Diskuze

Zázrak zvaný zelí. Povzbudí imunitu, pomáhá hubnout a navíc skvěle chutná

Je levné, zdravé a vydrží dlouho čerstvé, a tak ho můžete mít stále po ruce. Je to studnice zdraví, obsahuje spoustu tělu prospěšných minerálů a vitaminů a chutná v jakékoliv úpravě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě tip, jak nakládat zeleninu na zimu: turecký karišik turču

V podstatě vše, co na podzim roste na zahrádce, i nezralá rajčata, mrkev, celer, zelí, ředkev, řípu, cuketu, květák, pár stroužků česneku. cibulku papričky, lze čistě omýt, nakrájet na kousky a ve sterilizované nádobě zalít octem se solí. V obchodě má ocet zpravidla 5%, takže ředíme na 1 l octa půl litru převařené vody do které přidáme 40g mořské soli, bez přísady jódu.

Lehce uzavřeme, necháme asi týden fermentovat, pak pevně dotáhneme a dáme do chladu a temna. Konzumuje se jako salátová příloha, syrové.

0 0
možnosti
Foto

Nejzdravější je klasicky mléčně kvašené zelí, stejně kvašené okurky, podobně se může kvasit i řada jiných zelenin.

Stačí tu zeleninu naložit do 6% roztoku kuchyňské soli, čili 60 g soli na litr. U krouhaného zelí položíte vrstvu zelí, posypete solí, další vrstvu atd., stlačíte, až je vše zakryté šťávou a dáte na několik dní do vytopené místnosti kvasit, poté dobře uzavřete a skladujete v chladnu. Vodu nepřidáváte. My dáváme trochu kmínu.

Ale pozor, běžná kuchyňská sůl je dnes s fluorem a ten kvasinkám škodí.

Naše babičky na nakládání braly jenom nejjednodušší sůl, ale ta je dnes už jenom jako posypová na náledí.

Ideální na nakládání je mořská přírodní sůl, získaná odpařováním mořské vody- dostane se v obchodech s italskými nebo řeckými potravinami. Včera jsem v Normě koupil kilo a půl řecké mořské soli natur za asi 350 Kč. V pětidekovém balení by stála ovšem více. Ale nesmí mít jako přísadu cokoliv jiného, než sůl!

Pomáhá hlavně proti zácpě, jako příloha se nejlépe hodí vařený brambor.

Kupované zelí v sáčku bývá sterilované, t.j. s přísadou konzervantů a zahřáté na 80°C, má už menší výživnou hodnotu.

2 0
možnosti
Foto

Chybička se vloudila, kilo mořské soli by mělo stát v seriózním obchodě maximálně 30 Kč.

0 0
možnosti
JV

Nejlepší je Bystročické!!!

2 0
možnosti
JS

Když já ho mám nejraději v syrovém stavu, ale s majonézou :-)

1 0
možnosti
PR

"Léčivé účinky má zelí pouze v syrovém stavu či lehce podušené. Vařené zelí naopak zatěžuje játra."

Jak tedy udělat vepřo knedlo zelo, aniž by tomu vitamíny nechyběly?

3 1
možnosti
AP

Tak aby vám to chutnalo a dejte si k tomu multivitamín z lékárny :)

1 0
možnosti