Nejlepší recepty na vánoční cukroví od našich čtenářů

  0:51
Vybrat recepty, které dnes najdete v našem dalším speciálu, nebylo vůbec snadné. Nakonec jsme se shodli na třiceti nejlepších. Snad se některé z nich zabydlí i u vás doma.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Čtěte také:
Nebojte se experimentů a zkuste upéct cukroví pro mírně pokročilé
Plněné cukroví pro labužníky

Citronové tyčinky (tip redakce)

* 120 g másla * 120 g polohrubé mouky * 1 žloutek * 1 polévková lžíce mléka * citronová šťáva a kůra z půlky citronu

Poleva:
* 1 bílek * 150 g moučkového cukru

1. Zpracujeme těsto z másla, mouky, žloutku, mléka, citronové šťávy a kůry a dáme vychladit. Mezitím umícháme polevu z bílku a moučkového cukru.

2. Z těsta vyválíme plát asi 5 mm silný, zarovnáme rádýlkem, potřeme polevou. Rádýlkem nakrájíme na tyčinky a s pomocí nože nakládáme na plech vyložený pečicím papírem.

3. Pečeme v mírně zahřáté troubě na 110 °C asi 15 až 20 minut. Uložíme v chladu.

Tip
Citronové tyčinky si raději připravte z dvojité dávky, i tak určitě z talíře s cukrovím zmizí jako první.

Recept zaslala Marie Pužejová, Mariánské Lázně

Hrozinkové jing-jang

* 50 g hladké mouky * 120 g moučkového cukru * 70 g hrozinek * 140 g ořechů (mandlí) * 2 žloutky * koření (skořice, hřebíček, nové koření) * čokoládová a citronová poleva na ozdobu

Ořechy umeleme najemno. Hrozinky pomeleme na masovém strojku nebo nadrobno nakrájíme. Přidáme mouku, cukr, žloutky, koření a zpracujeme těsto. Vyválíme ho na 5 mm silný plát a vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při teplotě 150 °C asi 15 minut. Poléváme čokoládovou a citronovou (bílou) polevou.

Recept zaslala Mirka Rošková, Brno

Datlové pusinky

* 280 g moučkového cukru * 50 g nakrájených lískových ořechů * 50 g nakrájených vlašských ořechů * 50 g nakrájených mandlí * 100 g na nudličky nakrájených datlí * 4 bílky * šťáva z 1 citronu

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Poté sníh přendáme do vodní lázně, přidáme cukr a šleháme dohladka. Do vychladlé hmoty vmícháme ořechy, mandle, datle a citronovou šťávu. Vše řádně promícháme a na plech tvoříme pusinky, které pečeme (přesněji sušíme) v předem vyhřáté troubě na 110 °C asi 1 hodinu.

Recept zaslala Vlasta Müllerová, Jemnice

Tvarohovo-jablečné mušličky

* 250 g měkkého tvarohu * 200 g hery * 250 až 300 g polohrubé mouky * špetka soli * moučkový cukr a skořice na obalení

Náplň č.1:
* 300 g strouhaných jablek * hrozinky * strouhané vlašské ořechy

Náplň č. 2:
* 1 měkký tvaroh * 1 žloutek * vanilkový pudink rozpuštěný v trošce mléka * vanilkový cukr a moučkový cukr s vanilkou na obalení

1. Z tvarohu, tuku, mouky a soli připravíme těsto a necháme odstát asi půl hodiny. Těsto by mělo být krásně vláčné. Vyválíme ho válečkem na plát silný asi 3 mm a vykrajujeme kolečka s průměrem cca 6 cm.

2. Připravíme si náplň – z nahrubo nastrouhaných jablek vymačkáme přebytečnou šťávu a promícháme s hrozinkami a na drobno sekanými ořechy. Tvarohovou náplň připravíme tak, že smícháme žloutek s vanilkovým cukrem, tvaroh a pudinkový prášek rozpuštěný v mléce. Vše důkladně umixujeme.

3. Do středu kolečka dáme trochu náplně, přehneme a okraje dobře stlačíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dorůžova. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se skořicí, případně vanilkou a necháme vychladnout.

Recept zaslal Petr Barták, Děčín

Hrozinkové kuličky

* 100 g piškotů * 50 g hrozinek * rum * 50 g vlašských ořechů * 50 g mandlí * 1 polévková lžíce medu * 150 g ztuženého tuku * 50 g strouhaného kokosu * 2 polévkové lžíce kakaa * 50 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr, kokos a mandle na ozdobu

Smícháme rozdrcené piškoty s hrozinkami namočenými v rumu a rozsekanými nadrobno. Oříšky a mandle nakrájíme, přidáme lžíci medu, ztužený tuk, kokos, kakao, moučkový a vanilkový cukr. Vše promícháme a necháme odležet. Lžičkou vykrájíme kousky a vymodelujeme kuličky. Obalujeme v kokosu a zdobíme mandličkou. Necháme uležet v chladu.

Recept zaslala Petra Hřebejková, Písek

Vločkové cukroví

* 200 g hladké mouky * 120 g moučkového cukru * 1 vanilkový cukr * 150 g ovesných vloček * 1/2 prášku do pečiva * 3 polévkové lžíce mléka * 1 celé vejce * 120 g másla * citronová kůra

Vločky nejprve opražíme na másle, necháme zchladnout. Smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva, přidáme vločky, máslo, citronovou kůru, a mléko s rozšlehaným vajíčkem. Zpracujeme těsto, vyválíme na 7 až 10 mm silný plát a vykrajujeme kolečka. Klademe na plech a můžeme potřít bílkem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout.

Recept zaslala Kristýna Maulenová, Karlovy Vary

Hrozinkové špičky

* 100 g hrozinek * rum * 100 g mletých lískových ořechů * 100 g mletých mandlí * 100 g másla * 100 g moučkového cukru * 1 balíček vanilkového cukru * kakao na zabarvení * 1 balíček piškotů * marmeláda * čokoládová poleva

Hrozinky namočíme na 24 hodin do rumu. Spaříme mandle, oloupeme a necháme osušit. Pomeleme je společně s ořechy. Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme mleté mandle a lískové ořechy, kakao a hrozinky. Když je těsto husté, zředíme ho rumem a necháme trochu ztuhnout v chladu. Z vychladlé hmoty tvarujeme špičky. Na piškot kápneme marmeládu a přilepíme špičku, necháme ztuhnout a nakonec je namáčíme do čokoládové polevy.

Recept zaslala Hana Mazancová, Praha

Fíkové bonbóny

* 1 žloutek * 80 g moučkového cukru * 60 g mletých lískových ořechů * 60 g sekaných fíků * 10-15 loupaných mandlí * čokoládová poleva

V misce umícháme žloutek s cukrem, přidáme mleté lískové ořechy a sekané fíky. Těsto vyválíme na pocukrovaném papíře na 5 mm silnou placku, ze které formičkou vypícháme malé oválky. Na každý přilepíme mandli, jejíž širší konec namočíme do čokoládové polevy a necháme vychladnout.

Recepty zaslala Jana Berková, Nová Role

Žloutkové kuličky

* 4 vařené žloutky * 80 g másla * 240 g moučkového cukru * 2 polévkové lžíce rumu (nebo dle chuti) * 150-200 g strouhaného kokosu * spařené oloupané mandle (nemusí být)

Máslo s cukrem utřeme a přidáme dobře prolisované, na kaši rozmělněné žloutky, vmícháme rum a kokos. Z hmoty vytvarujeme kuličky, doprostřed může přijít mandle, a obalujeme v kokosu. Vkládáme do papírových košíčků a necháme v chladu.

Recept zaslala Iva Borová, Šenov

Skořicové rohlíčky (dia)

* 12 polévkových lžic hladké mouky * 1 polévková lžíce moučkového cukru (nebo sladidla SWEET 2000) * 125 g hery * 1/2 balíčku prášku do pečiva * 5 polévkových lžic strouhaných vlašských ořechů * 50 g moučkového cukru (nebo sladidla Clara) * 1 kávová lžička mleté skořice na posypání

Na válu vypracujeme těsto z mouky, cukru, hery, prášku do pečiva a strouhaných ořechů. Zabalíme do fólie a necháme asi hodinu v chladnu. Pak těsto rozválíme na 5 mm silný plát, vykrájíme rohlíčky a pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě na 180 °C 7 až 10 minut. Upečené horké rohlíčky obalujeme ve směsi cukru (sladidla) a mleté skořice. Uložíme do chladu.

Recept zaslala Hana Slatinská, Třebíč

Autor:
  • Nejčtenější

Nádobí po babičce i sošky. Ledničky ovládl kýčovitý trend ze sociálních sítí

Dekorované porcelánové mističky či máslenky, ale i miniaturní busty ozdobené mašlemi, organizace jídla v krajkovaných rukavičkách. Tak vypadá nový trend sociálních sítí, který zachvátil kuchyně a...

5. září 2024

Nejen paprika, guláš a lečo. Maďarská kuchyně je koncert pro chuťové buňky

V záplavě všech těch chobotnic, pizz, piadine, pljeskavic, kebabů, čevapi a řeckých salátů, které často dominovaly našim zahraničním letním dovoleným, působí maďarská kuchyně tak trochu jako Popelka....

7. září 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostružinové sušenky

Ostružinové sušenky

Střední

60 min

Zpracujte ovoce ze zahrady do těchto křehkých čokoládových sušenek, které se jen rozplývají na...

Vaflové kornoutky s ovocem

Vaflové kornoutky s ovocem

Střední

30 min

Kornouty nemusíte plnit pouze zmrzlinou. Inspirujte se naším receptem.

Ovocný trifle do skleničky

Ovocný trifle do skleničky

Střední

45 min

Chce to něco dobrého na zub? Připravte rodině vrstvený dezert anglického původu.

Clafoutis s ostružinami

Clafoutis s ostružinami

Střední

50 min

Upečte si francouzský koláč plný čerstvého ovoce.

Po svatbě to bylo nejhorší. K psychickému nátlaku přibylo i fyzické násilí
Po svatbě to bylo nejhorší. K psychickému nátlaku přibylo i fyzické násilí

Je ženou bojovnicí, co se nevzdává. Za svým otcem chodila jako malá do vězení, v patnácti letech odešla z domova, zvládla vystudovat dvě vysoké...

Pavel Novotný zdrtil v kleci Zdeňka Godlu. Herce odváděli zdravotníci

Herec Zdeněk Godla (49) se v sobotu během galavečera Clash of the Stars utkal v kleci se starostou Řeporyjí Pavlem...

Herečka Anna Polívková se na pláži provdala za italského přítele

Herečka Anna Polívková (45) se v sobotu provdala. Svatba se uskutečnila v Itálii, protože manžel české herečky odtamtud...

Pro syna chtěla lepší partii. Těhotnou snachu rozpůlila a pohřbila ve sklepě

Premium Seděl ve služebně Veřejné bezpečnosti a otázky příslušníků mu byly evidentně nepříjemné. „Proč jste nenahlásil zmizení...

Schwarzenegger se v Praze proháněl na kole. Vyfotil se také s „Klukem s kamením“

Legendární herec a bývalý guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger (77) je v Praze. O víkendu si užíval kávu na...

Plivnout při orálním sexu na penis. Obscénnost jižanské slečně změnila život

To, co v anketě vypustila do světa, byla obscénnost. Nic elegantního. Naopak, největší sprosťárna. Jenže ji do kamery...