Těším se, až budu servírovat na talíř, ne do krabičky, říká Ondřej Slanina

  0:35
Šéfkuchař Ondřej Slanina má rád výzvy a baví ho je překonávat. Možná i proto po roce koronakrize stále překypuje energií. „Je potřeba se tomu nepoddávat a nebrat to vše jen tragicky,“ prozrazuje svůj recept usměvavý muž známý nejen z televize, který nedávno vnesl čerstvý vítr i do nemocniční kuchyně.
Ondřej Slanina

Ondřej Slanina | foto: Barbora Mráčková

Co je podle vás při vaření nejdůležitější? Vzdělání, praxe, talent, zkušenosti...
Myslím, že je to kombinace všeho. Ani bez jednoho z nikoho opravdu dobrý kuchař nebude. Navíc je potřeba píle a láska k řemeslu.

A co je nejdůležitější pro restauraci?
Pro restauraci jsou ještě důležité manažerské schopnosti a umět počítat. Kuchařů, kteří umějí „jenom“ vařit, je poměrně hodně, ale těch, co ještě umí řídit týmy lidí a neprodělat kalhoty, je poskromnu.

Jste otec dvou synů. Myslíte si, že české děti jedí zdravě a dobře?
S dětmi je to složité. Musíte jim nutit vše ochutnávat mnohokrát, aby pak jídlo jedli. Děti jsou chuťově velmi konzervativní a jejich přesvědčování vyžaduje opravdu vůli a trpělivost.

Zaměřujete se na fine dining, catering, učíte druhé vařit. A teď jste navíc připravil nový jídelníček pro nemocnici v Hořovicích. Jak k tomu došlo?
Znám se dlouhá léta s generálním ředitelem celé skupiny panem Milanem Rufrem a ten mě oslovil, že je vůle pana majitele změnit stravování pro pacienty. Sám osobně zastávám názor, že i jídlo by v nemocnicích mělo pomoct s léčbou. 

Ondřej Slanina

Vystudoval Školu hotelnictví a gastronomie Hotelu International

Prošel několika špičkovými pražskými restauracemi a získal řadu ocenění v gastronomických soutěžích

Od roku 2005 je jedním z moderátorů kuchařské show Kluci v akci v České televizi.

Spoluvlastní a vede restauraci Chateau St. Havel a Ginger a Fred v Praze a cateringovou firmu Fresh Food Catering

Od roku 2012 je vlastníkem a lektorem školy vaření Hungry Town

Společně s komičkou Adélou Elbel vydali kuchařku Adéla ještě nevečeřela.

Pro Nemocnici Hořovice sestavil ve spolupráci s nutričními specialisty nový jídelníček a proškolil místní personál.

Ondřej Slanina

Nevím jak vy, ale já osobně nemám s nemocniční stravou zrovna dobré zkušenosti. Bylo vaší ambicí tuto negativní konotaci změnit?
To máme asi všichni a přesně jak říkáte, byla to výzva a chuť něco změnit. Bylo potřeba připravit moderní vyvážený jídelníček ještě se započítáním nemalého množství diet. Odbourali jsme těžká jídla, těžké přílohy a vytvořili jsme pestrý a vyvážený jídelní lístek plný dobrot, které si pacienti ne vždy připravují doma. A jde to. Pacienty se nám daří překvapovat a myslím, že odcházejí s lepším pocitem, než tomu je kdekoliv jinde. Jídelníček se navíc bude každé tři až čtyři měsíce měnit podle ročního období. Bude to zajímavé a jsem hrozně rád, že se tohle děje.

Proč má nemocniční strava obecně tak špatnou pověst?
V nemocnicích – ale nechci paušalizovat – se nad jídlem moc nepřemýšlí. Neřeší se, že může mít vliv na to, jak dlouho tam pacient bude ležet. Jedna věc je, že se o vás postarají po té lékařské stránce, ale pak tam ležíte na lůžku, nemůžete nic moc dělat a jediný světlý bod dne je to jídlo, na které se každý těší. Tak proč nedávat pacientům to nejlepší? Mají pak dobrou náladu a lépe se cítí. Do těla strava dodá i spoustu pozitivní energie, aby lépe regenerovalo.

Myslíte, že strava může léčit?
To víte, že jo, to já říkám od začátku! Strava je základ. Když budou lidi dobře jíst, budou v nemocnici kratší dobu. Jsem o tom přesvědčený. Často je to jen plýtvání jídlem, které nikdo nechce a ani to tělu nic nedá. Sami víte, že když vám je špatně a dáte si poctivý vývar, jak vám to pomůže. A neméně důležité je, aby to kuchaři vařili s láskou. 

Co se třeba vaří v nemocnici v Hořovicích?

podle Ondřeje Slaniny

  • vývar z pečené kachny se zeleninou 
  • hráškový krém s krutony, zakysaná smetana 
  • dýňový krém s koriandrem 
  • kuřecí stripsy v panko strouhance, bramborová kaše, glazurovaná karotka 
  • kuře na paprice, basmati rýže
  • pomalu pečená vepřová pečeně, zadělávaná zelenina, bylinkové strigoli
  • kachna na kmíně, pyré z červeného zelí, bramborové noky
  • gratinovaná treska, petrželové brambory
  • pomalu pečené hovězí s karamelizovanou dýní s tymiánem, petrželové pyré
  • králičí stehno na hořčici s kořenovou zeleninou, listový špenát, pečené brambůrky
  • jelení ragú s pečenými brambory s rozmarýnem a brusinkami
  • pečená vepřová panenka v petrželce a česnekové pyré z kořenové zeleniny, restovaná čekanka
Nemocniční strava může být i chutná a vzhledná. Takto si ji představuje...

Co jedí Češi nejraději?
To je jednoduché: cokoliv smaženého. Jde ale o to, v čem smažíme, jak to děláme, jak často a jaká k tomu je příloha. To je zásadní. Dále vedou pečená masa – kachna nebo bůček. 

Seriál iDNES.cz Jídlo v nemocnicích

Působíte jako velký pohodář, a to i v této pro gastronomii nelehké době. Jak to děláte?
Jednak je potřeba se tomu nepoddávat a nebrat to vše jen tragicky. Jsou to všechno výzvy a baví mě je překonávat. Mám kolem sebe spoustu skvělých lidí, kteří mně se vším pomáhají. Nabijí mě samozřejmě i má partnerka, děti, rodina a přátelé. Říkám si, že jsme zdraví, máme kde bydlet, co jíst a nic nám nechybí. Máme okénko, a tak přicházíme do kontaktu s našimi hosty a posouvá nás jejich vstřícný přístup a chuť nás podporovat.

Jak vám vlastně v restauraci funguje okénkový prodej?
Okénkový prodej je jen taková příležitost neztrácet kontakt s vařením a s našimi hosty. Není to nic na uživení se, ale baví nás to. Můj tým je úžasný, jsou to milí a pracovití lidé, kteří vědí, proč to děláme.

Prý jste v rámci Chateau St. Havel otevřeli „cyklovnu“. Co to je?
Kolem našeho zámku vede cyklostezka a vždycky jsme chtěli dělat něco i pro cyklisty a kolemjdoucí. Při jarní vlně roku 2020 jsme si řekli, že postavíme stánek pro cyklisty a perfektně se ujal. Nakonec jsme ho přes zimu nechali otevřený a předělali na drive-in pro hosty, kteří přijedou autem a chtějí si domů nebo do práce koupit naše dobroty.

Ondřej Slanina

Jaký je váš kuchařský sen?
Je úplně jednoduchý, aby byli hosté spokojení a vraceli se rádi za našim jídlem.

Na co se nejvíc těšíte, až se náš život vrátí aspoň částečně do původních kolejí?
Těším se na plnou restauraci spokojených hostů. Na servírování pokrmů na talíře a ne do krabičky a samozřejmě, že i já budu moct zase chodit do restaurací na skvělé jídlo a milý servis.

Autor:
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rebarborový dort

Rebarborový dort

Střední

90 min

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Pistáciový chlebíček

Střední

90 min

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Čokoládové květináčky

Lehké

45 min

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Tuile plněné vanilkovou pěnou

Střední

60 min

Křupavá oplatka plněná krémem. To prostě musíte ochutnat.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...