Kebab se zeleninovým salátem a jogurtovou omáčkou
Ingredience:
Na jogurtovou omáčku:
- 300 g bílého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- sůl a mletý černý pepř
- špetka mletého chilli
- hrst lístků máty
- 1 lžíce olivového oleje
Na kebaby:
- 1 červená cibule
- petrželová nať
- 800 g mletého hovězího masa
- drcený římský kmín
- sůl
- olivový olej
Na salát:
- 4 rajčata
- 1 červená cibule
- 1 salátová okurka
- 1/2 hlávky ledového salátu
- citronová šťáva
- olivový olej
- 4 pšeničné tortilly k podávání
Pracovní postup:
- Nejprve připravíme jogurtovou omáčku. Jogurt smícháme s prolisovanými oloupanými stroužky česneku, solí, pepřem, chilli, polovinou nahrubo nasekaných lístků máty a olejem. Omáčku necháme odležet alespoň dvě hodiny v chladničce.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Petrželovou nať opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno.
- Maso dáme do mísy, přidáme cibuli, kmín, petrželovou nať, sůl a zakápneme trochou olivového oleje. Vše dobře propracujeme a necháme odležet asi 60 minut v chladničce.
- Potom z masové směsi vytvoříme tenké válečky (ruce při tvarování namáčíme ve studené vodě). Napíchneme je na špejle (předem namočené ve vodě, aby se při grilování nepálily) a maso mírně přitlačíme. Kebaby opékáme na grilu předehřátém na vysokou teplotu dozlatova.
- Zeleninu na salát očistíme. Rajčata, cibuli a okurku nakrájíme na kolečka a dáme do mísy. Přidáme salátové listy natrhané na menší kusy, vše zakápneme citronovou šťávou a olejem a promícháme.
- Kebaby podáváme se zeleninovým salátem, jogurtovou omáčkou a opečenými tortillami. Dozdobit je můžeme zbylou mátou.
Grilovaná kuřecí křídla
Ingredience:
- 1,5 kg kuřecích křídel
- 2 lžíce citronové šťávy
- 100 ml pomerančové šťávy
- 3 lžíce pomerančového džemu
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Kuřecí křídla očistíme a odkrojíme špičky. V misce smícháme citronovou a pomerančovou šťávu, džem, rajčatový protlak a olej. Rozmícháme na hladkou marinádu.
- Křídla osolíme, opepříme, vložíme do marinády a dobře je v ní obalíme. Necháme je v chladu marinovat asi hodinu.
- Pak křídla položíme na rozehřátý gril a zvolna ze všech stran ogrilujeme.
Krůtí placičky
Ingredience:
- 600 g mletého krůtího masa
- 100 g bílé strouhanky
- 2 svazky jarní cibulky
- 1 chilli paprička
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 citronu
- sůl a mletý černý pepř
- slunečnicový olej na potření
Na okurkovou salsu:
- 1 salátová okurka
- čerstvý kopr, dle chuti
- 1 červená chilli paprička
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl a mletý černý pepř
- olivový olej na zakápnutí
Pracovní postup:
- V míse smícháme mleté maso, strouhanku, najemno nakrájenou očištěnou jarní cibulku a chilli papričku, prolisované oloupané stroužky česneku, sójovou omáčku a vymačkanou šťávu z citronu. Dle chuti osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Směs necháme odpočinout asi 30 minut na chladném místě.
- Salátovou okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme nasekaný kopr, nakrájenou očištěnou chilli papričku, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs zakápneme olivovým olejem a promícháme.
- Z masové směsi vytvarujeme osm kuliček, které zploštíme a potřeme olejem. Grilujeme je asi 4 minuty z každé strany. Podáváme s okurkovou salsou a např. čerstvou bagetkou.
Pstruh s nádivkou v alobalu
Ingredience:
- 4 středně velcí pstruzi
- sůl
- mletý bílý pepř
- 2 citron
- zelená petrželka
- 1 pórek
- 250 g žampiónů
- 1 lžíce másla
- 50 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- 1 lžíce nastrouhaného parmazánu
- olivový olej
- 100 g jarní cibulky
- 2 rajčata
Pracovní postup:
- Pstruhy vykucháme, očistíme a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Poté je osušíme papírovým ubrouskem. Na povrchu i uvnitř je osolíme a okořeníme bílým pepřem a pokapeme šťávou z jednoho citronu.
- Petrželku opláchneme a nasekáme. Pórek a žampióny omyjeme. Z pórku použijeme bílou část, kterou rozřízneme podélně a pokrájíme na nudličky. Žampióny nasekáme na plátky. Jarní cibulku opláchneme a nasekáme. Rajčata omyjeme a rozpůlíme.
- Na pánvi si rozehřejeme máslo a vložíme houby a pórek. Po chvilce dušení přidáme nasekanou petrželku a zalijeme bílým vínem. Poté přisypeme parmazán, osolíme a opepříme. Na závěr přilijeme smetanu.
- Pstruhy naplníme připravenou směsí a zabalíme do alobalu. Naplněné pstruhy grilujeme asi 20 minut a poté je vyndáme z alobalu a dále grilujeme 5 minut. Společně se pstruhy ogrilujeme rajčata. Pstruhy posypeme nasekanou jarní cibulkou a servírujeme s kouskem citronu a grilovaným rajčetem.