Hamburger s domácími hranolky
Ingredience:
- 750 g mletého hovězího masa
- 15 g plnotučné hořčice
- několik snítek čerstvého tymiánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- ½ hlávky ledového salátu
- 3 rajčata
- 1 červená cibule
- rostlinný olej na opékání
- 6 housek na hamburger
- majonéza nebo kečup na potření
Na hranolky:
- 1 kg brambor (ideálně typu C)
- 3 lžíce bílého vinného octa
- rostlinný olej na smažení
- sůl
Pracovní postup:
- Ve velké míse smícháme mleté maso s hořčicí, lístky tymiánu, pepřem a solí. Vše dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme šest kuliček, ze kterých mezi potravinářskými fóliemi vytvarujeme tenké placičky. Necháme je až do smažení zakryté.
- Ledový salát očistíme a nakrájíme na menší kusy. Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a maso orestujeme z každé strany cca 3 minuty.
- Housky rozkrojíme a opečeme nasucho. Na spodní část housek rozetřeme majonézu, rozložíme kousky salátu, plátky rajčat, maso, cibuli a přiklopíme zbylými polovinami housek.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na stejně dlouhé a široké hranolky. Vložíme je do hrnce, zalijeme studenou vodou a přidáme vinný ocet (díky němu hranolky udrží tvar a nerozpadají se), vaříme cca 8 minut. Scedíme je, vysušíme a necháme zchladnout.
- V hrnci rozehřejeme olej a hranolky osmažíme dozlatova. Osolíme je až těsně před podáváním, aby nezvlhly.
Kuřecí nugetky v arašídovém obalu
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou
- 50 g arašídů
- strouhanka, mouka a vejce na obalení
- olej na smažení
- kečup nebo švestková omáčka k podávání
Pracovní postup:
- Kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Arašídy rozmixujeme nahrubo a smícháme se strouhankou.
- Kousky masa osolíme a obalíme nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve směsi strouhanky a arašídů. Usmažíme je po obou stranách dozlatova v rozpáleném oleji. Položíme je na papírovou utěrku a necháme okapat.
- Podáváme s kečupem nebo švestkovou omáčkou.
Jahodový shake se zmrzlinou
Ingredience:
- 500 g jahod
- 250 ml mléka
- 250 ml bílého jogurtu
- 20 g moučkového cukru
- 4 porce vanilkové zmrzliny
Pracovní postup:
- Jahody očistíme, opláchneme a rozmixujeme.
- Mléko promícháme s jogurtem a cukrem a vyšleháme.
- Vmícháme rozmixované jahody a rozlijeme do sklenic. Do každé sklenice vložíme porci vanilkové zmrzliny. Můžeme ozdobit mátou.
Melounové taštičky
Ingredience:
Na náplň:
- 1 žlutý meloun
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 200 g lučiny
- 1 vejce
Na dokončení:
- 500 g listového těsta
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Pracovní postup:
- Meloun oloupeme, vyjmeme pecky a dužinu nakrájíme na malé kousky. V míse ji smícháme s cukrem, citronovou šťávou a necháme asi 5 minut odstát. Pak rozmixujeme, přelijeme do kastrůlku, přidáme pudinkový prášek a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme asi 2 minuty, pak sundáme z plotny, necháme vychladnout a vmícháme lučinu s vejcem.
- Listové těsto rozválíme na plát silný 3 mm. Rozkrájíme na obdélníky 10 x 15 cm. V jedné polovině nakrojíme do těsta 4 zářezy. Na druhou polovinu těsta dáme asi dvě lžíce náplně. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a přeložíme. Konce těsta k sobě dobře spojíme a hřebeny přendáme na plech s pečicím papírem. Povrch potřeme vejcem.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
- Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce. Před podáváním pocukrujeme.