Doporučujeme

Naplnit a zapéct. Nadívané cukety, lilek, papriky i houby chutnají světově

  • 0
Ať už se rozhodnete pro italskou cestu prezentovanou rajčátky, olivami a oreganem, balkánský šarm symbolizovaný slaným sýrem s červenou cibulí nebo se vydáte na africký kontinent zvábeni vůní harissy a koriandru, budete si libovat. Večeře se skoro sama upeče v troubě a vy sklidíte potlesk strávníků.
Cukety plněné rýžovou směsí

Cukety plněné rýžovou směsí

Ingredience:

  • 100 g rýže
  • olivový olej
  • sůl
  • 4 cukety
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g baby rajčátek
  • 80 g černých oliv
  • mletý černý pepř
  • 3 snítky čerstvého oregana
  • 100 g fety
  • 2 vejce

Pracovní postup:

  1. Rýži osmahneme na dvou lžících olivového oleje, zalijeme vodou (150 až 200 ml), osolíme a přivedeme k varu. Pak snížíme plamen na minimum, přikryjeme a rýži necháme dusit asi 15 až 18 minut. Měkkou rýži odstavíme a promícháme vidličkou, aby vyšla všechna pára.
  2. Cukety omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme 2/3 dužiny, aby vznikly lodičky. Osušíme je a po obou stranách opečeme. Přendáme je do zapékací mísy nebo pekáčku.
  3. Cibuli nakrájíme najemno, osmahneme na oleji, přidáme nasekané vnitřky cuket, nasekaný česnek a krátce orestujeme. Vmícháme vařenou rýži, přepůlená rajčátka a na plátky nakrájené olivy. Ochutíme solí, pepřem a nasekaným oreganem. Nakonec vmícháme polovinu rozdrobené fety a vejce.
  4. Cukety naplníme rýžovou směsí, posypeme zbylou fetou a zapečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 20 minut. Podáváme s dipem.
Plněné žampiony se sýrem

Plněné žampiony se sýrem

Ingredience:

  • 1 červená cibule
  • 12 velkých žampionů
  • olivový olej
  • 150 g mletého krůtího masa
  • 8 snítek tymiánu
  • sůl a mletý černý pepř
  • 100 g nivy

Pracovní postup:

  1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Z hub odkrojíme nohy a ty nasekáme na malé kousky. Ve větší pánvi rozehřejeme 5 lžic olivového oleje. Cibuli necháme zesklovatět, přidáme maso, tymián otrhaný od stonků a pomalu restujeme. Ochutíme solí, pepřem a odstavíme z tepla.
  2. Nivu nakrájíme na kostičky a přimícháme k masu. Připravenou náplň vkládáme do žampionů, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Vše pečeme při 220 °C asi 10 minut. Podáváme posypané zbylým tymiánem.
Papriky plněné balkánským sýrem a špenátem

Papriky plněné balkánským sýrem a špenátem

Ingredience:

  • 2 menší červené cibule
  • 100 g baby špenátu
  • 150 g balkánského sýra
  • mletý černý pepř
  • 100 g lučiny
  • 600 g červených kapií
  • olivový olej
  • 60 g sekaných mandlí

Pracovní postup:

  1. Cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Špenát omyjeme a necháme okapat. Balkánský sýr nakrájíme na menší kousky, vložíme jej do mísy a opepříme. Přidáme lučinu, špenát a cibuli. Lehce vše promícháme.
  2. Papriky omyjeme, osušíme, odkrojíme jim vršky nebo spodní části a opatrně je zbavíme semínek. Poté je naplníme připravenou sýrovou směsí a vložíme do zapékací misky. V případě, že náplň zbude, rozmístíme ji do pekáčku pod papriky.
  3. Naplněné papriky zakapeme olivovým olejem a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C asi na 15 minut. V polovině pečení papriky posypeme nasekanými mandlemi. Upečené papriky podáváme s pečivem.
Lilek s kuskusovým salátem

Lilek s kuskusovým salátem

Ingredience:

  • 100 g kuskusu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 200 ml vroucí vody
  • 50 g sušených meruněk
  • 2 jarní cibulky
  • 6 snítek máty
  • 6 snítek koriandru
  • 6 snítek petrželky
  • 400 g cizrny z konzervy
  • mletý černý pepř
  • 2 lžičky harissy
  • mletý koriandr
  • 2 větší nebo 4 menší (600 až 700 g)

Pracovní postup:

  1. Kuskus nasypeme do misky, přilijeme lžíci olivového oleje, osolíme a zalijeme 200 ml vroucí vody. Promícháme, překryjeme fólií a necháme asi 10 minut nabobtnat. Sušené meruňky nakrájíme na malé kousky, cibulku na kolečka a bylinky nahrubo.
  2. Cizrnu slijeme, necháme ji okapat, smícháme ji s kuskusem, bylinkami a jarní cibulkou. Ochutíme solí, pepřem, mletým koriandrem a harissou. Z lilku odkrojíme špičku a vydlabeme ho tak, aby pod slupkou zůstalo alespoň půl centimetru dužiny.
  3. Vydlabané lilky naplníme připravenou směsí, vložíme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a vložíme přikryté poklicí do trouby rozehřáté na 170 °C asi na 30 minut. Podáváme s jogurtovým dipem.

  • Vybrali jsme pro Vás