Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

Nejlepší recepty na vánoční cukroví od našich čtenářů

  0:51
Vybrat recepty, které dnes najdete v našem dalším speciálu, nebylo vůbec snadné. Nakonec jsme se shodli na třiceti nejlepších. Snad se některé z nich zabydlí i u vás doma.

Ilustrační snímek

Čtěte také:
Nebojte se experimentů a zkuste upéct cukroví pro mírně pokročilé
Plněné cukroví pro labužníky

Citronové tyčinky (tip redakce)

* 120 g másla * 120 g polohrubé mouky * 1 žloutek * 1 polévková lžíce mléka * citronová šťáva a kůra z půlky citronu

Poleva:
* 1 bílek * 150 g moučkového cukru

1. Zpracujeme těsto z másla, mouky, žloutku, mléka, citronové šťávy a kůry a dáme vychladit. Mezitím umícháme polevu z bílku a moučkového cukru.

2. Z těsta vyválíme plát asi 5 mm silný, zarovnáme rádýlkem, potřeme polevou. Rádýlkem nakrájíme na tyčinky a s pomocí nože nakládáme na plech vyložený pečicím papírem.

3. Pečeme v mírně zahřáté troubě na 110 °C asi 15 až 20 minut. Uložíme v chladu.

Tip
Citronové tyčinky si raději připravte z dvojité dávky, i tak určitě z talíře s cukrovím zmizí jako první.

Recept zaslala Marie Pužejová, Mariánské Lázně

Hrozinkové jing-jang

* 50 g hladké mouky * 120 g moučkového cukru * 70 g hrozinek * 140 g ořechů (mandlí) * 2 žloutky * koření (skořice, hřebíček, nové koření) * čokoládová a citronová poleva na ozdobu

Ořechy umeleme najemno. Hrozinky pomeleme na masovém strojku nebo nadrobno nakrájíme. Přidáme mouku, cukr, žloutky, koření a zpracujeme těsto. Vyválíme ho na 5 mm silný plát a vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při teplotě 150 °C asi 15 minut. Poléváme čokoládovou a citronovou (bílou) polevou.

Recept zaslala Mirka Rošková, Brno

Datlové pusinky

* 280 g moučkového cukru * 50 g nakrájených lískových ořechů * 50 g nakrájených vlašských ořechů * 50 g nakrájených mandlí * 100 g na nudličky nakrájených datlí * 4 bílky * šťáva z 1 citronu

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Poté sníh přendáme do vodní lázně, přidáme cukr a šleháme dohladka. Do vychladlé hmoty vmícháme ořechy, mandle, datle a citronovou šťávu. Vše řádně promícháme a na plech tvoříme pusinky, které pečeme (přesněji sušíme) v předem vyhřáté troubě na 110 °C asi 1 hodinu.

Recept zaslala Vlasta Müllerová, Jemnice

Tvarohovo-jablečné mušličky

* 250 g měkkého tvarohu * 200 g hery * 250 až 300 g polohrubé mouky * špetka soli * moučkový cukr a skořice na obalení

Náplň č.1:
* 300 g strouhaných jablek * hrozinky * strouhané vlašské ořechy

Náplň č. 2:
* 1 měkký tvaroh * 1 žloutek * vanilkový pudink rozpuštěný v trošce mléka * vanilkový cukr a moučkový cukr s vanilkou na obalení

1. Z tvarohu, tuku, mouky a soli připravíme těsto a necháme odstát asi půl hodiny. Těsto by mělo být krásně vláčné. Vyválíme ho válečkem na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka s průměrem cca 6 cm.

2. Připravíme si náplň – z nahrubo nastrouhaných jablek vymačkáme přebytečnou šťávu a promícháme s hrozinkami a na drobno sekanými ořechy. Tvarohovou náplň připravíme tak, že smícháme žloutek s vanilkovým cukrem, tvaroh a pudinkový prášek rozpuštěný v mléce. Vše důkladně umixujeme.

3. Do středu kolečka dáme trochu náplně, přehneme a okraje dobře stlačíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dorůžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí, případně vanilkou a necháme vychladnout.

Recept zaslal Petr Barták, Děčín

Hrozinkové kuličky

* 100 g piškotů * 50 g hrozinek * rum * 50 g vlašských ořechů * 50 g mandlí * 1 polévková lžíce medu * 150 g ztuženého tuku * 50 g strouhaného kokosu * 2 polévkové lžíce kakaa * 50 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr, kokos a mandle na ozdobu

Smícháme rozdrcené piškoty s hrozinkami namočenými v rumu a rozsekanými nadrobno. Oříšky a mandle nakrájíme, přidáme lžíci medu, ztužený tuk, kokos, kakao, moučkový a vanilkový cukr. Vše promícháme a necháme odležet. Lžičkou vykrájíme kousky a vymodelujeme kuličky. Obalujeme v kokosu a zdobíme mandličkou. Necháme uležet v chladu.

Recept zaslala Petra Hřebejková, Písek

Vločkové cukroví

* 200 g hladké mouky * 120 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr * 150 g ovesných vloček * 1/2 prášku do pečiva * 3 polévkové lžíce mléka * 1 celé vejce * 120 g másla * citronová kůra

Vločky nejprve opražíme na másle, necháme zchladnout. Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva, přidáme vločky, máslo, citronovou kůru, a mléko s rozšlehaným vajíčkem. Zpracujeme těsto, vyválíme na 7 až 10 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Klademe na plech a můžeme potřít bílkem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Recept zaslala Kristýna Maulenová, Karlovy Vary

Hrozinkové špičky

* 100 g hrozinek * rum * 100 g mletých lískových ořechů * 100 g mletých mandlí * 100 g másla * 100 g moučkového cukru * 1 balíček vanilkového cukru * kakao na zabarvení * 1 balíček piškotů * marmeláda * čokoládová poleva

Hrozinky namočíme na 24 hodin do rumu. Spaříme mandle, oloupeme a necháme osušit. Pomeleme je společně s ořechy. Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mleté mandle a lískové ořechy, kakao a hrozinky. Když je těsto husté, zředíme ho rumem a necháme trochu ztuhnout v chladu. Z vychladlé hmoty tvarujeme špičky. Na piškot kápneme marmeládu a přilepíme špičku, necháme ztuhnout a nakonec je namáčíme do čokoládové polevy.

Recept zaslala Hana Mazancová, Praha

Fíkové bonbóny

* 1 žloutek * 80 g moučkového cukru * 60 g mletých lískových ořechů * 60 g sekaných fíků * 10-15 loupaných mandlí * čokoládová poleva

V misce umícháme žloutek s cukrem, přidáme mleté lískové ořechy a sekané fíky. Těsto vyválíme na pocukrovaném papíře na 5 mm silnou placku, ze které formičkou vypícháme malé oválky. Na každý přilepíme mandli, jejíž širší konec namočíme do čokoládové polevy a necháme vychladnout.

Recepty zaslala Jana Berková, Nová Role

Žloutkové kuličky

* 4 vařené žloutky * 80 g másla * 240 g moučkového cukru * 2 polévkové lžíce rumu (nebo dle chuti) * 150-200 g strouhaného kokosu * spařené oloupané mandle (nemusí být)

Máslo s cukrem utřeme a přidáme dobře prolisované, na kaši rozmělněné žloutky, vmícháme rum a kokos. Z hmoty vytvarujeme kuličky, doprostřed může přijít mandle, a obalujeme v kokosu. Vkládáme do papírových košíčků a necháme v chladu.

Recept zaslala Iva Borová, Šenov

Skořicové rohlíčky (dia)

* 12 polévkových lžic hladké mouky * 1 polévková lžíce moučkového cukru (nebo sladidla SWEET 2000) * 125 g hery * 1/2 balíčku prášku do pečiva * 5 polévkových lžic strouhaných vlašských ořechů * 50 g moučkového cukru (nebo sladidla Clara) * 1 kávová lžička mleté skořice na posypání

Na válu vypracujeme těsto z mouky, cukru, hery, prášku do pečiva a strouhaných ořechů. Zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladnu. Pak těsto rozválíme na 5 mm silný plát, vykrájíme rohlíčky a pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 180 °C 7 až 10 minut. Upečené horké rohlíčky obalujeme ve směsi cukru (sladidla) a mleté skořice. Uložíme do chladu.

Recept zaslala Hana Slatinská, Třebíč

Autor:
  • Nejčtenější

Sedm otázek pro test paměti. Zjistěte, v jaké kondici je váš mozek

Možná si taky kladete otázky typu: Kam jsem dala klíče? A kam mobil? A jaké mám dneska schůzky? Nic si z toho...

Pár dělí třiadvacet let, lidé ženu zaměňují s partnerovou matkou

Osmačtyřicetiletá Rachel Allenová z Texasu zažívá lásku jako z románu. Žije s o 23 let mladším partnerem a soužití si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejpotetovanější matka čelí urážkám na Instagramu, vášně budí i nahotou

Trojnásobná matka Aleksandra Jasminová pracuje jako tatérka. Sama je považována za nejpotetovanější matku světa a...

Zvětšené prsní žlázy, vypadávající vlasy. Body shaming se mužům přiznává těžko

Premium Zatímco zobrazování ženského těla se mění a v médiích je k vidění rozmanitost všech tvarů a velikostí, standardy pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ke zhubnutí jsem se prožrala, říká Petra, která shodila 20 kilogramů

Na dovolené s firmou se Petra schovávala v rohu bazénu, zatímco její kolegyně působily sebevědomě. I to u ní nakonec...

Můj syn je blázen, říká Redlova matka. Kam až sahají majetky vlivné rodiny

Premium Kdo jsou Redlovi? MF DNES přináší reportáž z místa, odkud pochází klíčová postava korupční kauzy hnutí STAN Michal Redl...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

  • Další z rubriky

Kedlubna je hvězda. Uděláte z ní zelí i řízek. A nacpete se vitaminem C

Kedlubna patří na jaře k nejoblíbenější zelenině. Hodí se k masu, ovšem dobroty z ní vykouzlí také vegetariáni,...

Slavné hospody. Už se tolik nepije, i vodáci spěchají, říkají U Rozvědčíka

Premium On se vlastně málokdo chlubí tím, že byl v rozvědce. Ale Jaroslav Franěk na to byl hrdý a vznikla hospoda U Rozvědčíka,...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Užijte si včas kyselou zeleninu vhodnou na sladký koláč nebo na čatní

Rebarbora neboli reveň. Netradiční zelenina, která se hodí do slaných i sladkých receptů. Užijte si ji, dokud to jde,...

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...