Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 27. listopadu 2021 Xenie

Upečte si dietního králíka na kořenové zelenině a získejte kuchařku

  0:52
Kateřina s Lindou v Herbáři České televize opět připravují chutná jídla, která mají pozitivní vliv i na naše zdraví a psychickou pohodu. Znáte také recept, o který byste se rádi podělili? Pošlete nám ho a vyhrajte kuchařku Herbáře.

Z nadměrné úrody jahod si Katka s Lindou udělají jahodový ocet, a to hned dvěma různými způsoby. Ze slaniny, mrkve, cibule a hlavně tuřínu připraví Kateřina polévku podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. Tuřín nebo také dumlík je silný antioxidant a doporučuje se jako prevence proti rakovině. 

Velmi zdravá je také cizrna, která je základem mnoha vegetariánských jídel. kateřina s Lindou z ní připraví falafel. Po minimálně dvanáctihodinovém máčení a hodinovém vaření cizrnu rozmixují s pistáciemi, česnekem, moukou, olejem a vinným kamenem. Vinný kámen je usušená vinná sedlina, která funguje jako kypřící prášek a neobsahuje fosfáty.

Fotogalerie

Zatímco se bochánky falafelu pečou v troubě, nachystají kuchařky několik dipů, co se k nim budou hodit. Kešu dip se připraví z rozmixovaných kešu oříšků a másla, které se pak naředí řepkovým olejem a citronem. Druhý dresink je z kozího jogurtu a limetek, kozí mléko je lidskému zdraví velmi prospěšné a hodí se i pro lidi, kteří špatně tráví kravskou bílkovinu. Dresinky doplní rajčatová salsa s chilli, česnekem a koriandrem, který falafelu v teplé pitě dodá správný říz. 

Herbář II

Kuchařskou show Lindy Rybové a Kateřiny Winterové uvidíte v neděli v 18:25 na ČT1.

Katka s Lindou nejsou žádné kuchařské asketičky a mají pochopení pro zálibu v nezdravých jídlech, snaží se je ale často trochu vylepšit, aby nebyla pro náš organismus příliš velkou zátěží. Příkladem jsou zeleninové chipsy, které si jednoduše připravíte fritováním jakékoliv zeleniny nastrouhané na tenké plátky. Dochutí se samozřejmě solí, podle chuti i bazalkou a pepřem.

Přítelem hubnoucích by podle Kateřiny s Lindou měl být i černý kořen, kterému se také říkalo španělský hadí mord (existuje jeho česká odrůda s přízviskem libochovický, takže to není v Česku úplný cizinec) a který se hodí i pro diabetiky a revmatiky, chuťově se podobá pastiňáku. Níže najdete recept z černého kořene a králíka, jehož maso je také vhodné při dietě, protože obsahuje málo tuku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte

Jaký je váš oblíbená zdravý recept? Máte vlastní zdravější variantu fastfoodu nebo třeba vepřa-knedla-zela? Nebo dáváte přednost domácím zeleninovým polévkám a salátům všeho druhu? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Herbáře. Své recepty s fotkou nahrávejte do 11. prosince ZDE.

Vítězkou minulého kola se stala Dominika Gašparová s receptem na Janssonovo pokušení, které se jí na Vánoce ve Švédsku. Blahopřejeme.

Králík na kořenové zelenině

Porce pro 4 až 6 osob

Doba přípravy 35 minut + pečení 1 hodinu 25 minut

Jako příloha se hodí třeba vařené brambory
  • 1 králík, rozporcovaný na 6 dílů
  • 6 lžic ochucené hladké mouky solí, pepřem a římským kmínem (po ¼ - 1/2 lžičky)
  • 6 tenkých mrkví
  • 4 černé kořeny
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice v prášku
  • 2 lžíce medu
  • šalvěj nebo hladkolistá petržel

Troubu předehřejeme na 200°C.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kusy, povaříme krátce ve vroucí osolené vodě a zhruba po 5 minutách scedíme a vysušíme papírovými utěrkami.

Rozpálíme velkou pánev s 1 lžící olivového oleje a opečeme v ní pomalu, ale důkladně zeleninu. Jak začne zelenina zlátnout, přendáme ji do většího pekáče nebo keramické pečicí nádoby vyložené pečicím papírem. Ochucenou mouku smícháme s hořčičným práškem a porce králíka v této směsi důkladně obalíme a opečeme na olivovém oleji dozlatova.

Králičí dobroty

Další recepty z králíka najdete na Labuznik.cz

Opečené kusy králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, zastříkneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě. Zhruba po 45 minutách trochu promícháme v pekáči zeleninu. V misce smícháme hořčici s medem a touto marinádou potřeme porce masa pěkně ze všech stran, posypeme nasekanými bylinkami a pečeme ještě dalších 20 až 30 minut, dokud není maso měkké a křehké. Pečeného králíka můžeme servírovat například s bramborovou kaší nebo jen s pečivem.

Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Titul Masterchefa získala za menu v duchu nejoblíbenější pohádky z dětství

Nejenže vařily v rondonech, vařily také před zraky loňských finalistů, rodin a přátel. Z balkonu je podporovali i...

Správnou technikou až k extázi. Prožijte všechny podoby dokonalého orgasmu

Svět erotiky nemá hranice, ty si určuje každý z nás sám. Obecně je ovšem pravdou, že ženy jsou v tomto ohledu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena ztratila práci a nechala se přeoperovat. Dnes vydělává díky tělu

Devětadvacetiletá Grace Taylorová z Velké Británie během pandemie koronaviru přišla o práci. Poté se rozhodla, že svůj...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Dobře udělaný chléb je kulinářský skvost. I sůl může být sexy, říká kuchař Kortus

Premium Jak chudý mladík z východního bloku štěstí v Americe (ne)našel... V roce 1990 se vydal do New Yorku s pár stovkami...

Košťály z brokolice nevyhazujte. Vorel z Masterchefa ukáže výbornou polévku

V online pořadu Do posledního sousta na portálu televize Nova se střídají účastníci minulých ročníků soutěže...

VIDEO: Několik surovin a Pohlreich vykouzlí báječný koláč během pár minut

Suroviny máte buď doma, anebo je snadno seženete v každé samoobsluze po cestě domů z práce. V dalším díle pořadu Šéfem...

Vaření je oheň, a to jsem i já, říká Besky, vítězka Masterchefa Česko 2021

Rozstřel Vítězství v soutěži Masterchef Česko dokáže od základu změnit život, své o tom ví Kristína Nemčková i Roman Staša....

Jakub Vágner se oženil. S rybářkou Claudií si řekli ano na lodi

Populární rybář Jakub Vágner (39) se oženil. V sobotu po poledni si vzal svou německou přítelkyni Claudii, se kterou...

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Vítěz Slavíka Ztracený zpíval o znásilnění. Píseň stáhnu, omluvil se

Vítěz letošního Českého slavíka Marek Ztracený čelí kritice kvůli textu jedné z jeho starších písní. Výkonná ředitelka...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

KOMENTÁŘ: Kterak raper Řezník přistřihl Českému slavíkovi křídla

Slavnostní ceremoniál Českého slavíka nejspíš na nějakou dobu rozvíří debaty o stavu české populární hudby – je-li...