Doporučujeme

Nejedete letos k moři? Tak si dejte musaku, paellu či špagety doma

  • 0
Možná, že jste museli vzhledem k epidemiologické situaci změnit plány na letní dovolenou a prázdniny strávíte namísto u moře na pláži českého rybníku či u bazénu na zahradě. Přesto se ale nemusíte připravit o své oblíbené pochoutky, které máte spojené s cestováním do Středomoří.
Musaka

Musaka

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej na restování
  • 750 g mletého hovězího masa
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžička mleté skořice
  • 300 g sterilovaných rajčat
  • sůl a mletý černý pepř
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 2 lilky
  • 35 g másla
  • 35 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky černého pepře
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané kůry z bio citronu
  • 2 vejce
  • 100 g jemně nastrouhaného tvrdého sýra
  • 500 g vařených brambor ve slupce

Pracovní postup:

  1. Cibuli a stroužek česneku oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, přidáme česnek a po 1 minutě mleté maso, které opečeme dozlatova. Obsah hrnce zalijeme vínem, přisypeme skořici a vmícháme sterilovaná rajčata. Vše přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 30 minut. Masovou směs osolíme, opepříme a přidáme petržel.
  2. Lilky omyjeme, nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme vypotit. Osušíme je kuchyňskou papírovou utěrkou a v pánvi na rozehřátém oleji opečeme z obou stran. Přendáme je na kuchyňské papírové utěrky a necháme odsát přebytečný tuk.
  3. Na bešamelovou omáčku na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání osmažíme. Jíšku zalijeme mlékem a rozmícháme dohladka. Přidáme bobkové listy, kuličky pepře, citronovou kůru a vaříme 10-15 minut. Omáčku odstavíme, vyndáme koření a podle chuti osolíme. Do chladnoucího bešamelu vmícháme vejce a sýr.
  4. Na dno zapékací mísy rozložíme polovinu lilků, osolíme je a zakryjeme třetinou masové směsi. Přidáme na kolečka nakrájené oloupané brambory, osolíme je a opět navrstvíme masovou směs. Rozložíme zbylé lilky, masovou směs a jako poslední vrstvu přes sebe vyskládáme kolečka brambor. Přelijeme je sýrovým bešamelem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 až 40 minut.
Paella

Paella

Ingredience:

  • 300 g slávek
  • 350 g mražených tygřích krevet
  • 200 g filetu z bílé ryby (např. treska)
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 žlutá paprika
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1000 ml zeleninového nebo rybího vývaru
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1 sáček koření na paellu (kurkuma, sladká paprika, bílý pepř)
  • 350 g kulatozrnné rýže
  • 150 g baby hrášku
  • 1/2 svazku velkolisté petržele

Pracovní postup:

  1. Slávky důkladně odrhneme kartáčkem a propláchneme studenou vodou. Krevety propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat. Rybu omyjeme, nakrájíme na menší kusy, osolíme a opepříme. Papriku zbavíme semeníku a nakrájíme na nudličky.
  2. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm nakrájenou papriku a jeden stroužek česneku. Pak papriku i česnek přendáme do vývaru a ten zahřejeme.
  3. V pánvi, ve které jsme opékali papriku a česnek, krátce orestujeme krevety a kousky ryby a dáme je stranou. Do výpeku přidáme protlak a rajčatové pyré, rozdrcené dva stroužky česneku a koření. Vše krátce orestujeme.
  4. Do pánve přilijeme 3/4 vývaru, přivedeme k varu a vsypeme rýži. Vaříme na prudkém ohni 10 minut. Přilijeme zbytek vývaru, znovu přivedeme k varu a přidáme hrášek a slávky. Těsně před dokončením dochutíme solí a pepřem. Nakonec do paelly přidáme rybu a krevety a posypeme ji nasekanou petrželí.
Plněná pljeskavica

Plněná pljeskavica

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 150 g balkánského sýra
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 300 g mletého jehněčího masa
  • 300 g mletého hovězího masa
  • sůl a mletý černý pepř
  • 50 g ajvaru
  • slunečnicový olej na restování

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Balkánský sýr rozkrájíme na 12 silnějších plátků. Všechny druhy masa dáme do mísy a ochutíme solí, pepřem a ajvarem. Přidáme cibuli a dobře propracujeme, až vznikne kompaktní hmota.
  2. Masovou směs rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme tenké placičky. Na jejich středy položíme kousky sýra. Okraje masové směsi přes ně přehneme a vytvarujeme karbanátky. V pánvi na rozehřátém oleji je opékáme z každé strany asi 2 minuty.
  3. Pljeskavicu přendáme na plech s pečicím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Dopékáme dalších cca 10 minut. Podáváme s pečenými brambory, zeleninovou přílohou a ajvarem.
Kremonské špagety

Kremonské špagety

Ingredience:

  • 400 g špaget
  • sůl
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky mleté kávy
  • mletý černý pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 200 g italského salámu (nebo uzeného masa)
  • 150 g parmazánu
  • petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Do hrnce s vroucí osolenou vodou vložíme špagety a uvaříme je podle návodu na obalu tak, aby na skus zůstaly pevné. Uvařené přecedíme, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a necháme okapat.
  2. Mezitím si připravíme omáčku. Do mísy dáme rajský protlak, sladkou papriku, worcestrovou omáčku, žloutek, mletou kávu, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
  3. Na pánvi s rozehřátým olejem opečeme plátky salámu nakrájené na menší kousky (nebo na kostičky nakrájené uzené maso). Přilijeme omáčku a prohřejeme ji. Nakonec do pánve s omáčkou vmícháme špagety. Při servírování je posypeme hoblinkami nastrouhaného sýra a ozdobíme snítkou petržele.

  • Vybrali jsme pro Vás