Doporučujeme

Hambáč, nugetky, shake. Vystrojte dětem hostinu a oslavte konec školy

  • 4
Jsou tady vytoužené prázdniny a ať už děti přinesly domů samé jedničky, nebo sem tam nějakou dvojku či trojku, určitě si zaslouží parádní oslavu konce školního roku. A my víme, co jim bude chutnat.
Hamburger s domácími hranolky

Hamburger s domácími hranolky

Ingredience:

  • 750 g mletého hovězího masa
  • 15 g plnotučné hořčice
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • ½ hlávky ledového salátu
  • 3 rajčata
  • 1 červená cibule
  • rostlinný olej na opékání
  • 6 housek na hamburger
  • majonéza nebo kečup na potření

Na hranolky:

  • 1 kg brambor (ideálně typu C)
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl

Pracovní postup:

  1. Ve velké míse smícháme mleté maso s hořčicí, lístky tymiánu, pepřem a solí. Vše dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme šest kuliček, ze kterých mezi potravinářskými fóliemi vytvarujeme tenké placičky. Necháme je až do smažení zakryté.
  2. Ledový salát očistíme a nakrájíme na menší kusy. Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme z každé strany cca 3 minuty. 
  3. Housky rozkrojíme a opečeme nasucho. Na spodní část housek rozetřeme majonézu, rozložíme kousky salátu, plátky rajčat, maso, cibuli a přiklopíme zbylými polovinami housek.
  4. Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé a široké hranolky. Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou a přidáme vinný ocet (díky němu hranolky udrží tvar a nerozpadají se), vaříme cca 8 minut. Scedíme je, vysušíme a necháme zchladnout.
  5. V hrnci rozehřejeme olej a hranolky osmažíme dozlatova. Osolíme je až těsně před podáváním, aby nezvlhly.
Kuřecí nugetky se sezamem

Kuřecí nugetky v arašídovém obalu

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 50 g arašídů
  • strouhanka, mouka a vejce na obalení
  • olej na smažení
  • kečup nebo švestková omáčka k podávání

Pracovní postup:

  1. Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Arašídy rozmixujeme nahrubo a smícháme se strouhankou.
  2. Kousky masa osolíme a obalíme nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi strouhanky a arašídů. Usmažíme je po obou stranách dozlatova v rozpáleném oleji. Položíme je na papírovou utěrku a necháme okapat.
  3. Podáváme s kečupem nebo švestkovou omáčkou.
Jahodový shake

Jahodový shake se zmrzlinou

Ingredience:

  • 500 g jahod
  • 250 ml mléka
  • 250 ml bílého jogurtu
  • 20 g moučkového cukru
  • 4 porce vanilkové zmrzliny

Pracovní postup:

  1. Jahody očistíme, opláchneme a rozmixujeme.
  2. Mléko promícháme s jogurtem a cukrem a vyšleháme.
  3. Vmícháme rozmixované jahody a rozlijeme do sklenic. Do každé sklenice vložíme porci vanilkové zmrzliny. Můžeme ozdobit mátou.
Melounové taštičky

Melounové taštičky

Ingredience:

Na náplň:

  • 1 žlutý meloun
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • 200 g lučiny
  • 1 vejce

Na dokončení:

  • 500 g listového těsta
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup:

  1. Meloun oloupeme, vyjmeme pecky a dužinu nakrájíme na malé kousky. V míse ji smícháme s cukrem, citronovou šťávou a necháme asi 5 minut odstát. Pak rozmixujeme, přelijeme do kastrůlku, přidáme pudinkový prášek a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty, pak sundáme z plotny, necháme vychladnout a vmícháme lučinu s vejcem.
  2. Listové těsto rozválíme na plát silný 3 mm. Rozkrájíme na obdélníky 10 x 15 cm. V jedné polovině nakrojíme do těsta 4 zářezy. Na druhou polovinu těsta dáme asi dvě lžíce náplně. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přeložíme. Konce těsta k sobě dobře spojíme a hřebeny přendáme na plech s pečicím papírem. Povrch potřeme vejcem. 
  3. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut. 
  4. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. Před podáváním pocukrujeme.

  • Vybrali jsme pro Vás