Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Máte rádi vše bio? Vyzkoušejte recepty s biovínem

  • 7
Pokud máte rádi vše s označením bio, nezapomínejte ani na biovína. Jejich chutě a vůně, zcela bez umělého dochucování, ocení nejen znalci, ale i běžní konzumenti. A co takhle když se spojí biopotraviny s biovínem? Inspirujte se recepty.

O biovína se poslední dobou zajímá stále více zákazníků. A nejde jim jen o podporu ekologického zemědělství, ale hlavně o originální chuť.

"Zjednodušeně se dá říci, že biovíno se vyrábí z hroznů získávaných z vinné révy, která je pěstována podle pravidel ekologického zemědělství," prozrazuje vinař Petr Cibulka z Lednice, který je majitelem tamního My hotelu, kde kromě těch nejlepších lokálních biovín nabízí i své vlastní Grand Moravia.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí, to znamená bez použití šlechtěných kvasinek, enzymů, syntetických přípravků či stabilizačních látek. Výsledkem je tak ryze přírodní víno bez umělých barviv a aromat.

"Samozřejmě ani vinice nesmí být hnojena průmyslovými hnojivy. Můžeme ošetřovat pouze povolenými přípravky proti houbám a plísním," vysvětluje Petr Cibulka.

Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.Zpracování hroznů probíhá s maximálním ohledem na životní prostředí.

V Evropě patří mezi země s největšími ekologickými vinicemi Itálie, Francie, Španělsko, Řecko a Německo. V Čechách se s biovínem začalo poměrně nedávno, mnohé vinohrady ale postupně přecházejí na ekologické hospodaření, pěstování čisté vinné révy postupně stoupá a čeští spotřebitelé stále více přicházejí biovínům na chuť.

Biovíno je možné získat nejčastěji ve vybraných vinotékách, ve specializovaných prodejnách biopotravin či v soukromých vinných sklepech. Nabídka biovín se ale pomalu rozšiřuje i na vinný lístek do některých restaurací.

"Kdo chce vyhovět náročným požadavkům zákazníků, měl by mít v sortimentu samozřejmě biovína. Odkrývají pravou chuť vína, ve které nejen zkušený vinař nalezne širokou škálu chutí a vůní," dodává Cibulka.

Biovína od českých certifikovaných vinařů jsou prezentována především odrůdami Pálava, Cabernet Moravia, Malverina, Laurot, Naturvin, André, Ryzlink rýnský, Hibernal a Muškát moravský.

BIORECEPTY

Candát na víně

Candát na víně

* 1 candát
* sůl
* citronová šťáva
* hladká mouka
* máslo
* 2 dl vína

Porce candáta pokapeme citronem a necháme chvíli odležet. Osolíme je, obalíme v hladké mouce a po obou stranách rychle opečeme na másle. Pak podlijeme vínem, přiklopíme pokličku a podusíme. Poté pokličku odklopíme, rybu vyndáme, šťávu zredukujeme, aby vznikla hutná šťáva, kterou porce candáta na talíři přelijeme.

Vejce pošírovaná v bílém víně

Vejce pošírovaná v bílém víně

* 8 vajec
* 1 cibule
* 1 fenykl
* 50 g másla
* 1 l bílého vína
* 3 stroužky česneku
* zelená petrželka
* bobkový list
* tymián
* pepř
* sůl
* 8 krajíčků bagety

Cibuli, fenykl a česnek jemně posekáme a orestujeme na másle. Pak zalijeme vínem, okořeníme a asi 5 minut povaříme. Vejce po jednom opatrně rozbijeme do hrnku a jemně přelijeme do vroucí vinné omáčky. Asi po dvou minutách lžící vejce opatrně vybereme a tekutinu varem zredukujeme. Vejce dáme na krajíčky veky, které jsme opekli na másle a přelijeme horkým zredukovaným vínem. Nakonec posypeme zelenou petrželkou a můžeme pokapat olivovým olejem.

Vejce pošírovaná v červeném víně

Vejce pošírovaná v červeném víně

* 3 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 1 cibule
* 2 šalotky
* 4 stroužky česneku
* 1 l červeného vína
* 1 svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list)
* sůl
* pepř
* 8 krajíčků bagety
* 8 vajec

V kastrole vyškvaříme nakrájenou přidáme slaninu, cibuli, na plátky nakrájenou šalotku, rozmačkané 2 stroužky česneku a necháme lehce zhnědnout. Přilijeme litr červeného vína a přidáme svazek bylinek (tymián, petržel, bobkový list). Přidáme lžíci octa a po jednom vkládáme do vroucí tekutiny rozklepnutá vejce, které necháme asi 2 minuty blanšírovat. Poté vejce vyjmeme a omáčku zredukujeme asi na polovinu. Krajíčky bagety pomažeme máslem a dáme na chvíli pod gril opéct. Na každý krajíček bagety dáme vejce a nakonec přelijeme omáčkou.


  • Vybrali jsme pro Vás