Ohromte rodinu svatoštěpánskou kachnou na švestkách a získejte kuchařku

  3:06aktualizováno  3:06
V posledním díle letošního Herbáře čeká diváky České televize souboj kachen. Upečte si tu vítěznou svatoštěpánskou podle Lindy Rybové. Co se jí na svatého Štěpána a Nový rok u vás doma? Za svůj recept máte poslední šanci získat kuchařku Herbáře.

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v posledním díle druhé řady kuchařského Herbáře zaměří na konec roku. Podle receptu pomocníka Jima napíchnou meloun rumem a uloží ho do sádry a do chladu, kde minimálně měsíc zraje. Vytáhnout ho mají v plánu na Silvestra. 

Fotogalerie

A tím barmanské umění Lindy a Kateřiny zdaleka nekončí, na silvestrovskou oslavu nachystají jablečný punč podle prvorepublikového receptu, který můžete hostům servírovat studený i teplý. Jima pak potěší koktejlem s názvem Zubní kartáček, který je namíchán ze sladového vína Condurango, bezinkového sirupu, citronové šťávy a ananasové nebo jablečné šťávy.

Souboj kachen

Na Štěpána se v mnoha českých rodinách tradičně peče kachna, Linda s Katkou se rozhodnou vyzkoušet každá vlastní recept a vybrat ten lepší. Kateřinin recept je minimalistický - kachnu naporcuje a peče v troubě, jako přílohu připraví šoulet ze zeleného a žlutého hrachu a krup. 

Výbornou přílohou je k tomuto pokrmu nakládaná okurka, fermentovaná zelenina totiž pomáhá k lepšímu trávení a předchází nadýmání.

Lindin recept, který chutnal Katce i Jimovi o trochu víc, najdete níže a ve videu.

Na Nový rok přichystají Kateřina s Lindou barevnou hrstkovou polévku plnou čočky, různých druhů fazolí, hrachu, cizrny a špaldy. Konzumace obilovin společně s luštěninami totiž snižuje jejich nadýmavost, stejně jako vaření s bylinkami jako dobromysl, saturejka nebo třeba majoránka.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku

Co jíte mezi svátky u vás doma? Pečete na Štěpána kachnu nebo husu? Dáváte si houbového kubu nebo šoulet? A jak si připravujete novoroční čočku? Nebo jste se inspirovali třeba při zahraničních cestách? Pošlete nám recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty i s fotkou nahrávejte do čtvrtka 17. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola soutěže se stala Jenny Lane se svým receptem na Chilli con carne podle poručíka Columba. Blahopřejeme.

Svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím


Porce pro 4 osoby
Doba přípravy 2,5-3 hodiny

Souboj kachen

Kachna

  • 1 kachna
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 5 lžic másla
  • 4 cibule, 1 nakrájená nahrubo a 3 nakrájené na měsíčky
  • 5 jalovčinek (kuliček jalovce)
  • 4 hřebíčky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g sušených švestek, vypeckovaných a nakrájených na kostičky
  • 2 kyselá jablka, zbavená jádřince a nakrájená na kostičky
  • 1 snítka tymiánu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme a osmažíme na polovině másla dozlatova. Přeložíme ji do pekáče, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, jalovčinky, hřebíčky a majoránkou a podlijeme vodou. Pečeme doměkka ve vyhřáté troubě zhruba 2 hodiny, záleží na velikosti kachny. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a krátce osmahneme. Vzniklou jíšku zalijeme trochou vody, promícháme a povaříme.

Rozehřejeme zbylé máslo, přidáme cibule nakrájené na měsíčky, ovoce a snítku tymiánu. Opečeme, zalijeme šťávou a ještě chvíli povaříme. Porce kachny dáme na talíře a podlijeme omáčkou. Podáváme s kedlubnovým zelím.

Kedlubnové zelí

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Porce pro 4 osoby

Doba přípravy 30 minut

  • 4 větší kedlubny
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1 střední brambora
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1-2 lžíce octa

Kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle, podlijeme vodou, osolíme, okmínujeme a dáme vařit. Bramboru nastrouháme najemno a smícháme s moukou, je-li to moc husté, zředíme troškou vody (záleží na vodnatosti brambory).

Kuchařky Herbáře

Oba díly knihy vydané pořadem Herbář koupíte na Knihy.iDNES.cz

Cibulku osmahneme na pánvi na oleji dozlatova. Po 5-10 minutách varu kedluben k nim vmícháme bramborovo-moučnou směs, přidáme cibulku, cukr a ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, osladíme či okyselíme.

Kedlubnové zelí skvěle nahradí obyčejné zelí.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Rebelství vévodkyně Meghan. Co vše dělá proti královským pravidlům

Vévodkyně Meghan (Peacehaven, 3. října 2018)

Přivdala se do královské rodiny, která ji vřele přijala. Mladý pár obdivují miliony lidí a fandí mu i proto, že Meghan...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Domácí rybí prsty s bylinkovým dipem

Rybí prsty miluje většina dětí. Zkuste jim je vyrobit doma ve zdravější formě, než jsou ty kupované.

RECEPT DNE: Hummus z červené řepy s chipsy

Hummus s červenou řepou

Hummus je lahodná pochoutka z cizrny, která tělu dodá mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Navíc je stejně jako...

Najdete na iDNES.cz