Cukety plněné rýžovou směsí
Ingredience:
- 100 g rýže
- olivový olej
- sůl
- 4 cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g baby rajčátek
- 80 g černých oliv
- mletý černý pepř
- 3 snítky čerstvého oregana
- 100 g fety
- 2 vejce
Pracovní postup:
- Rýži osmahneme na dvou lžících olivového oleje, zalijeme vodou (150 až 200 ml), osolíme a přivedeme k varu. Pak snížíme plamen na minimum, přikryjeme a rýži necháme dusit asi 15 až 18 minut. Měkkou rýži odstavíme a promícháme vidličkou, aby vyšla všechna pára.
- Cukety omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme 2/3 dužiny, aby vznikly lodičky. Osušíme je a po obou stranách opečeme. Přendáme je do zapékací mísy nebo pekáčku.
- Cibuli nakrájíme najemno, osmahneme na oleji, přidáme nasekané vnitřky cuket, nasekaný česnek a krátce orestujeme. Vmícháme vařenou rýži, přepůlená rajčátka a na plátky nakrájené olivy. Ochutíme solí, pepřem a nasekaným oreganem. Nakonec vmícháme polovinu rozdrobené fety a vejce.
- Cukety naplníme rýžovou směsí, posypeme zbylou fetou a zapečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Podáváme s dipem.
Plněné žampiony se sýrem
Ingredience:
- 1 červená cibule
- 12 velkých žampionů
- olivový olej
- 150 g mletého krůtího masa
- 8 snítek tymiánu
- sůl a mletý černý pepř
- 100 g nivy
Pracovní postup:
- Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Z hub odkrojíme nohy a ty nasekáme na malé kousky. Ve větší pánvi rozehřejeme 5 lžic olivového oleje. Cibuli necháme zesklovatět, přidáme maso, tymián otrhaný od stonků a pomalu restujeme. Ochutíme solí, pepřem a odstavíme z tepla.
- Nivu nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Připravenou náplň vkládáme do žampionů, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Vše pečeme při 220 °C asi 10 minut. Podáváme posypané zbylým tymiánem.
Papriky plněné balkánským sýrem a špenátem
Ingredience:
- 2 menší červené cibule
- 100 g baby špenátu
- 150 g balkánského sýra
- mletý černý pepř
- 100 g lučiny
- 600 g červených kapií
- olivový olej
- 60 g sekaných mandlí
Pracovní postup:
- Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Špenát omyjeme a necháme okapat. Balkánský sýr nakrájíme na menší kousky, vložíme jej do mísy a opepříme. Přidáme lučinu, špenát a cibuli. Lehce vše promícháme.
- Papriky omyjeme, osušíme, odkrojíme jim vršky nebo spodní části a opatrně je zbavíme semínek. Poté je naplníme připravenou sýrovou směsí a vložíme do zapékací misky. V případě, že náplň zbude, rozmístíme ji do pekáčku pod papriky.
- Naplněné papriky zakapeme olivovým olejem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C asi na 15 minut. V polovině pečení papriky posypeme nasekanými mandlemi. Upečené papriky podáváme s pečivem.
Lilek s kuskusovým salátem
Ingredience:
- 100 g kuskusu
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- 200 ml vroucí vody
- 50 g sušených meruněk
- 2 jarní cibulky
- 6 snítek máty
- 6 snítek koriandru
- 6 snítek petrželky
- 400 g cizrny z konzervy
- mletý černý pepř
- 2 lžičky harissy
- mletý koriandr
- 2 větší nebo 4 menší (600 až 700 g)
Pracovní postup:
- Kuskus nasypeme do misky, přilijeme lžíci olivového oleje, osolíme a zalijeme 200 ml vroucí vody. Promícháme, překryjeme fólií a necháme asi 10 minut nabobtnat. Sušené meruňky nakrájíme na malé kousky, cibulku na kolečka a bylinky nahrubo.
- Cizrnu slijeme, necháme ji okapat, smícháme ji s kuskusem, bylinkami a jarní cibulkou. Ochutíme solí, pepřem, mletým koriandrem a harissou. Z lilku odkrojíme špičku a vydlabeme ho tak, aby pod slupkou zůstalo alespoň půl centimetru dužiny.
- Vydlabané lilky naplníme připravenou směsí, vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a vložíme přikryté poklicí do trouby rozehřáté na 170 °C asi na 30 minut. Podáváme s jogurtovým dipem.