Zelí je opravdový zázrak, který máme všichni při ruce. Pěstuje se více než 4000 let a staří Egypťané mu připisovali božskou moc, dokonce ho obětovali i bohům. V jeho sílu věřili i ve starověkém Řecku. My dnes víme, že jeho hlavním bohatstvím je vysoký obsah vitaminu C a síry.
Zelí podporuje mozek a napomáhá udržovat paměť a koncentraci. Látky, které obsahuje, zabraňují poškození nervů a zlepšují obranu proti Alzheimerově chorobě a demenci. Ale pozor. Léčivé účinky má zelí pouze v syrovém stavu či lehce podušené. Vařené zelí naopak zatěžuje játra.
Jaké jsou pozitivní účinky zelí nejen na naše zdraví?
1 Podporuje imunitu
Zelí je plné probiotik, látek prospěšných pro náš imunitní a trávicí systém. Obsah vlákniny a vody v zelí pomáhá předcházet zácpě a udržovat zdravý trávicí trakt. Nabaluje na sebe ve střevech karcinogeny, cholesterol a také žlučové kyseliny. Udržuje obsah střev v pohybu a nastartuje pravidelné vyprazdňování, může tak pomoci předejít rakovině, obezitě, srdečním chorobám, hemeroidům, zácpě, cukrovce.
Zelí nebo šťáva z něj pomáhá proti křečím a skvěle posiluje organismus a teď tolik potřebnou imunitu! Ideální je konzumovat aspoň jednu misku zelí denně, nehrozí žádné vedlejší účinky. Šťáva či odvar s medem se používá i při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocnění dýchacích cest jako nápoj či kloktadlo
2 Je ideální pro hubnutí
Miska vařeného zelí má pouhých 33 kalorií, nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny. Podporuje vylučování a detoxikaci, což hubnutí jen urychlí. K hubnutí ho prostě potřebujete, a to ve všech podobách: syrové, naložené, kysané, dušené…
Domácí kysané zelí
Potřebujete: • zelí a sůl (20 g soli na 1 kg zelí) |
1. Zelí bez košťálu nakrájejte, dejte do nádoby a prosolte.
2. Přidejte dle vlastní chuti kmín, kopr, cibuli, jablko, křen, česnek, promíchejte, pomačkejte a nechte uležet.
3. Přibližně po 2 hodinách zelí vymačkejte, napěchujte do sklenic a pečlivě utlačte. Od okraje nechte zhruba 2 cm a překryjte fólií upevněnou gumičkou.
4. Sklenice postavte do lavoru a v temnu při pokojové teplotě nechte pracovat. Po několika hodinách zelí začne mírně vypouštět šťávu. Kvašení trvá několik dní, po splasknutí fólie je zelí hotové.
5. Sklenice dejte do lednice, kde bude zelí ještě dozrávat, můžete ho začít konzumovat.
3 Chrání naše kosti
Obsahuje vitamin K, který hraje důležitou roli ve správném srážení krve a pomáhá udržovat pevnost kostí, chrání před osteoporózou nebo nadměrným krvácením, pokud se zraníte. Vitamin K je rozpustný v tucích, a střeva jej proto bez tuku nemohou absorbovat. Přidejte si do zelí olivový olej a olejová semínka, například slunečnicová.
4 Zjemňuje pleť
Obsahuje vitamin C, zbavuje nás ekzémů, akné, čistí cévy, prospívá našim kostem a zubům. Navíc jako antioxidant zbavuje naše tělo volných radikálů, které poškozují buněčné tkáně a DNA. Pomáhá léčit vysoký tlak, onemocnění srdce, dokonce i rakovinu a osteoartrózu. Vitamin C se rychle kazí, proto uložte zelí vždy na chladném a tmavém místě a spotřebujte ho do týdne.
Vysoký obsah síry pomáhá odbourávat mastnou pleť a akné. Konzumace zelí podporuje tvorbu keratinu: proteinových látek, které jsou potřebné pro zdravé vlasy, nehty i kůži. Zelí čistí krev a omlazuje buňky, čímž prospívá pleti na obličeji a kůži po těle, zvláčňuje ji a částečně vyhlazuje vrásky
Zelná maska
Potřebujete: • 2 až 3 listy zelí |
1. Rozmixujte listy zelí, přidejte k nim rýžovou mouku a mandlový olej.
2. Směs naneste na obličej a nechte působit zhruba 15 až 20 minut.
3. Masku dobře opláchněte vodou a pleť pak ošetřete běžným způsobem.
Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma |
5 Zkuste obklad
Pomáhají na hnisavé rány, ekzémy, vyrážky a akné, při bolestech kloubů postižených dnou či revmatismem, při chřipce, rýmě a kašli. Obklady a inhalace Naklepejte nožem nebo rozválejte válečkem jednotlivé zelné listy, aby z nich vytékala šťáva.
Přiložte na postižené místo, obvažte obinadlem a nechte působit přes noc. Někdy se naklepané listy mohou i krátce osmažit na oleji a přikládají se pak vlažné. Nebo zelí nakrájejte, zalijte vroucí vodou, přidejte pár zrnek fenyklu a pod ručníkem inhalujte.
6 Chrání játra
Pokud sníme před každým slaným jídlem několik listů syrového zelí nebo trochu kysaného zelí, pomáháme fungovat svým játrům. Zelná kúra pomáhá léčit počínající cirhózu, dokonce i žloutenku typu A i B. Výzkumy potvrzují, že zelí může sloužit také jako prevence rakoviny. Obsahuje totiž síru, která může působit proti rakovinnému bujení.
Červené zelí obsahuje silný antioxidant anthokyan, ten dodává barvu červenému a fialovému ovoci a zelenině, ale hlavně zpomaluje bujení rakovinných buněk a zabíjí již vytvořené rakovinné buňky.
Naučte se nakládat zelí. Bude v něm víc vitamínů než v tom kupovaném |