Neděle 26. září 2021, svátek má Andrea
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 26. září 2021 Andrea

Velikonoční beránek s hvězdičkou

  0:49
Restaurace Allegro pražského hotelu Four Seasons získala minulý týden jako první v Česku prestižní hvězdu průvodce Michelin. Ale umí tu i velikonočního beránka? Zkusili jsme to.

Velikonoční beránek. Ilustrační foto | foto: Isifa

Péct cokoli v kuchyni hotelu Four Seasons je zážitek. Na mramorové pracovní desce vznikaly sladkosti, které mlsali třeba Madonna nebo Phil Collins, tedy pokud jsou na sladké. Jak jim chutnalo, šéfcukrář Allegra Tomáš Dražský neprozradí, ani zda měli nějaká speciální přání. O hostech se tu nemluví. "Že by si někdo na Velikonoce přál beránka, s tím jsem se tu nesetkal. V malých formách je ale budu péct jako dárek."

Zatímco já opatrně preparuji vanilkový lusk - půlím jej, dužinu stahuji ostrým nožem - a připadám si jako medik Štěpán Šafránek z filmových Básníků, když přeřízl fibularis, Dražský pečlivě vymazává štětcem záhyby litinové formy. Je těžká a krásná. "Od kamaráda po prababičce, takové jsou nejlepší," říká šéfcukrář.

Pak už mícháme, hněteme, nic nelze uspěchat. Potraviny byly předehřáté na správnou teplotu - peče se z biovajec, máslo je z Moravy. "Rozinky a ořechy jsou klasika, použil jsem pekany místo vlašských, nejsou tak dominantní. Pomerančová kůra je ze Sicílie. Češi nejsou tolik zvyklí na výrazné chutě jako třeba Italové, u těch hrají citrusy prim." Zeleň pistácií evokuje jaro, barvu a vůni dodá špetička šafránu.

Těsto vypadá krásně už při plnění do formy - "Jen naplňte víc, je to lepší, než když beránek nemá třeba nohy," radí šéfcukrář. Ještě zabalí alobalem ouška, to aby se při pečení nepřichytila, prý rada od maminky.

Voní to báječně a chutná lehce exoticky. Ačkoli je nyní v Allegru nejoblíbenější dezert "Chuao" - kupole z čokolády Chuao, s mléčným krémem, doplněná klementinkovým kompotem a zrmzlinou s mořskou solí - i beránek odtud stojí za ochutnání.

Velikonoční beránek s pistáciemi

NA OBOUSTRANNOU STŘEDNÍ FORMU

Korpus:
* 180 g cukru krystal
* 125 g másla
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 100 g hrubé mouky
* 1/2 kypřicího prášku
* 120 g plnotučného mléka
* 80 g rozinek
* 80 g ořechů hrubě sekaných (vlašské, lískové)
* 50 g pistácií
* 50 g pomerančové kandované kůry
* 1 čerstvý vanilkový lusk
* špetka šafránu
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Poleva:
* 300 g šlehačky
* 50 g cukru krystal
* 175 g 75% čokolády

1. Změklé máslo šleháme s cukrem a vanilkou, velmi pozvolna přimícháváme zlehka rozšlehaná vejce. Jejich zašlehání by mělo trvat minimálně 10 minut, aby se máslo nesrazilo.

2. Obě mouky smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, šafránem a ručně vmíchejte společně s rozinkami, ořechy a kůrou do připravené hmoty. Ihned přidejte mléko a promíchejte. Z povoleného másla vytvořte metličkou krém, kterým důkladně vymažte oboustrannou formu. Vysypte hrubou moukou.

3. Větší díl formy naplňte těstem po okraj tak, aby bylo mírně vyklenuté nad rovinu, přiklopte druhou formou a pečte v předehřáté troubě při 160-170 stupních asi 30 minut.

4. Opatrně nadzdvihněte vrchní díl formy a zkontrolujte, zda je již beránek upečený. Nechte mírně vychladnout a ještě teplý moučník vyklopte.

5. Ozdobte polevou. Rozehřejte čokoládu. Šlehačku s cukrem svařte a směs rozdělte na 4 díly, ty postupně vtírejte gumovou stěrkou do čokolády tak dlouho, až se vytvoří hladká emulze. Polevu lze použít i jako náplň do moučníků. Beránka můžete přizdobit i bílkovým sněhem.

Hroši v ZOO Dvůr Králové

Sledujte online přenos z unikátní expozice hrochů v ZOO Dvůr Králové. V největší expozici ve střední Evropě žije 6 hrochů - samec, dvě samice a tři mládata.

Další zajímavé nekonečné přenosy najdete na Slow TV iDNES.

  • Nejčtenější

Sedm nejčastějších důvodů, proč muži odchází ze vztahů i po letech

Dlouhé roky, tři děti, stabilní zázemí, každý den teplé večeře, ani to vám nezajistí, že s partnerem bude mít vaše...

Doba se změnila, je třeba se adaptovat, říká Zdeněk Pohlreich

„Facebook jsem opustil, Instagram mám jen kvůli práci a nijak ho neprožívám,“ říká známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. V...

Příběh Šárky: Kde může, tam mě manžel urazí a zesměšní

Mohla jsem dělat kariéru tak jako manžel, ale nakonec jsme se domluvili, že se budu starat o rodinu, děti, domácnost a...

Pohlreichovy první krůčky před kamerou jsou spojené s recepty na dresinky

Šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha si nešlo na televizních obrazovkách nevšimnout, když odstartovala první série Ano, šéfe!...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena shodila čtyřicet kilo, dělala deset tisíc kroků denně

Devětadvacetiletá Jade Wilkinsonová nabrala desítky kilogramů po narození syna, kterého vychovávala sama. Kvůli stresu...

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

  • Další z rubriky

Dokonalý dezert se dělá srdcem, shodují se úspěšné cukrářky

Dezert není jen sladká tečka za hlavním chodem. Nese v sobě emoce, vypovídá něco o nás i událostech, které se s ním...

SOUTĚŽ: Pochlubte se vypěstovanou dýní nebo receptem, který se vám povedl

Patříte mezi milovníky dýní a podařilo se vám vypěstovat parádní kousek? Nebo vás zahradničení nechytlo, zato si tuto...

Masterchef nehledá průměrnost, vítěz si kromě titulu odnese milion

Za lockdownu začal vařit kdekdo, nicméně na nejrůznější úrovni, jak předvedl i užší výběr z adeptů na postup do pátého...

FOTODUEL: Nejoblíbenějším prázdninovým jídlem je vídeňský řízek

Ať už jste trávili prázdniny v Česku, nebo jste se vydali k moři či do hor v zahraničí, určitě jste si s chutí užívali...

Jsem zohavená, říká Linda Evangelista. Po kryolipolýze je k nepoznání

Topmodelka Linda Evangelista se rozhodla bojovat s projevy stárnutí pomocí kryolipolýzy a skončila podle svých slov...

Anife Vyskočilová má chatu v Suchdole s krásným výhledem na Prahu

Vzpomínáte si na poslední díl seriálu Sanitka, natočený podle skutečné události, kde na zahrádkářskou kolonii v...

Nechávat teď ležet peníze na účtu v bance je holý nerozum

S rostoucí inflací si teď láme hlavu nejedna domácnost s volnými penězi. Řeší otázku, kam peníze uložit, jak je...

Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec se vzali, ukázali fotky z veselky

Přestože na jaře prohlašovali, že kvůli drahému rozvodu hokejisty Tomáše Plekance do svatby nebudou investovat,...

Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...