Okénko do historie
Rebarbora má původ v Asii, konkrétně v Číně a Tibetu, kde před více než třemi tisíci lety objevili a ocenili její vlastnosti a léčivé účinky. Do Evropy byla přivezena ve 14. století po hedvábné stezce.
Obchodníci ji tehdy směňovali spolu s hedvábím, saténem a perlami. V té době byla dokonce cena této rostliny mnohonásobně vyšší než cena šafránu.
Zázračný uzdravovatel
Rebarbora je bohatá na vápník, hořčík, mangan a vlákninu. Zbavuje střeva jedovatých látek, uklidňuje nervy a zvyšuje činnost svalů, pozitivně působí na kůži, posiluje vlasy a mimo jiné pomáhá při hubnutí.
Kvůli poměrně vysokému obsahu kyseliny šťavelové by si ji ovšem měli odpustit všichni, kteří trpí revmatismem, dnou nebo ledvinovými a močovými kameny. Její konzumace není doporučována ani těhotným a kojícím ženám.
Pěstování a sběr
Rebarboru můžete pěstovat na jednom místě až 10 let. Pěstování ze semínka je velmi náročné a mnohdy neúspěšné. Lepší a jistější způsob je množení dělením trsů, nebo zakoupení rostliny s kořenovým balem v zahradnictví či hobby marketu. A to nejlépe už na podzim, aby rostlinka mohla ještě dostatečně zakořenit a na jaře už byla v plném růstu.
Oddenky sázejte 2 až 5 centimetrů hluboko ve vzdálenosti 70 až 100 cm od sebe. Ideálním místem pro rebarboru je polostinné místo, půda by měla být vlhká a propustná.
Upečte si s Pepou Maršálkem tvarohový koláč s rebarborou a zázvorem |
Řapíky sklízejte až z rostlin dvouletých a starších. Nezapomeňte, že se sbírají pouze do poloviny června, do svátého Jana, což je 24. června, po tomto datu už začíná rebarbora kvést a podíl kyseliny šťavelové je v celé rostlině již příliš vysoký.
Jedlé jsou pouze stonky, ty odlamujte, neodstřihávejte, aby nezahnívaly, rostlině to nesvědčí. Listy ihned odstraňte a hoďte na kompost. Rebarboru nikdy nejezte syrovou, neloupanou a nekonzumujte ji více než dvakrát týdně.
Zpracování rebarbory
Rebarbora nejvíce září v doprovodu drobenky a tvarohu, ale dobrá je i na kynuté buchtě, bublanině, v štrúdlu a všude tam, kde se hodí jablka. Dokonale ladí také s jahodami. Pokud máte větší úrodu, můžete z ní vyrobit i chutnou marmeládu a doplnit tak zásoby na zimu.
Někoho to možná překvapí, ale rebarboru lze přidat i do slaného receptu. Například se skvěle hodí do pečené kachny nebo je výborná přimíchaná ke kuřecím játrům na cibuli.
Oblíbená je nejen u nás, ale i ve světě. Italové například vyrábějí reveňový aperitiv Rabarbaro, který se pije samostatně s ledem nebo se přidává jako přísada do koktejlů. Němci pak vaří džemy nazývané Holštýnská krev a v Americe rádi přidávají rebarboru na pikantní koláče.