Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

aktualizováno 
Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží v trojobalu, nýbrž pečou v troubě. Vynikne tak jejich chuť i struktura a hlavně – jsou nejen lahodné, ale také mnohem zdravější.

Sýr pečený v troubě | foto: Profimedia.cz

Koláč z listového těsta s balkánským sýrem a špenátem

Ingredience na 4 porce:

Koláč z listového těsta s balkánským sýrem a špenátem
  • 1 balení rozváleného listového těsta
  • 200 g mraženého listového špenátu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g balkánského sýra
  • 2 vejce

Pracovní postup:

  1. Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Ten první dáme na plech nebo větší pekáč (můžeme ho ještě předtím vyložit pečicím papírem, koláč pak půjde lépe vyjmout).
  2. Špenát rozmrazíme a necháme okapat na cedníku. Vymačkáme ho, osolíme, opepříme a promícháme s prolisovaným česnekem. Pak ho rovnoměrně rozložíme na těsto.
  3. Balkánský sýr rozmačkáme vidličkou a promícháme s jedním vejcem. Tuto směs naneseme na špenátovou vrstvu a přiklopíme druhým dílem těsta.
  4. Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 35 minut na 190 °C.

Tip: Špenát a balkánský sýr můžete také dopředu promíchat a nanést na těsto společně. Povrch koláče zkuste před pečením posypat sezamovými a lněnými semínky.

Zapečený květák se sýrem

Ingredience na 4 porce:

Zapečený květák se sýrem
  • 1 květák
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 250 g čedaru
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 3 lžíce strouhanky
  • olej na vymazání

Pracovní postup:

  1. Květák rozebereme na růžičky a dáme vařit do osolené vody asi na 20 minut. Slijeme ho, osušíme a rozložíme do zapékací mísy vymazané olejem.
  2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studeným mlékem a dobře rozšleháme, aby se netvořily hrudky. Osolíme, dochutíme muškátovým oříškem a vmícháme asi dvě třetiny nastrouhaného sýra. Chvíli povaříme, pokud je třeba, naředíme ještě mlékem. Dochutíme čerstvě mletým pepřem.
  3. Pak hotovou směsí přelijeme květák v zapékací misce, posypeme zbylým strouhaným sýrem promíchaným se strouhankou a pečeme v troubě předehřáté na 210 °C dozlatova.

Tip: Podávejte s vařenými nebo pečenými bramborami, ke květáku se také výborně hodí rajčatový salát.

Sýr s cibulí a vínem pečený v troubě

Ingredience na 4 porce:

Sýr pečený v troubě
  • 1 menší cibule
  • 150 g tučnějšího eidamu
  • 150 g goudy
  • 100 g parmazánu
  • 100 g krémového sýra
  • 0,5 dcl bílého vína
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej na vymazání
  • strouhanka na vysypání
  • čerstvé pečivo k podávání

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Eidam, goudu i parmazán nastrouháme nahrubo.
  2. V misce prošleháme krémový sýr s nasekanou cibulí, vínem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Pak vmícháme nastrouhané sýry.
  3. Zapékací mísu nebo čtyři menší zapékací misky vymažeme olejem a vysypeme strouhankou, rovnoměrně naplníme sýrovou směsí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova asi 25 minut.
  4. Podáváme s čerstvým pečivem a vychlazeným bílým vínem.

Tip: Zkuste do směsi přidat dva nadrcené stroužky česneku. Můžete do ní pro změnu vmíchat také nasekanou šunku.

Autor:
  • Nejčtenější

O 10 let mladší: Život se s ní nemazlil, teď je z šedé myšky sexy kráska

Aleš a Libuše jsou manželé ve středním věku, kteří spolu se dvěma dětmi žijí v miniaturním bytě na sídlišti v Liberci....

Premium

Mladí ztrácejí chuť na sex. Závislost na pornu stoupá, říká sexuoložka

Sex je všude kolem nás, děti a dospívající vyrůstají s internetovou pornografií. Rodiče by si neměli myslet, že děti na...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Život Anny byl peklo. Dětem realita splývá s online světem, tvrdí experti

Školáci vyměnili běhání venku za chytré telefony, od kterých se prakticky nedokážou odtrhnout. Rodiče a pedagogy přitom...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Žijeme sice dlouho, ale na úkor kvality života, říká lékař Jan Vojáček

Na většinu chronických potíží lze nahlédnout i jinak než klasickým pohledem. „Za týden jsme nuceni zpracovat tolik...

Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Jablečné lívanečky

V neděli máte více času na přípravu snídaně a tak můžete pro rodinu připravit vynikající jablečné lívanečky.

Martin asi na bílém koni nepřijede, tak si dejte aspoň sněhové dobroty

V pondělí oslaví Martinové svůj svátek, podle předpovědí počasí to ovšem navzdory pranostikám na žádnou chumelenici...

RECEPT DNE: Pečené křepelky s jablky

Zvěřina k podzimu patří. Vyzkoušejte náš recept na pečené křepelky s jablky.

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

Najdete na iDNES.cz