Rebarbora milovaná i nenáviděná. Dejte ji do koláče, salátu či nápoje

  0:06aktualizováno  0:06
Někomu je její kyselá chuť protivná, jiný na ni nedá dopustit. Málokdy však najdete strávníka, jemuž by byla rebarbora lhostejná. Tajemství tkví ve správné přípravě a dostatku cukru, pak jsou pokrmy s ní jedna báseň. Jen při nemocech ledvin či močového měchýře je potřeba se její konzumaci vyhnout.
Část 1/4
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Rebarborový koláč se sněhovou čepicí

Ingredience:

  • 125 g másla
  • 100 g krystalového cukru  
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 4 žloutky
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Na bílkový sníh:

  • 4 bílky
  • 200 g krystalového cukru  

Na náplň:

  • 400 g rebarbory
  • asi 100 ml ananasového džusu
  • 250 g jahod
  • asi 40 g krystalového cukru  
  • 30 g solamylu nebo maizeny
  • 250 g smetany ke šlehání

Pracovní postup:

  1. Změklé máslo vyšleháme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně zapracujeme celé vejce a žloutky. Pak vmícháme směs prosáté mouky a prášku do pečiva.
  2. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní polovinu těsta a na povrchu ho uhladíme. V troubě předehřáté na 170 °C pečeme asi 15 minut. Pak na korpus naneseme sníh ze 2 bílků a 100 g cukru a při 150 °C dopékáme dalších 15 minut.
  3. Ze zbylého těsta připravíme stejným způsobem druhý korpus. Oba necháme vychladnout.
  4. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Vsypeme ji do kastrůlku, podlijeme džusem a podusíme do poloměkka. Přidáme očištěné, na kousky pokrájené jahody, cukr a škrob rozmíchaný v troše vody. Vše povaříme ještě asi 3 minuty.
  5. Jeden z korpusů vrátíme do čisté formy. Navrch rozetřeme vlažné ovoce a v chladu ho necháme zatuhnout. Pak na něj naneseme vyšlehanou smetanu a přiložíme druhý korpus.

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Raw, proteiny a prkno. Triky Kate Middletonové pro dokonalou postavu

The Duchess of Cambridge in the Royal Box of Centre Court watching Novak...

Jestli je nějaká královská figura zdrojem obdivu a závisti milionů žen, tak je to ta, kterou si udržuje vévodkyně z...

Mezinárodní den bez kalhotek: odvážné ženy vědí, jak chodit naostro

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Větrat je třeba, velí horké letní počasí. Odvážné modelky, herečky a zpěvačky o tom vědí své, a to i bez ohledu na...

Móda na talíři. Češi utrácejí za superpotraviny, mnohdy zbytečně

Avokádová pomazánka

Jíst avokádo je jedním z aktuálních trendů. A quinoa? To je přeci poklad Inků. Naše talíře se změnily v přehlídku...

Nehrbte se a posilujte břicho. Dvanáct rad proti bolestem svalů a kloubů

cvičení, dieta

Pokud vás bolí záda nebo jiná část těla, vyberte pečlivě sport, který vám bude vyhovovat. Při cvičení nejen zlepšíte...

Týdenní horoskop pro ženy všech znamení od 24. do 30. června

horoskop

Týden začíná a hvězdy vašemu znamení mohou pomoct k tomu, abyste následující dny nejen zvládla, ale také si je užila....

Další z rubriky

RECEPT DNE: Ostružinový ledový čaj

Ostružinový ledový čaj

V parném dni vás příjemně osvěží domácí drink. Vyzkoušejte recept na ostružinový ledový čaj.

RECEPT DNE: Dvoubarevné mražené řezy

Dvoubarevné mražené řezy

Milujte zmrzlinu? Pak si doma můžete vyrobit vynikající mražené řezy. Vyzkoušejte náš jednoduchý recept.

RECEPT DNE: Loďky z brambor, sýra a zeleniny

Batátové lodičky

Rádi experimentujete? Vyzkoušejte místo jednohubek recept na batátové lodičky se sýrem a zeleninou.

Najdete na iDNES.cz