Upečte si dietního králíka na kořenové zelenině a získejte kuchařku

  0:52aktualizováno  0:52
Kateřina s Lindou v Herbáři České televize opět připravují chutná jídla, která mají pozitivní vliv i na naše zdraví a psychickou pohodu. Znáte také recept, o který byste se rádi podělili? Pošlete nám ho a vyhrajte kuchařku Herbáře.

Z nadměrné úrody jahod si Katka s Lindou udělají jahodový ocet, a to hned dvěma různými způsoby. Ze slaniny, mrkve, cibule a hlavně tuřínu připraví Kateřina polévku podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. Tuřín nebo také dumlík je silný antioxidant a doporučuje se jako prevence proti rakovině. 

Velmi zdravá je také cizrna, která je základem mnoha vegetariánských jídel. kateřina s Lindou z ní připraví falafel. Po minimálně dvanáctihodinovém máčení a hodinovém vaření cizrnu rozmixují s pistáciemi, česnekem, moukou, olejem a vinným kamenem. Vinný kámen je usušená vinná sedlina, která funguje jako kypřící prášek a neobsahuje fosfáty.

Fotogalerie

Zatímco se bochánky falafelu pečou v troubě, nachystají kuchařky několik dipů, co se k nim budou hodit. Kešu dip se připraví z rozmixovaných kešu oříšků a másla, které se pak naředí řepkovým olejem a citronem. Druhý dresink je z kozího jogurtu a limetek, kozí mléko je lidskému zdraví velmi prospěšné a hodí se i pro lidi, kteří špatně tráví kravskou bílkovinu. Dresinky doplní rajčatová salsa s chilli, česnekem a koriandrem, který falafelu v teplé pitě dodá správný říz. 

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Katka s Lindou nejsou žádné kuchařské asketičky a mají pochopení pro zálibu v nezdravých jídlech, snaží se je ale často trochu vylepšit, aby nebyla pro náš organismus příliš velkou zátěží. Příkladem jsou zeleninové chipsy, které si jednoduše připravíte fritováním jakékoliv zeleniny nastrouhané na tenké plátky. Dochutí se samozřejmě solí, podle chuti i bazalkou a pepřem.

Přítelem hubnoucích by podle Kateřiny s Lindou měl být i černý kořen, kterému se také říkalo španělský hadí mord (existuje jeho česká odrůda s přízviskem libochovický, takže to není v Česku úplný cizinec) a který se hodí i pro diabetiky a revmatiky, chuťově se podobá pastiňáku. Níže najdete recept z černého kořene a králíka, jehož maso je také vhodné při dietě, protože obsahuje málo tuku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbená zdravý recept? Máte vlastní zdravější variantu fastfoodu nebo třeba vepřa-knedla-zela? Nebo dáváte přednost domácím zeleninovým polévkám a salátům všeho druhu? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do 11. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola se stala Dominika Gašparová s receptem na Janssonovo pokušení, které se jí na Vánoce ve Švédsku. Blahopřejeme.

Králík na kořenové zelenině

Porce pro 4 až 6 osob

Doba přípravy 35 minut + pečení 1 hodinu 25 minut

Jako příloha se hodí třeba vařené brambory
  • 1 králík, rozporcovaný na 6 dílů
  • 6 lžic ochucené hladké mouky solí, pepřem a římským kmínem (po ¼ - 1/2 lžičky)
  • 6 tenkých mrkví
  • 4 černé kořeny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice v prášku
  • 2 lžíce medu
  • šalvěj nebo hladkolistá petržel

Troubu předehřejeme na 200°C.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy, povaříme krátce ve vroucí osolené vodě a zhruba po 5 minutách scedíme a vysušíme papírovými utěrkami.

Rozpálíme velkou pánev s 1 lžící olivového oleje a opečeme v ní pomalu, ale důkladně zeleninu. Jak začne zelenina zlátnout, přendáme ji do většího pekáče nebo keramické pečicí nádoby vyložené pečicím papírem. Ochucenou mouku smícháme s hořčičným práškem a porce králíka v této směsi důkladně obalíme a opečeme na olivovém oleji dozlatova.

Králičí dobroty

Další recepty z králíka najdete na Labuznik.cz

Opečené kusy králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, zastříkneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 45 minutách trochu promícháme v pekáči zeleninu. V misce smícháme hořčici s medem a touto marinádou potřeme porce masa pěkně ze všech stran, posypeme nasekanými bylinkami a pečeme ještě dalších 20 až 30 minut, dokud není maso měkké a křehké. Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Premium

Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů

Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Krampol o Belmondovi: Když on točil Zvíře, já hrál traktoristu

Přes třicet let promlouvá na české diváky božský Bébel, jak Jean-Paul Belmondovi v rodné Francii přezdívají, hlasem...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

RECEPT DNE: Bounty řezy

Máte rádi kokos? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na Bounty řezy.

RECEPT DNE: Bleskurychlé špagety carbonara

Na večeře v týdnu není příliš času a tak vám přinášíme tip na bleskurychlé špagety carbonara.

RECEPT DNE: Pomazánka z lososa

Každý den nemusíte chystat teplou večeři. Vyzkoušejte náš recept na skvělou pomazánku z lososa.

SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily
SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily

Pojďte s námi otestovat dětské sirupy od NutriFood a ochraňte tak své děti před náporem nemocí a proměnlivého podzimního počasí. Stačí se přihlásit v komentářích.

Najdete na iDNES.cz