Brit se později zastavil u lékaře závodu, který mu ošetřil odřené koleno.

Maglia rosa útočí. Při tvorbě úniku dne se pokoušeli poodjet před peloton dokonce i růžový Mathieu van der Poel a druhý muž úvodní etapy Biniam Girmay, jejich snaha však měla jepičí trvání.

Narodil se únik. Po 14 kilometrech se vpředu srovnalo čtrnáct cyklistů a mezi nimi kromě pozdějších hlavních protagonistů etapy například i Valerio Conti (Astana), Davide Villella (Cofidis) nebo Lilian Calmejane (AG2R). Peloton byl se složením skupiny spokojen a nechal je pokojně ujíždět.

Lópezův konec. Lídr stáje Astana Miguel Angel López měl od začátku etapy zjevné potíže s levou nohou, stáhl se k závodní ambulanci a nedlouho poté opustil závod, v němž v roce 2018 vybojoval i s pomocí Jana Hirta celkovou třetí příčku. Tým později oznámil, že příčinou je zranění levé kyčle, které Kolumbijce trápilo už v Maďarsku.

Přes deset minut. Když do cíle zbývalo 135 ze 172 kilometrů, náskok uprchlíků vystoupal dokonce na 11 a půl minuty. V celkovém pořadí z nich na tom byl nejlépe Mauri Vansevenant z Quick-Stepu, který před etapou ztrácel 43 sekund na van der Poela.

Stahujeme. Stáje Ineos a Bahrain-Victorious se se ujaly diktování tempa v pelotonu a vytrvale snižovaly odstup za vedoucí skupinou na přijatelnou mez.

Ahoj, sprinteři. Ještě před úpatím Etny se z balíku vytratili Mark Cavendish se svojí kohortou dalších tří jezdců Quick-Stepu, po nich také Caleb Ewan a další sprinteři. Brzy se stáhl zpět i růžový van der Poel.

První útok na Etně. Při nájezdu na proslulou sopku se ze skupiny uprchlíků odpoutal Stefano Oldani z Alpecinu a vytvořil si až 40sekundový náskok. Peloton v tu dobu zaostával o šest minut.

Kdo vydrží? Parta uprchlíků se na Etně postupně drolila. Za Oldanim se zformovala šestičlenná skupina pronásledovatelů Kämna, Taaramäe, Leemreize, Vansevenant, Moniquet a J. P. López.

Já chci růžový dres. Juan Pedro López vypálil za Oldanim a přehnal se okolo něj jako žíznivá čára, zatímco Ital rychle uvadal a odpadal. Za Španělem se šest kilometrů před cílem vydal Kämna a rychle se k němu přibližoval.

Královské dělení. Když zbývalo posledních 1800 metrů, dostihl Kämna Lópeze. Domluva byla zdánlivě jednoduchá. Němec si pojede pro etapu, Španěl pro maglia rosa. A tak se i stalo. „Možná jsme uzavřeli jakousi tichou dohodu,“ pousmál se Lennard Kämna.

Giro d’Italia - 4. etapa (Avola - Etna, 172 km)

1. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe) 4:32:11, 2. López (Šp./Trek-Segafredo) stejný čas, 3. Taaramäe (Est./Intermarché-Wanty-Gobert) -34, 4. Moniquet (Belg./Lotto-Soudal), 5. Vansevenant (Belg./Quick-Step) oba -2:12, 6. Leemreize (Niz./Jumbo-Visma) -2:31, 7. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 8. Bardet (Fr./DSM), 9. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious), 10. Almeida (Portug./SAE Emirates) všichni -2:37, ...26. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -2:58.

Průběžné pořadí: 1. J. P. López 14:17:07, 2. Kämna -39, 3. Taaramäe -58, 4. S. Yates (Brit./BikeExchange-Jayco) -1:42, 5. Vansevenant -1:47, 6. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -1:55, 7. Bilbao, 8. Almeida oba -2:00, 9. Porte (Austr./Ineos Grenadiers) -2:04, 10. Bardet -2:06, ...24. Hirt -3:16.

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...