Doporučujeme

Kebab, křidýlka i nadívaný pstruh. Rozpalte gril a pozvěte přátele

  • 1
Letní teploty lákají ven a na zdravém vzduchu také nejlépe chutná. Vyměňte obligátní krkovičku nebo klobásky za rafinovanější lahůdky, které přitom zvládne i začátečník. Připravte si na grilu báječnou večeři, která možná přiláká i sousedy.
Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou

Ingredience:

Na jogurtovou omáčku:

  • 300 g bílého jogurtu
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a mletý černý pepř
  • špetka mletého chilli
  • hrst lístků máty
  • 1 lžíce olivového oleje 

Na kebaby:

  • 1 červená cibule
  • petrželová nať
  • 800 g mletého hovězího masa
  • drcený římský kmín
  • sůl
  • olivový olej

Na salát:

  • 4 rajčata
  • 1 červená cibule
  • 1 salátová okurka
  • 1/2 hlávky ledového salátu
  • citronová šťáva
  • olivový olej
  • 4 pšeničné tortilly k podávání

Pracovní postup:

  1. Nejprve připravíme jogurtovou omáčku. Jogurt smícháme s prolisovanými oloupanými stroužky česneku, solí, pepřem, chilli, polovinou nahrubo nasekaných lístků máty a olejem. Omáčku necháme odležet alespoň dvě hodiny v chladničce.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Petrželovou nať opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno.
  3. Maso dáme do mísy, přidáme cibuli, kmín, petrželovou nať, sůl a zakápneme trochou olivového oleje. Vše dobře propracujeme a necháme odležet asi 60 minut v chladničce.
  4. Potom z masové směsi vytvoříme tenké válečky (ruce při tvarování namáčíme ve studené vodě). Napíchneme je na špejle (předem namočené ve vodě, aby se při grilování nepálily) a maso mírně přitlačíme. Kebaby opékáme na grilu předehřátém na vysokou teplotu dozlatova.
  5. Zeleninu na salát očistíme. Rajčata, cibuli a okurku nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Přidáme salátové listy natrhané na menší kusy, vše zakápneme citronovou šťávou a olejem a promícháme.
  6. Kebaby podáváme se zeleninovým salátem, jogurtovou omáčkou a opečenými tortillami. Dozdobit je můžeme zbylou mátou.
Zlatá grilovaná křídla

Grilovaná kuřecí křídla

Ingredience:

  • 1,5 kg kuřecích křídel
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 3 lžíce pomerančového džemu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Kuřecí křídla očistíme a odkrojíme špičky. V misce smícháme citronovou a pomerančovou šťávu, džem, rajčatový protlak a olej. Rozmícháme na hladkou marinádu.
  2. Křídla osolíme, opepříme, vložíme do marinády a dobře je v ní obalíme. Necháme je v chladu marinovat asi hodinu.
  3. Pak křídla položíme na rozehřátý gril a zvolna ze všech stran ogrilujeme. 
Krůtí placičky

Krůtí placičky

Ingredience:

  • 600 g mletého krůtího masa
  • 100 g bílé strouhanky
  • 2 svazky jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 citronu
  • sůl a mletý černý pepř
  • slunečnicový olej na potření

Na okurkovou salsu:

  • 1 salátová okurka
  • čerstvý kopr, dle chuti
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a mletý černý pepř
  • olivový olej na zakápnutí

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme mleté maso, strouhanku, najemno nakrájenou očištěnou jarní cibulku a chilli papričku, prolisované oloupané stroužky česneku, sójovou omáčku a vymačkanou šťávu z citronu. Dle chuti osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Směs necháme odpočinout asi 30 minut na chladném místě.
  2. Salátovou okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme nasekaný kopr, nakrájenou očištěnou chilli papričku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs zakápneme olivovým olejem a promícháme.
  3. Z masové směsi vytvarujeme osm kuliček, které zploštíme a potřeme olejem. Grilujeme je asi 4 minuty z každé strany. Podáváme s okurkovou salsou a např. čerstvou bagetkou.
Pstruh s nádivkou v alobalu

Pstruh s nádivkou v alobalu

Ingredience:

  • 4 středně velcí pstruzi
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 2 citron
  • zelená petrželka
  • 1 pórek
  • 250 g žampiónů
  • 1 lžíce másla
  • 50 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • 100 g jarní cibulky
  • 2 rajčata

Pracovní postup:

  1. Pstruhy vykucháme, očistíme a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Poté je osušíme papírovým ubrouskem. Na povrchu i uvnitř je osolíme a okořeníme bílým pepřem a pokapeme šťávou z jednoho citronu.
  2. Petrželku opláchneme a nasekáme. Pórek a žampióny omyjeme. Z pórku použijeme bílou část, kterou rozřízneme podélně a pokrájíme na nudličky. Žampióny nasekáme na plátky. Jarní cibulku opláchneme a nasekáme. Rajčata omyjeme a rozpůlíme.
  3. Na pánvi si rozehřejeme máslo a vložíme houby a pórek. Po chvilce dušení přidáme nasekanou petrželku a zalijeme bílým vínem. Poté přisypeme parmazán, osolíme a opepříme. Na závěr přilijeme smetanu.
  4. Pstruhy naplníme připravenou směsí a zabalíme do alobalu. Naplněné pstruhy grilujeme asi 20 minut a poté je vyndáme z alobalu a dále grilujeme 5 minut. Společně se pstruhy ogrilujeme rajčata. Pstruhy posypeme nasekanou jarní cibulkou a servírujeme s kouskem citronu a grilovaným rajčetem.

Letní grilování - Maso

  • Vybrali jsme pro Vás