- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
pizzu jsem prvne ochutnal jako mlady kluk v Italii, prvnim vyjezdu na Zapad v 1968.
Benatky, hostel plny batuzkarske mladeze ze vsech koutu sveta.
3 cesti kluci tam prijeli o par dni prede mnou me vzali do nadrazni restaurace St. Lucia, kde byla ta nejlevnejsi, nejjednodussi, ale pritom vyborna Pizza Napoletana na velmi tenkem teste. Na ni jsme si pochutnavali kazdy den.
Nasledne jsem se s pizzou setkal v 1971 v Australii, kde jsem se rozhodl zustat po navsteve u pribuznych a zamitnuti cs. uradu povolit prodlouzeni zahranicniho pobytu za ucelem studia.
Nasel jsem si praci a byt, pronajem deleny s Kanadanem a 2 Australany. Kdyz italska rodina otevrela v nasi ctvrti prvni pizzerii, byla tehdy v Australii jeste raritou. Kanadan znal pizzu z domova a byl z toho znacne nadseny "pizza-pie! pizza-pie!" (kolac pizza) prohlasoval kudy chodil. Kolac tomu rikali u nich v Kanade a v USA.
Zdejsi pizza je ale jina nez jeji evropska verze. Italsti imigranti, kteri ji sem privezli a postupne zahltili mesta cetnymi a velmi popularnimi pizzeriemi, zareagovali na chute Australanu a pristehovalych Evropanu pozadujicich silnou, STEDROU vrstvu toho, co se dava mezi podklad z rajcatove passaty a strouhany syr na povrchu.
Kvalita zdejsich pizzerii se posuzuje nejen podle chuti a struktury jejich testoveho zakladu a kvality toho, co je na povrchu, ale take jeho kvantity. Druhu pizzy je tady nesmirne mnozstvi na vyber, kazda popularni pizzerie nabizi 15-20 druhu kombinaci.
Snad nejpopularnejsi jsou "The Lot" = vysoka vrstva vsech ingredienci, ktere ma pizzerie na menu, Marinara = morske plody a Garlic & cheese = passata, cesnekova pomazanka a silna vrstva syra obsahujici mozzarellu, pripadne s malymi krevetami zvanymi shrimps.
"Ham & pineapple" =sunka a ananas na rajcatove passate a syr navrch jsou take popularni, ackoliv kontroverzni.
"Patri ananas v jakekoliv kombinaci na pizzu?"
Nevím jak chutná pizza v Itálii, to co prodávají tady je obyčejný plnič žaludků, více měně bez chuti.
Kromě rajčatového a smetanového základu jsem jedl s cuketovým (dle mého názoru velmi dobré) a "americký" kukuřičný (který moc doporučit nemohu).
k tej otázke z ankety ...
na pravú taliansku pizzu ananás nepatrí, ale ...
povedzme si, čo je to pravá talianska pizza :) ... údajne je to asi len 5 druhov a všetko ostatné sú už len medzinárodné mutácie
a keď tu autor článku s kľudom označí "pizzu" pečenú na plechu za pizzu, tak nechápem, aké môže mať pochybnosti o tom, či na pizzu ananás patrí alebo nie :)
takže odpoveď je, že na pizzu v dnešnom veľmi širokom ponímaní samozrejme patrí aj ananás :)
jsem z demograficke skupiny, ktera na tuto otazku odpovida: NIKDY!
A to presto, ze ziji v zemi, kde grillovane sunkove steaky s ananasem navrch (Ham steak with pineapple) jsou jidlem znamym a servirovanym desitky let a ktere jsem ochotne jedl v ruznych verzich.
Pizza je ale neco jineho. Problemem s pizzou neni samotna kombinace sunky a ananasu, ale ta rajcatova passata pod tim a syr na povrchu, pripadne dalsi ingredience navic. Co je moc, to je proste moc.
Nejen v Americe se peče silnější pizza. Byl jsem v Itálii v Anconě a tam zcela běžně pečou pizzu na plechu jako buchtu a dokonce je každý kout toho plechu jiný druh pizzy. A potom jí prodávají ne na kusy, ale na váhu.
ananas, ani žádné jiné ovoce na pizzu nepatří. Když se ale hodí mozzarella, stracciatella, fior di latte, tak nechápu ten Pohlreichův odpor k tomu, že se na celé Moravě dávají na pizzu tvargle. Je to dělo.
ovoce na pizzu klidně, ale jen v případě, že ji děláte nasladko
Zrovna vcera jsem pekl Vzdal jsem peceni v troube na kameni, kde dosahnu asi jen 250 stupnu, to je hrozne malo, trva to dlouho a je vysusena. Takze pecu pod grilem na max na poradne rozpalenem plechu, kdyz je testo tenke tak se krasne propece kurka do krupava a uvnitr zustava testo vlacne. Stale to ale na specielni pece nad s 350-400 stupni nema.