Pěstování a sběr
Rebarboru můžete pěstovat na jednom místě až 10 let. Pěstování ze semínka je velmi náročné a mnohdy neúspěšné. Lepší a jistější způsob je množení dělením trsů, nebo zakoupení rostliny s kořenovým balem v zahradnictví či hobby marketu. A to nejlépe už na podzim, aby rostlinka mohla ještě dostatečně zakořenit a na jaře už byla v plném růstu.
Oddenky sázejte 2 až 5 centimetrů hluboko ve vzdálenosti 70 až 100 cm od sebe. Ideálním místem pro rebarboru je polostinné místo, půda by měla být vlhká a propustná.
Upečte si s Pepou Maršálkem tvarohový koláč s rebarborou a zázvorem |
Řapíky sklízejte až z rostlin dvouletých a starších. Nezapomeňte, že se sbírají pouze do poloviny června, do svátého Jana, což je 24. června, po tomto datu už začíná rebarbora kvést a podíl kyseliny šťavelové je v celé rostlině již příliš vysoký.
Jedlé jsou pouze stonky, ty odlamujte, neodstřihávejte, aby nezahnívaly, rostlině to nesvědčí. Listy ihned odstraňte a hoďte na kompost. Rebarboru nikdy nejezte syrovou, neloupanou a nekonzumujte ji více než dvakrát týdně.