Máte rádi vše bio? Vyzkoušejte recepty s biovínem

  15:04
Pokud máte rádi vše s označením bio, nezapomínejte ani na biovína. Jejich chutě a vůně, zcela bez umělého dochucování, ocení nejen znalci, ale i běžní konzumenti. A co takhle když se spojí biopotraviny s biovínem? Inspirujte se recepty.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

O biovína se poslední dobou zajímá stále více zákazníků. A nejde jim jen o podporu ekologického zemědělství, ale hlavně o originální chuť.

"Zjednodušeně se dá říci, že biovíno se vyrábí z hroznů získávaných z vinné révy, která je pěstována podle pravidel ekologického zemědělství," prozrazuje vinař Petr Cibulka z Lednice, který je majitelem tamního My hotelu, kde kromě těch nejlepších lokálních biovín nabízí i své vlastní Grand Moravia.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí, to znamená bez použití šlechtěných kvasinek, enzymů, syntetických přípravků či stabilizačních látek. Výsledkem je tak ryze přírodní víno bez umělých barviv a aromat.

"Samozřejmě ani vinice nesmí být hnojena průmyslovými hnojivy. Můžeme ošetřovat pouze povolenými přípravky proti houbám a plísním," vysvětluje Petr Cibulka.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.

V Evropě patří mezi země s největšími ekologickými vinicemi Itálie, Francie, Španělsko, Řecko a Německo. V Čechách se s biovínem začalo poměrně nedávno, mnohé vinohrady ale postupně přecházejí na ekologické hospodaření, pěstování čisté vinné révy postupně stoupá a čeští spotřebitelé stále více přicházejí biovínům na chuť.

Biovíno je možné získat nejčastěji ve vybraných vinotékách, ve specializovaných prodejnách biopotravin či v soukromých vinných sklepech. Nabídka biovín se ale pomalu rozšiřuje i na vinný lístek do některých restaurací.

"Kdo chce vyhovět náročným požadavkům zákazníků, měl by mít v sortimentu samozřejmě biovína. Odkrývají pravou chuť vína, ve které nejen zkušený vinař nalezne širokou škálu chutí a vůní," dodává Cibulka.

Biovína od českých certifikovaných vinařů jsou prezentována především odrůdami Pálava, Cabernet Moravia, Malverina, Laurot, Naturvin, André, Ryzlink rýnský, Hibernal a Muškát moravský.

BIORECEPTY

Candát na víně

Candát na víně

* 1 candát
* sůl
* citronová šťáva
* hladká mouka
* máslo
* 2 dl vína

Porce candáta pokapeme citronem a necháme chvíli odležet. Osolíme je, obalíme v hladké mouce a po obou stranách rychle opečeme na másle. Pak podlijeme vínem, přiklopíme pokličku a podusíme. Poté pokličku odklopíme, rybu vyndáme, šťávu zredukujeme, aby vznikla hutná šťáva, kterou porce candáta na talíři přelijeme.

Vejce pošírovaná v bílém víně

Vejce pošírovaná v bílém víně

* 8 vajec
* 1 cibule
* 1 fenykl
* 50 g másla
* 1 l bílého vína
* 3 stroužky česneku
* zelená petrželka
* bobkový list
* tymián
* pepř
* sůl
* 8 krajíčků bagety

Cibuli, fenykl a česnek jemně posekáme a orestujeme na másle. Pak zalijeme vínem, okořeníme a asi 5 minut povaříme. Vejce po jednom opatrně rozbijeme do hrnku a jemně přelijeme do vroucí vinné omáčky. Asi po dvou minutách lžící vejce opatrně vybereme a tekutinu varem zredukujeme. Vejce dáme na krajíčky veky, které jsme opekli na másle a přelijeme horkým zredukovaným vínem. Nakonec posypeme zelenou petrželkou a můžeme pokapat olivovým olejem.

Vejce pošírovaná v červeném víně

Vejce pošírovaná v červeném víně

* 3 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 2 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 1 l červeného vína
* 1 svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list)
* sůl
* pepř
* 8 krajíčků bagety
* 8 vajec

V kastrole vyškvaříme nakrájenou přidáme slaninu, cibuli, na plátky nakrájenou šalotku, rozmačkané 2 stroužky česneku a necháme lehce zhnědnout. Přilijeme litr červeného vína a přidáme svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list). Přidáme lžíci octa a po jednom vkládáme do vroucí tekutiny rozklepnutá vejce, které necháme asi 2 minuty blanšírovat. Poté vejce vyjmeme a omáčku zredukujeme asi na polovinu. Krajíčky bagety pomažeme máslem a dáme na chvíli pod gril opéct. Na každý krajíček bagety dáme vejce a nakonec přelijeme omáčkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...