Připravte si guacamole, empanadas a další mexické recepty podle Labužník.cz. |
Tortilla de harina
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku rostlinného oleje nebo sádla
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/4 hrnku teplé vody nebo mléka
- Promíchejte mouku se solí a kypřícím práškem. Přidejte nejprve olej, pokud používáte sádlo, tak ho prsty zamíchejte do mouky. Přidejte vodu nebo mléko, pokud je těsto moc suché, dejte ho o trochu víc.
- Nechte těsto půl hodiny odpočinout. Vytvořte asi 8 malých lepivých kuliček. Přikryjte je vlhkou utěrkou a nechte ještě chvíli kynout.
- Na pomoučněném válu vytvořte z bochánků kulaté tortilly o tloušťce asi 1/2 centimetru. Nepřekládejte je, aby nebyly příliš tuhé.
- Rozpalte na sucho velkou pánev a tortilly v ní smažte přibližně 30 sekund až minutu z každé strany, měly by se na ní začít objevovat tmavé flíčky.
- Před servírováním ji uchovejte na teplém místě nebo přikryjte nahřátou utěrkou.
Fajitas
- 3 papriky
- 500 g krůtích prsou
- 1 balení Fajita koření (nebo směs koření níže)
- limetka
- červená cibule
- 1 balení tortill nebo 6 kusů vlastních
- olivový olej
- Domácí fajitas koření si můžeme připravit smícháním červené papriky, uzené papriky, sušené bazalky, oregana a pískavice, soli, pepře, kurkumy a kajenského pepře.
- Maso naložíme do marinády z oleje a koření. Omyté papriky a cibuli nakrájíme na proužky.
- Maso i zeleninu položíme na rozpálený gril. Opékáme z obou stran, dokud nebude maso šťavnatě propečené a paprika ogrilovaná.
- Maso pokrájíme na proužky a spolu se zeleninou balíme do nahřátých tortill. Směs můžeme doplnit o zakysanou smetanu, salsu, strouhaný sýr, koriandr, avokádo či další přísady podle chuti.
Náš tip: Fajitas si lze dopřát i ve vepřové či hovězí variantě. Oblíbenou součástí náplně jsou také fazole.
Quesadillas
- 300 g kuřecího masa
- 150 g slaniny
- 1 balení Tacos koření
- 2 rajčata
- červená cibule
- sýr, ideálně čedar
- 1 balení tortill nebo 6 kusů vlastních
- 1 balení Salsa medium
- zakysaná smetana
- koriandr
- Tacos koření si můžete vytvořit doma smícháním sušené chilli papričky, sušeného česneku, sušené cibule, červené papriky, černého pepře, mletého římského kmínu, sušeného oregana a soli.
- Domácí salsu vytvoříte rozmixováním rajčat s cibulí, česnekem a jalapeňo papričkou, přidat můžete i část zelené papriky. Dochutit ji můžete citronovou šťávou, koriandrem, solí a pepřem.
- Na rozpáleném grilu grilujeme kuřecí maso, slaninu a na kolečka pokrájenou cibuli. Vše poté nakrájíme na kostičky.
- V míse smícháme s kousky rajčat, Tacos kořením, nasekaným koriandrem, strouhaným sýrem a 2 lžícemi salsy.
- Na gril položíme tortillu a z poloviny ji naplníme směsí, abychom ji pak mohli snadno přeložit. Přeložené plněné tortilly grilujeme z obou stran přibližně 3 minuty, dokud tortilla lehce nezhnědne a sýr ve směsi nebude rozpuštěný. Podáváme rozkrojené na dílky se salsou a zakysanou smetanou.
Náš tip: Queso znamená ve španělštině sýr. Použijeme ho proto dostatek, je to hlavní součást quesadilly.
Burritos
- 400 g kuřecího masa
- 1 balení Burritos koření
- 3 rajčata
- cuketa
- 1 balení tortill nebo 6 vlastních
- 1 balení Salsa medium
- Vlastní koření vytvoříme smícháním papriky, chilli, pískavice a sušeného česneku a cibule a soli. Domácí salsu si vyrobíme podle 2.bodu receptu na quesadillu.
- Maso potřeme trochou oleje a burritos kořením a necháme chvíli odpočinout. Rajčata nakrájíme na kostičky. Cuketu podélně rozkrojíme na dlouhé a pevné plátky, které můžeme lehce osolit a opepřit.
- Maso propečeme na grilu z obou stran do šťavnatá. Cuketu grilujeme krátce z obou stran. Směs masa a rajčat plníme do nahřátých tortill s trochou salsy a servírujeme s grilovanou cuketou.
Nás tip: Kupované tortilly nejlépe připravíme tak, že je lehce navlhčíme vodou a krátce prohřejeme v mikrovlnce, troubě či na grilu. Tortilla pak bude teplá, vláčná a nebude se lámat.
Enchiladas
- 400 g kuřecího masa
- 1 balení Enchiladas koření
- 1 balení Taco sauce
- 1 balení tortill
- strouhaný sýr
- zakysaná smetana
- Na přípravu Enchiladas koření smícháme chili, papriku, kukuřičný škrob, sůl, cukr, drcený římský kmín, česnekový prášek, oregáno a drcený koriandr.
- Maso naložíme hodinu předem do směsi koření enchiladas, oleje a dvou lžiček taco omáčky.
- Plátky klademe na rozehřátý gril a důkladně propečeme z obou stran. Propečené plátky nakrájíme na kousky. Do středu každé nahřáté tortilly vložíme masovou směs a stočíme ve stylu palačinky. Plněné tortilly opečeme na grilu do křupava. Při podávání polijeme taco omáčkou a zakysanou smetanou a posypeme strouhaným sýrem.
Náš tip: Další populární náplní enchiladas je špenátová směs či mleté maso. Sýr mohou jeho milovníci použít i k plnění tortilly.
Špízy
- 400 g vepřového masa
- papriky
- kukuřičné klasy
- salát
- 1 balení Tacos koření
- 1 balení tortill
- olivový olej
- sůl
- 1 balení Salsa medium
- špejle či špízové jehly
- Tacos koření i salsu si můžeme připravit podle prvního a druhého bodu receptu na quesadillu.
- Maso pokrájíme na kousky, naložíme přes noc ve směsi Tacos koření s trochou oleje. Špejle ponoříme do vody.
- Na špízy napichujeme střídavě kousky masa, papriky a nasolené kukuřice. Na rozehřátém grilu špízy otáčíme, dokud nebudou pravidelně propečené. Špízy servírujeme s nahřátými tortillami, salátem a salsou.
Vyzkoušejte Pohlreichův recept na mexickou tortillu s hovězím a grilovanou zeleninou:
28. května 2012 |