Quiche s lososem a bramborami
Ingredience:
- 250 g chlazeného křehkého těsta
- 3 vejce
- 300 g brambor, uvařených ve slupce
- 180 g uzeného lososa
- 150 ml smetany 33%
- 3 snítky kopru
- kůra z 1 bio citronu
- sůl a mletý černý pepř
- 1 jarní cibulka
- 125 g směsi listového salátu
- olivový olej na zakápnutí
- 1 citron
Pracovní postup:
- Rozválené těsto přeneseme do koláčové formy (25 cm) a prsty vytvarujeme okraje. Těsto na dně propícháme vidličkou, zakryjeme ho pečicím papírem a zatížíme fazolemi. Předpékáme v troubě předehřáté na 190 °C asi 10 minut. Poté papír s fazolemi odstraníme, korpus pomašlujeme rozšlehaným jedním vajíčkem a dopékáme dalších asi 5 minut do zlatavé barvy. Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 170 °C.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme na dno předpečeného korpusu ve formě. Lososa pokrájíme na menší kousky a dáme na brambory. V míse smícháme smetanu se zbylými vejci, najemno nasekaným opláchnutým koprem a citronovou kůrou. Náplň osolíme a opepříme a nalijeme na brambory s lososem. Povrch posypeme nadrobno nakrájenou očištěnou jarní cibulkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme 15–20 minut, dokud náplň nezpevní.
- Hotový koláč necháme zchladnout ve formě a poté rozkrájíme na porce. Rozdělíme je na talíře a přidáme opraný listový salát, který zakápneme trochou oleje. Pokrm doplníme na šestiny rozkrájeným omytým citronem na dochucení.
Plněné paštičky z listového těsta
Ingredience:
- 200 g listového těsta
- 1 vejce
- 50 g másla
- 250 g měkkého tvarohu
- sůl podle chuti
- 100 g lososa
- 2 šalotky
- hrst čerstvého kopru + na ozdobení
Pracovní postup:
- Těsto vyválíme na půlcentimetrový plát a pomocí vykrajovátka vykrájíme kroužky o průměru asi 8 cm. Z poloviny koleček vykrojíme ze středu ještě menší kolečka, aby zůstal centimetrový okraj.
- Všechna kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, vykrojená kolečka položíme na ta celá a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut dozlatova. Po upečení vyndáme a necháme vychladnout.
- V míse utřeme máslo s tvarohem, osolíme, přidáme polovinu překrájeného lososa, najemno nakrájenou šalotku, kopr a promícháme. Poté opatrně přimícháme šlehačku. Hotovou pěnu dáme do paštiček, dozdobíme kouskem lososa a snítkou kopru.
Ryba v těstíčku s koprovým dipem
Ingredience:
- 800 g filetů bílé ryby bez kůže
- sůl a mletý černý pepř
- 250 g hladké mouky
- 150 ml toniku
- 200 ml světlého nealkoholického piva
- olej na smažení
Dip:
- 100 g majonézy
- 150 g zakysané smetany
- 1 lžíce nasekaného kopru
- citronová šťáva na ochucení
Pracovní postup:
- Rybí filety pomocí pinzety zbavíme kostí. Pak je omyjeme, osušíme a nakrájíme na silnější proužky. Osolíme, opepříme a uložíme do chladu.
- Připravíme těstíčko: Mouku prosejeme do mísy, ve které budeme kousky ryb obalovat. Smícháme tonic a pivo a pomalu, za stálého šlehání metličkou přiléváme do mouky, až vznikne husté těstíčko, jako na lívance. Necháme krátce odpočinout při pokojové teplotě.
- Mezitím připravíme dip: Majonézu a zakysanou smetanu rozmícháme dohladka. Do tohoto smetanového krému vmícháme kopr a podle chuti přidáme citronovou šťávu.
- V hluboké pánvi zahřejeme vyšší vrstvu oleje. Kousky ryby namáčíme do těstíčka a vkládáme do horkého oleje. Smažíme dozlatova.
Lehký bramborový salát
Ingredience:
- 800 g brambor
- 3 sterilované okurky
- 2 jarní cibulky
- 2 snítky hladkolisté petržele
- 2 snítky kopru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 100 ml bílého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl a mletý černý pepř
- 1 lžíce kapar
- 150 g sýra cottage
- 100 g schwarzwaldské šunky
Pracovní postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupeme je, podélně rozpůlíme a nakrájíme na silnější plátky, které vložíme do mísy.
- Okurky a jarní cibulku nakrájíme na kolečka, petržel spolu s koprem nasekáme na jemno. V misce rozmícháme olej s octem, jogurtem a hořčicí. Zálivku ochutíme solí a pepřem a přelijeme jí brambory. Přidáme nakrájené okurky, jarní cibulku a kapary. Vše zlehka promícháme a necháme alespoň hodinu odležet.
- Nakonec do salátu vmícháme bylinky, cottage sýr a dochutíme jej solí a pepřem. Salát rozdělíme do misek a ozdobíme plátky schwarzwaldské šunky. Podáváme samostatně nebo jako přílohu k přírodně upravenému drůbežímu steaku.