Anglická slavnostní pečeně
Ingredience na 8 porcí:
- 1kg hovězí roštěnec (nízký)
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce kečupu
- 2 lžíce hořčice
- Snítka tymiánu
- Snítka rozmarýnu
- Čerstvě drcený pepř
- Sůl
- Tatarská omáčka k podávání
Na šťávu:
- 2 lžíce másla
- 1 lžička hladké mouky
- 3 lžíce divokých brusinek
- Sůl, pepř na dochucení
Pracovní postup:
- Roštěnec opláchneme, osušíme, tukové krytí nakrájíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vetřeme hořčici s kečupem a lžící oleje, posypeme bylinami a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet.
- Roštěnec zprudka orestujeme na pánvi se 2 lžícemi oleje ze všech stran (nejprve restujeme stranu s tukovým krytím).
- Vložíme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě (na 190°C) 35 minut. Uvnitř zůstane růžový. Po upečení vyjmeme z trouby, přikryjeme alobalem nebo poklicí a necháme cca 15 na teplém místě (do 50°C odpočinout).
- Krájíme na tenké plátky a podáváme se šťávou (v omáčníku) a tatarskou omáčkou.
- Šťávu připravíme tak, že smícháme 2 lžíce změklého másla s 1 zarovnanou čajovou lžičkou hladké mouky. Výpek z masa zahřejeme na sporáku, přilijeme 1 dcl vody, 3 lžíce divokých brusinek, uvedeme k varu a vmícháme moučné máslo. Pozvolna necháme provařovat cca 5-10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Losos v listovém těstě
Ingredience na 4 porce:
- 500 g filetu z lososa
- 2 rozválená listová těsta (2x300g)
- 1 vejce
- Sůl, pepř
Náplň:
- 1 velká šalotka
- 2 stroužky česneku
- 300 g čerstvého špenátu
- 1 pórek
- Pár kapek citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- Sůl, pepř
K servírování:
- opečené brambory
- tatarská omáčka
Pracovní postup:
- Troubu rozehřejeme na 200°C. Špenát omyjeme a zbavíme písku.
- Na pánvi rozpustíme máslo. Šalotku s česnekem zbavíme slupky, nakrájíme na drobno a necháme na másle zpěnit. Pórek nakrájíme na kolečka a přidáme s omytým špenátem na pánev a necháme ho lehce zavadnout. Osolíme, opepříme a zakápneme lehce citronem. Smícháme s šalotkou a česnekem, dáme bokem a necháme vychladnout.
- Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem, na který rozložíme již rozválené jedno listové těsto.
- Vychladlý špenát vymačkáme a zbavíme přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložíme do středu listového těsta.
- Filet z lososa nožem zarovnáme tak, abychom z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolíme, opepříme a položíme na špenát.
- Vejce rozšleháme v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažeme okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalíme a položíme na lososa. Okraje dobře zarovnáme a přitlačením vidličky spojíme. Přebytečné těsto odkrojíme nožem a zbytek pomažeme zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízneme.
- Lososa v listovém těstě vložíme do trouby a pečeme 30 minut do zezlátnutí. Podáváme s opečenými brambory a tatarskou omáčkou.
Koktejl z pečeného kuřecího masa s jablky a hruškami
Ingredience na 4 porce:
- 2 upečená kuřecí stehna
- 1 jablko
- 1 hruška
- 4 kumquaty (malé citrusové ovoce s výraznou sladkou chutí)
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
- 1 malý baby římský salát
- Sůl
Pracovní postup:
- Maso nakrájíme na nudličky, jablko i hrušku také. Kumquaty na osminky. Maso i jablko smícháme s majonézou a lehce osolíme.
- Na mísu naaranžujeme lístky salátu, na něj navrstvíme salát a ozdobíme osminkami kumquatů, několika noky majonézy, posypeme mandlemi a zlehka opepříme.