Buchtičky s vinným šodó a další variace na buchty a dezerty

  0:54aktualizováno  0:54
Buchty jsou skvělý dezert, ale mohou být i občasným hlavním chodem. A to nejen proslulé buchtičky s krémem.

Dukátové buchtičky | foto: Stockfood.cz

Sladké rohlíčky s ořechovou náplníSladké rohlíčky s ořechovou náplní

Příprava: 45 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 15-20 minut pečení

Na asi 30 rohlíčků

* 500 g hladké mouky
* 2 žloutky + 3 vejce
* 200 g másla
* 80 g cukru moučka
* 30 g droždí
* 300 ml vlažného mléka

Na náplň:
*
150 g vlašských ořechů
* 6-10 lžic smetany 12%
* 50 g piškotů
* 40 g medu
* 1 sáček vanilkového cukru
* cukr krupice, dle chuti

1. Droždí utřeme s lžičkou cukru a trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a 2 vejce a vyšleháme do pěny.

2. Přisypeme mouku, špetku soli,přilijeme vykynutý kvásek a zbytek mléka a vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme a necháme nakynout na dvojnásobek.

3. Na náplň promícháme mleté ořechy, smetanu, mleté piškoty, med, vanilkový cukr a podle chuti přisladíme cukrem.

4. Těsto vyválíme na pláty o síle asi 1-1,5 cm a rozkrájíme na čtverce. Ty naplníme náplní, zatočíme směrem od rohu k rohu a vytvarujeme rohlíčky.

5. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Poté rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut.

Domácí koblihy s marmeládouDomácí koblihy s marmeládou

Příprava: 1-1,5 hodiny + asi 30 minut smažení

Na cca 25-30 kusů

* 600 g hladké mouky
* 1 kostka čerstvého droždí
* 6 žloutků
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 80 g másla
* 2 lžíce rumu
* kůra z 1/2 citronu, bio
* šťáva z 1 citronu
* 250-300 ml vlažného mléka
* olej či sádlo na smažení
* asi 10 lžic meruňkové či jiné zavařeniny
* cukr na poprášení

1. V hrnku rozdrobíme droždí se lžící cukru, přidáme trochu vlažného mléka, 2 lžíce mouky a promícháme na řídké těstíčko. Necháme vykynout.

2. V míse utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a 1/2 lžičkou soli do pěny. Přidáme rum, citronovou kůru a šťávu, mléko, kvásek, mouku a zaděláme nelepivé těsto, necháme vykynout na dvojnásobek.

3. Rozdělíme ho na dva díly a na pomoučeném vále vyválíme asi 1 cm silné pláty. Na jeden plát těsta formičkou naznačíme koblihy. Do středu kolečka dáme lžičku zavařeniny, vše překryjeme druhou polovinou těsta a vykrajovátkem vypichujeme koblihy. Klademe je na pomoučený vál, poté je přikryjeme teplým ubrouskem a necháme vykynout.

4. V kastrole rozpálíme vyšší vrstvu tuku a vkládáme do něj koblihy spodní stranou nahoru. Na chvilku je přikryjeme poklicí, a jakmile jsou zespodu zlatohnědé, otočíme je a dosmažíme bez poklice. Podáváme poprášené cukrem.

Tip
Koblihy by měly při smažení volně plavat, protože ještě nakynou. Usmažené koblihy klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.

Vázané koláče s tvarohem a borůvkamiVázané koláče s tvarohem a borůvkami

Příprava: 45 minut + 75-90 minut kynutí + 20 minut pečení

Pro 4 osoby (asi 20 kusů)

* 1/2 kostky droždí
* 150-200 ml mléka
* 60 g cukru krupice
* 450 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 žloutek
* 80 g másla
* 1 žloutek na potření
* cukr moučka na posypání

Na náplň:
* 350 g měkkého tvarohu
* 50-70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 celé vejce
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 200-250 ml borůvek

1. Droždí utřeme se lžící cukru a rozmícháme s trochou vlažného mléka, lžící mouky a necháme vykynout.

2. V míse promícháme prosátou mouku se solí, cukrem, přilijeme vykynutý kvásek a žloutek rozmíchaný v části mléka. Přidáme rozpuštěné vlažné máslo, podle potřeby dolijeme mlékem, zaděláme vláčné nelepivé těsto a necháme ho na teplém místě vykynout.

3. Tvaroh na náplň promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.

4. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát a rozkrájíme na čtverce o rozměru asi 10 x10 cm. Rohy a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed naneseme lžící tvarohovou náplň. Poklademe ji borůvkami, cípy naproti sobě přeložíme do tvaru šátečku a spojíme.

5. Koláče přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme asi 10 minut kynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20 minut.

Tip
Tvaroh můžete doplnit lesními jahodami, malinami, meruňkou, rybízem či švestkou.

Perníkové dortíčkyRecept pro ONU: Perníkové dortíčky s brusinkami a cukrovou polevou

Autor: Lukáš Pohl, šéfcukrář známé pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Na 10 kusů

* 100 g mandlí
* 200 g cukru moučka
* 100 g hladké mouky
* 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
* 1 vrchovatá polévková lžíce kakaa
* 240 g bílků
* 125 g másla

1. Na mírném ohni si přepustíme máslo, dokud nebude čiré a nebude mít vůni po oříšcích. Mandle, cukr, mouku, kakao a kypřicí prášek rozmixujeme v mixéru na hladkou moučku.

2. V kotlíku smícháme med, bílky a sypkou složku a nakonec přidáme horké máslo. Vše důkladně promícháme a naplníme do tří čtvrtin formičky, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.

3. Na těsto poklademe brusinky obalené v hrubé mouce. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca15-20 minut. Po vychladnutí můžeme ozdobit fondánovou polevou, kterou si nahřejeme ve vodní lázni, a přidáme k ní na100 g 2 polévkové lžíce ovocného sirupu či šťávy z brusinek. Dozdobíme dle libosti ovocem.

Dukátové buchtičkyDukátové buchtičky s vinným šodó

Příprava: 45 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 400 g hladké mouky + trochu na vál
* 3 lžíce moučkového cukru
* 1/ 2 kostky droždí
* 1 lžíce cukru krupice
* kůra z 1/2 citronu, bio
* sůl
* 2 žloutky
* 1 vařený brambor
* 100 g rozpuštěného másla
* 100 g na pomaštění
* 300-350 ml mléka

1. Droždí rozmícháme v misce s lžící krupicového cukru a 100 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr, promícháme s trochou soli, přidáme jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, vykynutý kvásek,v mléce rozmíchané žloutky, jemně nastrouhaný vařený brambor a rozpuštěné máslo.Vařečkou nebo v robotu vypracujeme hladké jemné nelepivé těsto, na kterém se tvoří bubliny a nelepí se na vařečku.

2. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

3. Vykynuté těsto propracujeme a vyválíme na dlouhé tenké válečky o síle asi 1,5-2 cm a nakrájíme z nich stejnoměrné dílky.

4. Máslo na potření rozpustíme a část ho nalijeme do pekáčku. Každý dílek v dlani vyválíme na kuličku a klademe do pekáče, do kterého jsme nalili trochu rozpuštěného másla. Buchtičky v másle ze stran "vykoupeme", aby se při pečení neslepily, a skládáme je těsně vedle sebe.

5. Zbylým rozpuštěným máslem polijeme povrch buchtiček a necháme je nakynout. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova, asi 20 minut.

Tip
Podáváme s vanilkovým krémem nebo vinným šodó. Na šodó šleháme ve vodní lázni bílé víno, cukr, vanilkové cukr a žloutky, dokud se nevytvoří hladká hustá pěna.

Autoři:
  • Nejčtenější
Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Gender v pohádkách, divné diety i brčka z papíru. Kde je zdravý rozum?

Nejen v módě existují prapodivné trendy jako ponožky v sandálech. Některé odezní rychle, jiné mají dopad na naše...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

K jídlu suchý chleba, místo chráničů molitan. Zpověď Pastrňákovy mámy

Příběh jak z hollywoodského filmu. Marcela Ziembová je máma hokejové hvězdy světového formátu Davida Pastrňáka, kterému...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Bramborové placky s houbami a pórkem

Už nevíte jak zpracovat úrodu z lesa? Vyzkoušejte náš netradiční recept na bramborové placky s houbami a pórkem.

RECEPT DNE: Bounty řezy

Máte rádi kokos? Pak rozhodně vyzkoušejte náš recept na Bounty řezy.

Luxusní nedělní oběd skoro bez práce. Upečte si podzimní masovou pečeni

Nechcete při přípravě nedělního oběda strávit v kuchyni celé dopoledne, ale hodláte se před rodinou blýsknout pořádnou...

RECEPT DNE: Hustá zeleninová polévka

V nevlídném počasí je hustá zeleninová polévka ideální večeří. Vyzkoušejte náš recept, určitě si pochutnáte.

Najdete na iDNES.cz